Skocz do zawartości
Wiciak

Salifert Po4 Skala

Rekomendowane odpowiedzi

Czy posiada ktoś może wersję elektroniczną wzornika kolorów do testu? Niestety ale w opakowaniu nie było a wolał bym to załatwić bez jazdy ponownie do sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawaim się, że na ekranie lcd, kolory będą przekłamane tak samo sprawa ma się z drukarkami trzeba by mieć ekran crt i do niego do kalibrować drukarkę, wydaje mi się, że łatwiej będzie niestety podjechać do sklepu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super! dzięki. Aktualnie oba testy pokazują 0 więc przy okazji w takim razie odbiorę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie żeby Cię zniechęcać, ale Salifert i test PO4 to niestety mało wiarygodny pomiar. Nic oczywiście do Saliferta nie mam, sam większość testów u mnie to Salifert, ale niektóre im się nie udały.

140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350  ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz Darek napisal; przy tak niskich stezeniach test Saliferta na PO4 bedzie malo wiarygodny, choc nastawia optymistycznie z tym "0". :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam też nie uzywałem tego testu, ale od tych co używali słyszałem, że przy zerowych fosforanach test pokazuje prawidłowo i przydaje się do określenia czy są czy nie ma. Natomiast nie sprawdza się przy określaniu dokładnego poziomu PO4. 

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sam też nie uzywałem tego testu, ale od tych co używali słyszałem, że przy zerowych fosforanach test pokazuje prawidłowo i przydaje się do określenia czy są czy nie ma. Natomiast nie sprawdza się przy określaniu dokładnego poziomu PO4. 

Ja mam trochę inne zdanie - podczas gdy Salifert uparcie pokazywał zupełne 0, Colombo pokazuje 0,03÷0,04.

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam ale sprawdzam tylko czy jest PO4 czy go nie ma bo odróżnić niski poziom to nierealne :) Jak woda w fiolce jest bezbarwna to przyjmuje że jest bliskie 0 chociaż pewności nigdy nie ma..

ReefMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.