DarekB30 Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Witam Piszę w dziale DIY żeby pokazać jak prosto przy pomocy ogólno dostępnych na rynku elementów można wykonać lampę nad akwarium Ja mam akwarium 120x70x60 i ambitne plany trzymać w tym akwarium SPS-y. Podobają mi się lampy tzw hybrydy głównie ze względu na efekt blików w wodzie niestety ceny lamp hybrydowych są jak na razie zbyt wysokie, więc postanowiłem sam taką lampę zbudować a różnicę w cenie zainwestować w akwarium. Założenia były takie: Świetlówki 8x54W + panel led aby uzyskać bliki i kolorystykę w akwarium Kupiłem więc nową lampę 8x54W i dodałem do niej panel led, i tak to wyszło A tak wygląda akwarium pod tą lampką Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 4 Września 2017 super robota, ledy bezposrednio na 230V ? ile białych/niebieskich? Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apofis Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Czy możesz coś więcej napisać jakie ledy itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 4 Września 2017 6 minut temu, Coltrane napisał: super robota, ledy bezposrednio na 230V ? ile białych/niebieskich? Tak, bezpośrednio 230V, 2 białe i 4 niebieskie. Miałem plan dołożyć komputer żeby mieć wschody i zachody ale w ogólnym rozrachunku zrezygnowałem, zrobiłem świetlówki załączane parami i ledy osobno 1 minutę temu, apofis napisał: Czy możesz coś więcej napisać jakie ledy itp. Ledy dałem takie, są zasilane bezpośrednio z 230V więc nie trzeba nic przerabiać i dokładać zasialaczy, wystarczy porządny radiator 4 szt - Dioda LED 50W 230V BRIDGELUX ROYAL BLUE 455nm 2 szt - Dioda LED 50W 230V BRIDGELUX COOL WHITE 10000K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 4 Września 2017 (edytowane) Imperator i tak najladniejszy jest w tym zbioniku. Edytowane 4 Września 2017 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flower Zgłoś Napisano 4 Września 2017 No i pięknie. światło na ulicy nie przygasło jak odpaliłeś . Nie grzeje się? Jak to chłodzone jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Pewnie że się grzeje [emoji6] Dałem chłodzenie lampy poobserwuje i jak będzie za ciepło to wymienię wentylatory na wydajniejsze Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Września 2017 i dodatkowy radiator by sie przydał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 4 Września 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, silvia napisał: i dodatkowy radiator by sie przydał i jest radiator pod ledami, parę kg aluminium Edytowane 4 Września 2017 przez DarekB30 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Fajne te ledy.... one są takie duze? Co to za fabryczna lampa ktora ma w środku taką wielką przestrzeń pomiędzy blokami świetlówek? Cytuj Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Lampa była pierwotnie 8x54, poprzesuwalem świetlówki i zrobiło się miejsce na ledy Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Kurcze...ładna bestia... Chociaż powiem, że poszedł bym o krok dalej. Dwa rzędy ledów(2xrury,ledy,2xrury,ledy,2xrury), sterowane z arduino. Bo mieć ledy a nie mieć możliwości sterowania barwą, zachodów i wschodów to troszkę marnotrawstwo "technologii". Ale i tak gratulacje pomysłu i roboty. Ale mam pytanie. Wentylatory wyciągają czy tłoczą powietrze??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
okifaro Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Ja bym się bał, że takie punktowe 50W coby popalą korale, a dając lampę wyżej tracimy PAR i dobre widmo świetlówek. Ale kibicuję za jakość wykonania, zawsze można wsadzić słabsze diody i porozrzucać pomiędzy świetlówkami. Cytuj 300l, 3x39+100W LED, bez pienidła, od 2016, re-start 10.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D_malisz Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Na tej stronie są kolimatory/soczewki do rozproszenia światła - pewnie by pomogły z ryzykiem przypalenia koralików. takie pytanko - co to za lampa którą przerobiłeś? Wyszło jak zwykle super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Na tym etapie o którym piszesz już byłem, w poprzedniej lampie miałem takie wodotryski, fajnie to wygląda ale przez 5 miesięcy nie zauważyłem żeby miało to znaczący wpływ na moje akwarium Teraz zrezygnowałem z tego za to dałem 4 świetlówki więcej Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D_malisz Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Czyli finalnie zostały same t5 bez blikotworzących ledów - wizualnie ich nie brak gdy już widziałeś jak wyglądały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 4 Września 2017 Dokładnie tych samych ledow użyłem w poprzedniej lampie , wisiała dokładnie na tej samej wysokosci 15 cm nad tafla wody. Myślę że koralom raczej nie zaszkodzi bo świeciłem na nie tymi ledami przez ostatnie 3 miesiące.Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 4 Września 2017 2 godziny temu, DarekB30 napisał: Dokładnie tych samych ledow użyłem w poprzedniej lampie , wisiała dokładnie na tej samej wysokosci 15 cm nad tafla wody. Myślę że koralom raczej nie zaszkodzi bo świeciłem na nie tymi ledami przez ostatnie 3 miesiące. Dariusz Barcikowski Wysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Co to za lampa ? Zmieniałeś odbłyśniki ? Stateczniki dałeś na zewnątrz ? Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 5 Września 2017 To lampa 8x54W kupiona w sklepie internetowym , odblysniki wymieniłem na odblysniki Pacyfic Sun ponieważ są węższe i dzięki temu uzyskałem miejsce na panel led Stateczniki zostały schowane pod odblysnikami.Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denonik Zgłoś Napisano 6 Września 2017 lampa wyszla super jeśli możesz zapodaj linka do sklepu z lampa priv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 6 Września 2017 (edytowane) Dnia 5.09.2017 o 03:07, DarekB30 napisał: To lampa 8x54W kupiona w sklepie internetowym , odblysniki wymieniłem na odblysniki Pacyfic Sun ponieważ są węższe i dzięki temu uzyskałem miejsce na panel led Stateczniki zostały schowane pod odblysnikami. Dariusz Barcikowski Wysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Aha, jeszcze wypadałoby zmienić stateczniki na markowe bo na chińskich słabo świeci, tylko wtedy należałoby poprawić chlodzenie. Te chińskie świecą jakby na 30% i przez to się mniej grzeją, lampy takie są bez chłodzenia aktywnego. Ps daj jakiś filmik jak to świeci Edytowane 6 Września 2017 przez Moljzesz (wyświetl historię edycji) Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamello90 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 Jakich rozmiarow masz te aluminium? Bo chce cos podobnego ale same te ledy 6 szt i mam blache 150x20x1,6 cm i sie zastanawiam czy wystarczy czy kupic jakis typowy radiator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 Jakich rozmiarow masz te aluminium? Bo chce cos podobnego ale same te ledy 6 szt i mam blache 150x20x1,6 cm i sie zastanawiam czy wystarczy czy kupic jakis typowy radiator. Jak nie chcesz chlodzić tej belki wiatrakami to kup radiator 200x50. Mam założone 6 szt w nowej lampie wiem jak się grzejaWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamello90 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 Chcialem dac wiatraki ale mysle ze jednak kupie radiator i dam wiatraki dodatkowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach