katani Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 Tu macie TOTM z reefcentral pod 10 kessilami: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2616842 Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 22 minuty temu, Walker napisał: Darku, brawo Ty ;-) Serdeczne dzięki, beginner's luck ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 11 minut temu, Damian07 napisał: Panowie nie mam tajnej lampy, a najzwyczajniej nie chce podać jaka to. Powiem tak, kolory są jednak na t5 miałbym ładniejsze. Nie będę się na temat ledów na razie wypowiadał jednak na t5 jest dużo taniej i łatwiej. Jak do września nie uzyskam kolorów jakie chcę mieć to zawieszę t5 i się oficjalnie poddam. Kondycja korali jest super, wzrost nie zły, ale kolory jak dla mnie jeszcze nie na 100%. Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka Właśnie pytanie czy dla tych kilku % lepszego wybarwienia, które większość osób nie zauważy lub zwali na jakość aparatu, zdjęcia itd., warto się "znęcać" nad sobą, sprzętem i zwierzakami? Ja jestem daltonistą, ale twoje kolory są więcej niż dalece zadowalające. A biorąc pod uwagę ilość komplementów kierowanych pod adresem twojego zbiornika, nie jestem w tym odczuciu sam. I jakość jaką widzę nie wynika z mojej ułomności a z twojej pracy nad baniakiem. Jeśli zbiornik jest stabilny, pięknie wygląda, zwierzęta są zdrowe, życie tętni w zbiorniku to pytam: Po co? Były ostatnio opisywane przypadki (dwa) na tym forum, kiedy ktoś, niewątpliwie doświadczony, i niewątpliwie mający piękny zbiornik, próbował "ulepszać". Efekty są dalekie od pożądanych. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jorgen Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 Jestem początkujący (około rok w Morskim) wiec się nie chce wypowiadać ale ... wcześniej miałem zbiornik 55l pod ta sama lampa wiec była chyba wręcz przewymiarowana do takiego zbiorniczka i kolory tragedia. Teraz zbiornik 160l i zauważyłem ze kolory wracają np montipora talerzowa czerwona i zielona kolor wrócił rozmiar powiększyły w ciągu dwóch miesięcy około trzykrotnie. Acropora wcześniej była cała brązowa teraz rozmiar powiększyła dwukrotnie i nowe gałązki są koloru niebieskiego. Monti digi pomarańczowa powoli bardzo powoli kolor wraca, najgorzej jest z Monti fioletowa ale wszystkie Sps ( kupione szczepki) powiększyły rozmiar w ciągu dwóch miesiące około 2-3 krotnie tylko kolor jest problemem może ja jestem nie cierpliwy ale chciałbym znać przyczynę żeby coś działać w tym kierunku. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rito Zgłoś Napisano 23 Lipca 2017 Sądzę, że duże znaczenie ma też jakość ledów - osobiście na początku miałem lampę LED DIY zrobioną na własne widzi mi się wtedy faktycznie przyrosty były mizerne a i kolory lekki spłowiałe. Wtedy postanowiłem zrobić lampę kierując się przykładem Maxspect razor i przyrosty w tym samym czasie się podwoiły. Wiec sądzę że to wszystko kwestia doboru mocy i ilości światła a nie do końca technologi. Spotkałem się z opinią że ledy "wypalają korale" lampa led z dyfuzorem będzie działać podobnie jak świetlówka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jorgen Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 Tydzien po zmianie Kessil na RadionSent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 Myślę, że "tydzień" to okres minimalny z minimum by ocenić kierunek "wybarwiania się" koralowca SPS. Jeśli zachodzą zmiany w kolorystyce niekonieczne mogą być też na plus. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jorgen Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 Wiem muszę uważać żeby nie przypalić. Narazie ustawiłem na 50% Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach