TomekSz Zgłoś Napisano 25 Lipca 2017 Takie coś sobie wystrugałem: Zasypaelm siporaxem i Bakto Tricks Za chwile pierwsze testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2017 co to to bacto?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 26 Lipca 2017 Tropić Marin Bakto Tricks, pożywka dla bakterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 26 Lipca 2017 (edytowane) Ma ktos doswiadczneie z takimi filtrami ? Wlałem jedną ampułkę bakterii BioDigest. Pompa 500 l/h. Lac jakąs wódkę ? Po jakim czasie złoże zacznie "żyć" i "pracować" ? Filterek pracuje łądnie. Jak chcecie to zrobię jakiś filmik. Edytowane 26 Lipca 2017 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 26 Lipca 2017 Mam filtr zraszany z 5 kilo siporaxu w środku, ja bym dodał taki rant z plastiku na sitku górnym by ładnie równo leciała woda przez sito, i dodatkowo bym dał jakąś gąbkę na sitku by zatrzymać drobiny, no chyba że masz dobrą filtrację mechaniczną w sumpie. Ja zalałem bakteriami i pożywką i ruszyło po jakim czasie to nie wiem, bo miałem jeszcze w przepływowym filtrze Life bio fil od AF - zaszczepione złoże na łatwy start, mozna dodać taką zaszczepkę, albo trochę siporaxu od kogoś. albo zostawić i niech samo dojrzewa. Ja lałem pożywkę od Equo evoluzione taką 2 składnikową glutaminian w jednej a w drugiej jakiś ocet teraz leje tylko pożywkę od KZ i też daje radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2017 (edytowane) Na jakiej zasadzie to działa? Zmontowalem właśnie podobny ale przepływowy. Wrzuć filmik jak możesz. Edytowane 26 Lipca 2017 przez Darek85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2017 8 godzin temu, zielony mintaj napisał: Tropić Marin Bakto Tricks, pożywka dla bakterii. Dobra rzecz włożyć to do filtra zraszanego? Pytam bo posiadam taki filtr z samym siporaxem i może nie zaszkodiło by to dodać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 26 Lipca 2017 To chyba coś jak biopellets tylko nie trzeba nimi mieszać? muszę gdzieś o tym poczytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2017 6 godzin temu, Ura napisał: To chyba coś jak biopellets tylko nie trzeba nimi mieszać? muszę gdzieś o tym poczytać. Daj znać jak się czegoś ciekawego dowiesz. Jestem ciekaw jak to się ma w praktyce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 Można zastosować eheima pulsacyjnego. Całkiem fajna konstrukcja do takich zastosowań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 3 godziny temu, rozwielita napisał: Można zastosować eheima pulsacyjnego. Całkiem fajna konstrukcja do takich zastosowań. To raczej zawodny sprzęt, dość skomplikowany - dla tego Eheim nie produkuje już linii filtrów pulsacyjnych woda/powietrze można je kupić tylko używane, z tego co się orientowałem. Taki filtr przepływowy zraszany jest lepszy, jest dopływ powietrza stały - to ta rurka z zaworem. Dopływ wody - rurka górna, woda wpada na sitko które robi z niej deszcz który spada na siporax, przesącza się i wypływa swobodnie dolnymi rurkami. Bardzo prosta zasada działania moźna sobie zrobić taki filtr do sumpa w wielkości XXL z pudeł plastikowych z Ikea tylko trzeba łądnie nawiercić otwory. Jedyna wada to to że woda cały czas szumi zwłaszcza na początku szumi mocno, spać się nie da, jak pojawiają się bakterie to jest ciszej, można też lekko przymknąć zawór powietrza albo dać kolanko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rh1no Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 16 godzin temu, Ura napisał: To chyba coś jak biopellets tylko nie trzeba nimi mieszać? muszę gdzieś o tym poczytać. Działa podobnie do biopellet, ale według mnie bardziej jak dawne bioballe z aquamedica, te z pożywką... Typowa pożywka dla bakterii ze złoża zraszanego, nie pamiętam dokładnej łacińskiej nazwy tego szczepu, ale spróbuję znaleźć i dam znać. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 7 godzin temu, Ura napisał: To raczej zawodny sprzęt, dość skomplikowany - dla tego Eheim nie produkuje już linii filtrów pulsacyjnych woda/powietrze można je kupić tylko używane, z tego co się orientowałem. Ciekawa informacja. U mnie działa w słodkim już wiele lat. Raz wymieniałem plastikowy pływak bo nabrał "gęstości" i nie chał się wynurzyć. Sprzęt jest rzeczywiście delikatniejszy od standardowego kubełka. Moim zdaniem ten patent z zielonym plastikiem, koszykami na złoża i sposobem zamykania kubła jest naprawdę dobry. Gdyby coś takiego było stricte zraszanego to byłby to ciekawy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 27 Lipca 2017 35 minut temu, rozwielita napisał: Ciekawa informacja. U mnie działa w słodkim już wiele lat. Raz wymieniałem plastikowy pływak bo nabrał "gęstości" i nie chał się wynurzyć. Sprzęt jest rzeczywiście delikatniejszy od standardowego kubełka. Moim zdaniem ten patent z zielonym plastikiem, koszykami na złoża i sposobem zamykania kubła jest naprawdę dobry. Gdyby coś takiego było stricte zraszanego to byłby to ciekawy sprzęt. W słodkim może działać latami bez awarii, ale w morskim osadza się osad z soli i może zamykać zawory i inne odpowietrzenia i kłopot murowany. W zraszanym musi być wymiana gazowa, nie da się tego zrobić na kubełku który jest poniżej lustra wody tzn można dać odpowiednią pompę która wyciągnie akurat tyle wody ile potrzeba, ale jak pompa padnie to woda nam się wyleje na podłogę Lepiej mieć taki filtr w sumpie albo w panelu filtracyjnym w akwarium, bezpieczniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2017 (edytowane) Po dwóch tygodniach zauważyłem znaczną poprawę parametrów. Brunatne glony nitkowe zniknęły. Filtr po uruchomieniu był bardzo głośny. Dołożyłem drugie sitko a pomiędzy nie włożyłem watę. Cisza jak makiem zasiał. Co kilka dni wymieniam watę bo ładnie wybiera zabrudzenia. Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas.piotr Zgłoś Napisano 4 Września 2017 przepraszam ale musze sie wtrącić. w tym układzie jest jeden tzn brak wentylacji złoża, jedyny tlen jaki sie tam dostaje pochodzi z wody. Gdyby miała otwory wentylacyjne po bokach sprawność znacznie by wzrosła i kolumna nie powinna być zanurzona w wodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek28 Zgłoś Napisano 5 Września 2017 Dobra rzecz włożyć to do filtra zraszanego? Pytam bo posiadam taki filtr z samym siporaxem i może nie zaszkodiło by to dodać Ja miałem pomieszane je w jednym zraszanym razem i Sachem denitraten oraz siporaxem strasznie brudzą jak się rozpuszczają także nie polecam jako pożywka bardzo dobra tylko ze przy rozpuszczaniu strasznie zapycha zraszany filtr a mam ich filtr dedykowany do tego złoża Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 16 Września 2017 Dnia 5.09.2017 o 00:11, lukas.piotr napisał: przepraszam ale musze sie wtrącić. w tym układzie jest jeden tzn brak wentylacji złoża, jedyny tlen jaki sie tam dostaje pochodzi z wody. Gdyby miała otwory wentylacyjne po bokach sprawność znacznie by wzrosła i kolumna nie powinna być zanurzona w wodzie. Na górnym denku jest dodatkowa rurka z zaworem kulowym. Projekt caly czas uzytkuje. Osobiscie teraz zrobiłbym to troszke inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 25 Września 2017 Dnia 16.09.2017 o 19:20, TomekSz napisał: Na górnym denku jest dodatkowa rurka z zaworem kulowym. Projekt caly czas uzytkuje. Osobiscie teraz zrobiłbym to troszke inaczej. Co byś zrobił inaczej? Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 (edytowane) Kilka uwag po kilkumiesiecznym uzytkowaniu... Filtr rzeczywiście trochę hałasował. Zrobiłem więc prosty "patent" polegający na tym, że na deszczownice położyłem warstwę waty filtracyjnej. Hałas ustał, wata filtruje brudy, dzięki czemu złoże się nie zapych. Minus jest taki, że trzeba co kilka dni taka watę wymieniać, co wiąże się z odkręceniem denka. Teraz filtr zrobiłbym trochę inaczej. Filtracja mechaniczna przed pompą, zasilanie w wodę rurką centralna przez tubę od dołu filtra. Edytowane 24 Stycznia 2018 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 Godzinę temu, TomekSz napisał: Filtracja mechaniczna przed pompą, zasilanie w wodę rurką centralna przez tubę od dołu filtra. i miałbyś zwykły filtr przepływowy a nie zraszany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 16 minut temu, silvia napisał: i miałbyś zwykły filtr przepływowy a nie zraszany no jak ? normalnie bedzie zraszac przez deszczownice. No chyba ze cos z cisnieniem nie pomyslalem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 albo źle zrozumiałem .. chciałbyś wodę tłoczyć środkową rurką w górę by potem spływała przez sito do komory ? - po co ... u Ciebie jest co prawda pompa - ale niektórzy mają po prostu bajpas ze spływu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 Kwestia technologiczna. Łatwiej jest wykonać pasowany otwór w denku niż w tubie. Kolejna sprawa to brak rury dopływowej na zewnątrz, tak jak jest teraz u mnie, czyli oszczędność miejsca i poniekąd materiału. Oczywiście jeżeli mamy bajpas ze zrzutu to ten argument odpada. Kolejna sprawa do przemyślenia to kwestia kształtu. Być może lepiej skleić prostopadłościan niż stosować akrylowe rury. Na pewno zwiększymy pojemność filtra przy tych samych gabarytach i być może zmniejszymy koszty (musiałbym to policzyć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 A co ze złożem jak braknie zasilania ... powiedzmy na godzinę? PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach