Skocz do zawartości
tasior19

Pierwsza rafa 54l/Reykjavik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po kilku miesiącach czytania i zastanawia się jak to ogarnąć ruszam ze swoją pierwszą solniczką.

Sprzęt: akwarium 54l (60x30x30)

Lampa Maxspect 70W-15000K

Odpieniacz Resun-300 

Filtr kaskadowy FZN-3 w nim Xporty PO4, NO3 oraz BIo

Falownik Jebao RW4 jeśli bedzie za mało mam jeszcze nówkę Koralie

Automatyczna dolewka Aqua-Trend Levelautomatic

Grzałka 50W  z termostatem

Sucha skała ok 6kg

Zywy piach Red Sea

Bakterie MicroBacter7 Marine firmy Brightwell Aquatics

Sól Red Sea Salt Pro, zasolenie 1,024

Woda z RO/Di

Docelowo standardowa obsada na ten litraż para błazenków plus 2 krewetki i slimaki plus miękasy i może łatwe lps... Wczoraj zalałem i wodą i dosypałem soli, dziś woda lekko mleczna, nic się nie dzieje :) Za każdą wskazówkę będę wdzięczny a o postępach będę pisać w miarę na bieżąco :) Jakość zdjęć słaba jak zrobie lepsze podmienie... :)

akwa 2.png

akwa1.png

Edytowane przez tasior19 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Bedzie fajne nano :)

Pompa jedna spokojnie wystarczy.

Teraz spokojnie czekać aż ew plagi odejdą i NO2 będzie zerowe i mozna wrzucac pierwsze slimaki :)

U mnie przy starcie na sucho zajelo to ok 5 tygodni.

Edytowane przez mihow1979 (wyświetl historię edycji)

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zobaczymy ile to zajmie, spieszyć się na pewno nie będę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tasior19 napisał:

Sprzęt: akwarium 60l (60x30x30)

Z wymiarów tak Ci wyszło?

Docelowo standardowa obsada na ten litraż para błazenków. :)

Jak tak standardowo jak tutaj:

https://pl.reeflex.net/tiere/4_Amphiprion_ocellaris.htm#katID

To raczej pół błazenka.

P.

Edytowane przez piotr7 (wyświetl historię edycji)

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up

Bez przesady. Co prawda jak dla mnie dla błaznów minimum to 100l ale te 54l to i tak nieźle w porównaniu do 30l jak się czasem widzi...

Co do litrażu to 3x3x6=54...

Co do sprzętu to RW-4 da radę bez problemu (a nawet nie wiem czy nie będzie za mocna)

Lampa >1W/l w ledach to też sporo...

Z takim sprzętem, wg. mnie, mógłbyś kostkę 90l odpalić. (45x45x45cm)

Co do obsady to przemyślałbym te krewetki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie mozesz sobie wpuscic blazny, jedna krewetke czyszczaca i do tego ze 2 kraby pustelniki... Wiecej w tym baniaku to bedzie przesada

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie planujesz korale? PS fajna skałka tylko na suchej dłużej dojrzewa a przynajmniej tak czytałem. Ja też jestem świeżo po starcie więc trzymam kciuki i śledzę postępy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego piszesz ze dluzej dojrzewa?. U mnie po 5 tygodniach parametry ok i weszlo pierwsze zycie. Potem wyskoczylo  troche dino i cyjano ale po 80 dniach juz jest czysto. Przynajmniej nie mialem gapowiczow;)

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz połakomić się o proste SPS nawet, przy tym oświetleniu powinny spokojnie dać radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, piotr7 napisał:

Z wymiarów tak Ci wyszło?

Jak tak standardowo jak tutaj:

To raczej pół błazenka.

P.

Akwa w spadku od brata powiedział 60l więc sam nie dochodziłem ile, ale dzięki za czujność, już poprawionena 54l. Standardowa obsada,jaką większość osób z tym litrażem posiada.

10 godzin temu, grzechotnic napisał:

Jakie planujesz korale? PS fajna skałka tylko na suchej dłużej dojrzewa a przynajmniej tak czytałem. Ja też jestem świeżo po starcie więc trzymam kciuki i śledzę postępy. 

Miękasy i LPS-y, co dokładnie to jeszcze nie wiem bo w miejscu gdzie mieszkam nie ma tak wielkiego wyboru jak np. w Polsce, więc zależy co będzie w sklepie i co aktualnie będzie można zamówić

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam akwarium obchodzi swój pierwszy tydzień, narazie nic wielkigo sie nie dzieje... Po za pojedyńczymi czerwonymi glonami,niestety aparat został w pl a telefon ma za słaby aparat aby to uchwycić... Po za bakteriami nic nie dodaje i cierpliwie czekam:) Wszystko się kreci a i wreszcie odpieniacz ustawiony tak, że nie musze co 4h wylewać z koszyczka! Obserwacja narazie przynudza bo nie ma czego:0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dziś mija 14ty dzień od zalania, na razie spokojnie bez większych emocji:) Trochę okrzemek pokazało się na skale, piach czysty, woda dolewana na bieżąco z "ręki" dolewka potrzebuje gniazdka "z bolcem" co jest na Islandii nie do znalezienia musze czekać na paczkę z Polski, dziś pierwszy raz zrobiłem testy:

PH- 7,7

KH- 9,3

Po4- 0,03

No2- 4

No3- nie mierzone, zasolenie 1,025, świecone 6h 20%białe, niebieskie 40%, odpieniacz chodzi cały czas oprócz 4h po dodaniu bakterii, robi lekko brązową piane.

Narazie spokojnie obserwuje choć nie ma za wiele czego, trochę się pobawiłem falownikiem co spowodowało wywianie troche syfu ze skały, który odciągnąłem wężykiem. Z dobrych informacji  do sklepów doszły ślimaki więc jak nadejdzie czas będzie można skompletować ekipe czyszczącą:D

04,09,17,.jpg

09,04,17.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, po 5ciu tygodniach dojrzewania, parametry wreszcie ustabilizowały się i weszły pierwsze ślimaki: turbo, textus i 2 nassariusy, po za nimi większego wyboru nie mam. Dojrzewanie bez widocznych większych plag, trochę brązowych, zielonych glonów znikoma ilość. Jeśli parametry nie wywalą w górę w weekend myślę dokupić jeszcze krewetkę... Ślimaki ostro zajeły się skałą i szybami... Ale trzeba przyznać że mają "spust" i odchodów nawalone co nie miara.... Co z nimi robić? Odssysać na bieżąco czy przy podmianach, pierwsza w sobote? I jeszcze czy i jak dokarmiać ślimaki? Zdjęcie postaram się ustrzelić przez weekend....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś nie chce mi się wierzyć, że w 5 tygodni na suchej skale parametry ustabilizowały się. Na te ślimaki było jeszcze za wcześnie, szczególnie na nassariusy. No i po co chcesz robić podmianki?

Edytowane przez maciej01 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, maciej01 napisał:

Coś nie chce mi się wierzyć, że w 5 tygodni na suchej skale parametry ustabilizowały się. Na te ślimaki było jeszcze za wcześnie, szczególnie na nassariusy.

Mozliwe. Moja 50-tka po 5 tygodniach przy starcie na sucho tez dojrzala w sensie azotowym ;)

Witam ponownie, po 5ciu tygodniach dojrzewania, parametry wreszcie ustabilizowały się i weszły pierwsze ślimaki: turbo, textus i 2 nassariusy, po za nimi większego wyboru nie mam. Dojrzewanie bez widocznych większych plag, trochę brązowych, zielonych glonów znikoma ilość. Jeśli parametry nie wywalą w górę w weekend myślę dokupić jeszcze krewetkę... Ślimaki ostro zajeły się skałą i szybami... Ale trzeba przyznać że mają "spust" i odchodów nawalone co nie miara.... Co z nimi robić? Odssysać na bieżąco czy przy podmianach, pierwsza w sobote? I jeszcze czy i jak dokarmiać ślimaki? Zdjęcie postaram się ustrzelić przez weekend....

Zycia nie musisz na razie niczym dokarmiac. Dokarmiac bedziesz dopiero ryby ;)

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie chce mi się w to wierzyć, ale nie powiem, że to niemożliwe. Może macie więcej szczęścia niż inni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy więcej szczęścia i czy się nie mylę to zobaczymy.... Pierwsze akwa słone więc błędów, problemów na pewno się nie ustrzegne... co do  podmianek to myślałem ze naturalne zycie>odchody>podmiany czas start....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic tam nie karmisz, nie robisz podmian. Pierwsze podmianki zaczniesz robić jak wprowadzisz korale, ryb, kraby itd..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, maciej01 napisał:

Nadal nie chce mi się w to wierzyć, ale nie powiem, że to niemożliwe. Może macie więcej szczęścia niż inni?

Hmmm. Obecnie w moim 200L sucha skala, zywy piach i swieza solanka. Parrzac po testach ok 20 dnia zamknie mi sie cykl azotowy. Jeszcze 3 dni temu NO2 bylo poza skala. Dzisiaj 0,05 i ogromny wzrost NO3...

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, mihow1979 napisał:

Hmmm. Obecnie w moim 200L sucha skala, zywy piach i swieza solanka. Parrzac po testach ok 20 dnia zamknie mi sie cykl azotowy. Jeszcze 3 dni temu NO2 bylo poza skala. Dzisiaj 0,05 i ogromny wzrost NO3...

No właśnie, a no3 i po4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3 ok 40, PO4 niewykrywalne

MyReef 300 - 100x60x50h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po4 na pewno skoczy w górę i nie będzie niewykrywalne, tylko pytanie do jakiej wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciej01 chyba racja po Twojej stronie... zielone od 2dni wychodzą a dziś pokazują się jakby pomaranczowe/bordowe placki na skalę... co ciekawe dla mnie w akwa mam 3 kawałki skały i jedną jest nadal czysta... czy to normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na suchej skale dojrzewanie trwa zawsze dłużej, chociaż w początkowej fazie wydaje się, że przebiega łagodnie i nagle potrafi wystrzelić. Co do skały, że jeden kawałek jest nadal czysty to nie wiem, może mniej oddaje do wody po4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.