Skocz do zawartości
Blizzard2009

[450+100] Salty AQA z Zabrza

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie za wyjaśnienie :)

8 godzin temu, mihow1979 napisał:

Oooo widzę kolega tez na Marco Rocks wystartował :) Ja swojej wogole nie plukalem i poszla prosto do baniaka do swiezej solanki :) Dzisiaj dopiero po 9 dniach zaczely sie na skale pojawiac rdzawe kropki. Pewnie okrzemki...

....

Tak, Marco Rocks jest świetna. Juz prawie 3 tyg dojrzewania u mnie. Okrzemki zalały wszystko a teraz odchodzą od skały płatami :) znów pojawia się biała skała :)

8 godzin temu, Moljzesz napisał:

To jest to samo, mój też taki był jak był mały, kiedyś urwał mi się kawałek stopy gdy odrywałem ukwiała od skały i z tego kawałka wyrósł quadri. Najpierw był przejrzysty, potem taki różowy a teraz jest czerwony jak ten na dole na foto, choć w niebieskich ledach też tak fajnie świeci jak te wyżej

Mój się dziś podzielił znowu :)

Wszystko jasne ! Podzielił się? Jakbyś chciał się pozbyć to pisz do mnie priva :)

POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj

OBECNE SZKŁO: tutaj
* 150x55x55cm, sump120x40x43cm *
* ATI Sunpower 8x54W *
* odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 "
* start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile czasu swiecisz? Od razu pelna para?

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, na początku świeciłem tylko 4-6 godzin i tylko niebieskimi (tzn 2x54W niebieskie), po tygodniu około 8h niebieskimi.

Pozniej juz 10h niebieskie i dodałem 2h reszty swietlówek. Teraz swiece ok 10h niebieskie i w ciagu dnia jakies 4-5h resztą swietlówek.

Generalnie więcej światła zacząłem dodawać gdy widziałem że nowe okrzemki się przestają pojawiać  :)

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie na razie 6h wszystkie na raz.

Jak dojdę do poziomu 10h to zrobię 2h niebieskie -> 6h wszystkie -> 2h niebieskie...

Mocno u ciebie sypnęło tymi okrzemkami. U mnie po 11 dniach na razie pojedyncze kropki :)

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mihow1979 napisał:

Mocno u ciebie sypnęło tymi okrzemkami. U mnie po 11 dniach na razie pojedyncze kropki :)

To nie sypnęło, to była inwazja germańskiego najeźdźcy :) zobacz parę fotek wyżej jak obsypało i skałę i piach.
Dziś mijają 3 tygodnie i piach jest czysty, a na skale jakieś niedobitki okrzemek...wyczyściłem tylną szybę i akwarium znów wygląda fajnie :)
Parametry już spoko: NO2 - 0, NH4 - 0, NO3 - 25 lub mniej nawet, KH - ok. 8,6, P04 - 0.

Jakoś wogóle nie było glonów zielonych (parę pojedynczych nitek tylko widziałem), tak że zastanawiam się czy mnie to minie czy mam się szykować dopiero :)
Rozważam testowego ślimaka...

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielone może jeszcze wyjść jak pojawi się życie... Baniak przeszedł dopiero pierwszy etap dojrzewania, ale jego potencjał biologiczny jest mały i może zostać zachwiany przez dodanie życia...

Myślę, że parę ślimaków możesz spokojnie wspuścić... Po ok 1-2 tygodniach coś kolejnego. Najlepiej korale miękkie i też nie za dużo. Chodzi o to aby baniak miał czas na dostosowanie się biologicznie do życia, które trafiło do baniaka...

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis mija 8 dzien mojego dojrzewajacego zbiornika. Okrzemki lataja po calym zbiorniku, woda az wyglada jakby syf plywal, pojawia sie cyjano a glony zielone i brunatne juz na wszystkich skalach. Ciekawie to wyglada tylko nie bardzo wiem co mam z tym robic. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, kasiazUK napisał:

Dzis mija 8 dzien mojego dojrzewajacego zbiornika. Okrzemki lataja po calym zbiorniku, woda az wyglada jakby syf plywal, pojawia sie cyjano a glony zielone i brunatne juz na wszystkich skalach. Ciekawie to wyglada tylko nie bardzo wiem co mam z tym robic. 

Nic. Czekac

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jesli po 8 dniach nadal nic nie wylazlo z LR to znaczy ze juz nie wyjdzie wogole?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjsc moze nawet po roku.  Nie ma reguly. Wszystko zalezy od skaly

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie :)

w planach też mam podobne ale początkiem roku.

możesz wrzucić zdjęcie sumpa (zaplecza) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki aktualnie nie mam, cyknę przy okazji. Tymczasem mogę Ci pokazać projekt sumpa. 4 komory, od lewej: odpieniacz, siporax, adsorbery, pompa. Siporaxu mam chyba 10l, a komora na adsorbery na razie pusta :)

Sump_ostateczny_120x40x43_FINALNY.jpg

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leci 6 tydzień. 3 ślimaki (trochusy & tectus) i jeżowiec ładnie oczyściły skałę, parametry już fajne: NO3-10, PO4-0, KH-ok.8,5. Dalej raz w tygodniu leję special blenda. Glonów zielonych nie było...zakładam że już nie będzie. Dołożyłem 120cm DIY belkę Led zrobioną na listwie aluminiowej o szerokości ok 3,5cm. 20 diod, 20W, 18 diod Royal blue i 2 aktyniczne 420nm - ładnie uzupełniają moją lampę T5 świecąc rano i wieczorem. Zaczynam robić cotygodniowe podmianki.

Dodawanie życia czas zacząć :)

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy ryb w wodzie. Sexguttata już się zadomowiła, a w prezencie dostała od razu taką oto antywyskokową siatkę nad głową :)

IMG_20171010_213601_resized_20171010_093641312.jpg

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Nik@ napisał:

Jakiej wielkości oka?

Oka 15mm  :)

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wygląda teraz skała? 

Podejrzewam, że na marco rocks, prócz chwilowej ostrej inwazji okrzemek i chwilowego zielonego nalotu nic spektakularnego, jak bujne, zielone łąki czy dino się nie wydarzyło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, laszek napisał:

Jak wyoko masz wodę od krawędzi?

W sensie ile od lustra wody do krawedzi akwarium? Jakies 3-4cm chyba

22 minuty temu, Nik@ napisał:

A jak wygląda teraz skała? 

Podejrzewam, że na marco rocks, prócz chwilowej ostrej inwazji okrzemek i chwilowego zielonego nalotu nic spektakularnego, jak bujne, zielone łąki czy dino się nie wydarzyło?

Skała Marco Rocks to nadal wg mnie najlepszy wybór jeśli chodzi o zakup suchej. Okrzemki atakowały ostro (widac na fotkach pare postów wcześniej), ale żadnych innych spektakularnych plag nie było :) zero łąk, zero dino itd. Okrzemki po 3-4 tyg zaczeły odpuszczać i jak tylko parametry pozwoliły to wpuściłem kilka ślimaków (stożków), które tam gdzie przeszły po skale tam zostawiały ją bielutką jak po zakupie :)

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za siatka? masz linka do sklepu gdzie ją zakupiłeś? I czy ona jest sztywna czy całkiem elastyczna? Dałoby się ją zwinąć na rurkę ?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@katani siatka jest wyglądem zbliżona do takiej siatki na krety jaką można kupić w marketach budowlanych (jest z tworzywa, sztywność też taka sama jak ta na krety), tylko że w marketach one mają przeważnie kolor czarny lub ciemna zieleń, a ja szukałem czegoś jasnego. Znalazłem siatkę do suszarni owoców :) w opisie pisze że jest przezroczysta, ale w rzeczywistości jest biała i lekko prześwitująca - wczoraj zamontowałem ją wieczorem jak już było tylko niebieskie światło nad akwarium i nie zauważyłem żadnej straty w oświetleniu. Poza tym siatka jest tania :) Tutaj link do sklepu: https://siatkowy.com/siatkadosuszeniaowocow-p-1032.html

Usztywniłem ją na krawędziach profilami klamrowymi z Castoramy, tymi - https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/artykuly-metalowe/okucia-budowlane/profile/profil-klamrowy-pcv-cezar-15-x-8-x-1000-mm-bialy.html#product

i wszystko ładnie się trzyma bez żadnego klejenia.

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm ja chciałem zrobić siatkę na bazie rolety do okien, żeby można było zwinąć łatwo w czasie prac, i rozsunąć po zrobieniu. Pytanie, czy ta będzie na tyle elastyczna, żeby się zwinęła jak roleta. Raczej nie...

Nie widać cienia siatki w wodzie?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwinąć się da, ale z racji tych 15mm oczek to raczej nie aż tak ciasno jak roletę. Do celów przesyłki było to nawinięte na wałek o średnicy około 8cm. Cienia siatki nie widziałem.

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patent z siatką ciekawy :)

A teraz przydałaby się fotka całości :)

MyReef 300 - 100x60x50h