Gato Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 10 minut temu, Leel00 napisał: NO2 jest silnie toksyczne i azot w takiej formie nie jest przyswajany przez większość organizmów żywych. Produkty beztlenowego rozkładu, to oprócz NO2 także Nh3, związki siarki i wiele innych. Generalnie wszystko to powinno zostać jeszcze przerobione przez bakterie do mniej toksycznych elementów. NO2 jest silnie toksyczne i azot w takiej formie nie jest przyswajany przez większość organizmów żywych. Produkty beztlenowego rozkładu, to oprócz NO2 także Nh3, związki siarki i wiele innych. Generalnie wszystko to powinno zostać jeszcze przerobione przez bakterie do mniej toksycznych elementów. Czyli najlepiej będzie wymienic całe podłoże w dsb na piach kwarcowy. Oraz szukanie przyczyny NO2 w baniaku... 10 minut temu, Leel00 napisał: NO2 jest silnie toksyczne i azot w takiej formie nie jest przyswajany przez większość organizmów żywych. Produkty beztlenowego rozkładu, to oprócz NO2 także Nh3, związki siarki i wiele innych. Generalnie wszystko to powinno zostać jeszcze przerobione przez bakterie do mniej toksycznych elementów. NO2 jest silnie toksyczne i azot w takiej formie nie jest przyswajany przez większość organizmów żywych. Produkty beztlenowego rozkładu, to oprócz NO2 także Nh3, związki siarki i wiele innych. Generalnie wszystko to powinno zostać jeszcze przerobione przez bakterie do mniej toksycznych elementów. Czyli najlepiej będzie wymienic całe podłoże w dsb na piach kwarcowy. Oraz szukanie przyczyny NO2 w baniaku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 Ale się dziś wszystko duplikuje Może być tak, że to DSB jest źródłem NO2 i problemów wszelakich. Refugium chyba bezpieczniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 Ten piasek to mix 0,3 – 0,8mm 0,7 – 1,2mm 1,2 – 1,8mm 3,0 – 5,0mm Glony nie zjedzą detrytusu. Detrytus zjedzą wieloszczety, spaghetti wormy, ślimaki itp. --> zrobią kupę; ta kupa zostanie zjedzona przez kiełże mysis i podobnej wielkości organizmy --> te zrobią mniejszą kupę; mniejsza kupa zostanie zjedzona przez widłonogi równonogi itp. małe żyjątka --> robią malutką kupę, którą wciągają robale typu nicienie, pierścienice itd. Te robią micro kupę zjadaną przez bakterie. Bakterie potrzebują powierzchni do życia. Im drobniejszy piasek, tym większa powierzchnia całkowita ziarenek = więcej bakterii ( dlatego używa się siporax) Bakterie utlenią trujące Nh4 i NO2 do mało toksycznego NO3. A ten może być albo zredukowany do azotu atmosferycznego lub zostanie "zjedzony" przez glony i bakterie dokarmiane VSV lub innym pożywkami zawierającymi łatwo przyswajalne źródło węgla. Do tego im mniejsze organizmy tym głębiej przesuwają materię w DSB, mieszają piasek i dostarczają materii do beztlenowej warstwy. Oprócz tego te wszystkie wyżej wymienione organizmy produkują jaja, zarodniki, larwy, albo same w sobie są mikroskopijne, z wodą trafiają do zbiornika głównego jako darmowy, naturalny i najlepszy możliwy, bo pełnowartościowy i świeżutki pokarm dla korali. Na Śląsku akwarystów na pęczki. Wymień piasek, wrzuć trochę małych wieloszczetów, ślimaki nassariusy - bo płytko kopią, poproś kogoś o garść piasku na zaszczepienie życia, trochę różnych żyjątek. do tego glony spaghetti na wierzch. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gato Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 29 minut temu, Leel00 napisał: Ale się dziś wszystko duplikuje Może być tak, że to DSB jest źródłem NO2 i problemów wszelakich. Refugium chyba bezpieczniejsze. Refugium z pewnością jest bezpieczniejsze od dsb i sam teraz się o tym przekonuje. Natomiast dsb i tak zostawię z tego względu iż dobrze poprowadzone da wymarzone efekty i przy okazji cieszy oko, życiem, ktore tam jest. Tylko, czy w moim baniaku to dsb na 100% będzie powodem obecności NO2 w akwarium. NO2 było obecne już przed założeniem złoża. @katani Czy zmieniając złoże, bez obaw mogę zostawić np. 3 łyżki złoża, które mam aktualnie aby zaszczepić nową partie piachu ? Czy lepiej pozbyć się całkowicie tego "bazaltu" ? Reasumując cały temat... dochodzę do wniosku aby poprawić cyrkulacje w akwarium, zastosować AQ Life Bio Fill w celu zaszczepienia odpowiednich organizmów, zaprzestać stosowania vsv, wódki, NOPOX bo jest to w tym wypadku czymś co pogarsza sytuacje, zmienić podłoże w dsb lub stworzyć samo refugium... Dodatkowo, zmniejszyć ilości pokarmu aby zredukować ilość odpadów. Pytanie, ile karmić aby przeżyły mi zwierzęta (aktualnie 3 kostki dziennie) Kwestia NO2- znaleźć przyczyne gnicia lub ładować bakterie w celu zamknięcia procesu azotowego. Nutruje mnie jedna rzeczy, czy skałą może się ze starzeć w ten sposób, ze będzie szkodziła naszemu eko systemowi ? Natknąłem się na akrtykuły, w których twierdzili, że taka sytuacja może się zdarzyć, natomiast w punktach sprzedaży ekwipunku akwarystycznego usłyszałem, że nie. Jeżeli tak to w jaki sposób można ją bezpiecznie zrewitalizować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 Ja widzę, że ty teraz wiidisz, że nie chodziło o wytykanie błędów, ani o pokazanie drogi, tylko o nakierowanie cię tak, żebyś sam tę drogę znalazł. Zapewne jak wyciągniesz piasek to czeka cię zachwianie parametrów (chociaż te idealne nie są), bo jednak w tym piasku coś tam żyje. ale jak go nie wywalisz to się nie dowiesz, co w nim piszczy. Może nabierz szklankę piasku i go wypłucz w misce, zobaczysz ile jest w nim mułu. Piasek jest gruby więc wody nie zmąci. Wodę zmąci gnijący osad. Na zdjęciu z przekrojem widać kanaliki jakieś więc coś tam śmiga. Tylko te kanaliki nie są w piasku, bo ten ma dużą granulację. Kanaliki są w "czymś", czego pewnie intencjonalnie tam nie wrzuciłeś. A co zapewne jest detrytusem. Na temat starej skały jest sporo artykułów. Chociażby ten: https://reefbuilders.com/2017/05/27/old-tank-syndrome-revisited/ Na forum jak poszukasz, też znajdziesz kilka, o złogach fosforanowych, o zatkanych porach itd. To samo o rewitalizacji skały, chociaż taki zabieg to pełny restart akwarium. chciażby tutaj: Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
g_o_n Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 (edytowane) Może się wtrącę mimo iż jestem świerzaczkiem ale czy przypadkiem nie mówisz o OTS (Old Tank Sundrome)? Natknąłem się na to podczas przeglądania różnych forum. Może w czymś pomoże: http://www.saltwatersmarts.com/understanding-old-tank-syndrome-6440/ http://www.madhattersreef.com/old-tank-syndrome/ Czy to dotyczy twojego zbiornika musisz sam doczytać bo ja jestem za cienki w uszach Niemniej mam nadzieje, że nie się nie wcinam i nie walnąłem jakiejś głupoty. Życzę powodzenia. Edit. nie zauważyłem posta Katani Edytowane 3 Lipca 2017 przez g_o_n (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gato Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 @katani Zmienię to podłożę póki jeszcze mogę. Nie chciałbym mieć takiej sytuacji gdzie parametry się poprawią a dsb ze względu na ten trefny piach, wyrzuci do wody takie ilości nutrienów, że wszystko zdechnie. Producent tak pięknie opisuje jak to omawiany piach nadaje się do dsb :(... a efekt w praktyce odwrotny. Najlepiej użyć piachu kwarcowego czy jest jeszcze jakiś inny rodzaj godny uwagi ? Nawiązując do tego o czym pisałem po południu. Tj. podłoże w dsb nie odgrywa roli w przyrostach glonów. Czy jest jednak taka możliwość, ze odgrywa ważną role ? tzn. czy w danym typie podłoże, glony będą rosły lepiej niż w innym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 O rany... dobrze ze poprosiłem o fote DSB ! wywal to niewiadomo co, kup na allegro lub w JULA piasek do piaskowania, ciesz sie z baniaka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk O rany... dobrze ze poprosiłem o fote DSB ! wywal to niewiadomo co, kup na allegro lub w JULA piasek do piaskowania, ciesz sie z baniaka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 Do Refugium czy DSB piasek aragonitowy nie można stosować! Kup piasek kwarcowy na allegro o najmniejszej frakcji tzw zerowej zmieć piasek i wszystko będzie git! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balast Zgłoś Napisano 3 Lipca 2017 Ja jak zakładałem akwarium to słuchałem się jednego gostka co miał akwarium i mówił że bez żywego piasku nie da się utrzymać parametrów a że byłem zielony to posłuchałem rok po założeniu borykałem się z cyiano i cuda wyprawiałem i kupowałem a wszystkie plagi egipskie dalej wyłaziły z piasku Aż do czasu gdy piasek odsprzedałem za grosze co prawda dla doradcy a wysypałem żwir koralowy 0.5 cm i jest ok Jedyna wada to że babka piaskowa jak takie kawałki przewala to oczy wytrzeszcza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 4 Lipca 2017 Piasek w DSB jest pewnie za "gruby". A tak z innej strony: tym NO2 0,05 bym sie nie przejmowal - to zapewne blad testu, powtarzajacy sie w naszych akwariach, wiec na tym wyniku wcale bym sie nie koncentrowal. No i mam pytanie : ile spirytusu podawales i przez jaki okres ? Podane wyniki testow az zapraszaja do podawania wodki... Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gato Zgłoś Napisano 4 Lipca 2017 4 godziny temu, Stani napisał: Piasek w DSB jest pewnie za "gruby". A tak z innej strony: tym NO2 0,05 bym sie nie przejmowal - to zapewne blad testu, powtarzajacy sie w naszych akwariach, wiec na tym wyniku wcale bym sie nie koncentrowal. No i mam pytanie : ile spirytusu podawales i przez jaki okres ? Podane wyniki testow az zapraszaja do podawania wodki... Sirytus lałem przez 4 tyg w ilości 4ml na dobe. Dosyć krótko ale jakis efekt powinien byc widoczny... że wfwktow nie było to przerzycilem sie na NOPOX i wlewam go juz 2,5tyg w ilości 20ml na dobe. Po NOPOx zauważylem, że no2 spadło z 0,25 na 0,05. Natoniast jak wspomniał Stani może być to błąd testu bo roznica w kolorze odczynu jest nie wielka między tymi dwoma przedziałami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach