Skocz do zawartości
Margolee

Hodowla Fitoplanktonu na F 2

Rekomendowane odpowiedzi

To taniej wyjdzie zrobić samemu

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja używam taniego Tropical Aquaplant. Czy jest dobry to nie wiem ale fitoplankton "rośnie" i dobrze wykarmia zooplankton a tym żywią się nowo urodzone błazenki. Do akwarium głównego nie wlewam bo dozuję fitoplankton w żelu Easy Booster ;) Jak miałem poprzednie akwarium to taki fitoplankton DIY dozowałem zoanthusom i było cacy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
10 godzin temu, VDR napisał:

Gdzie napisałem że coś jest bez sensu? Nigdzie nie napisałem niczego takiego. Zapytałem tylko czy jest sens podawania płynów c i d? Co jeśli ich nie podamy?
Chętnie bym się dowiedział czy są mega krytyczne i co się stanie jeśli ich zabraknie.

Bo płyny A i B zrobię we własnym zakresie by tej kupy świńskiej nie lac.

Na moich butelkach z f/2 mam podane że witaminy i trace metal jest w środku. Ale równie dobrze może być ta świńska kupa skoro po niej też będzie pięknie zielone. No bo niby jak mam sprawdzić te butelki z ebaya?

Sprowadzasz wszystko do nauki i osiągania maximum z tego co robisz. A ludzie leja do baniaka to fito pedzone na tej “świńskiej kupie" i mają gdzieś co tam jest jeśli to przynosi efekty. Cieszą się jeśli zamiast 20-30 odchowaja 2 pterapogony, zamiast 100 czy 200 błazenkow odchowaja 2 błazenki. Itd

Tego nie zmienisz.

Ale zapytam o jedno bo to się może mi przydać przy zakupach. Jak rozpoznać fito w fazie wzrostu od rozcienczonego fito w fazie śmierci?

Pytasz się to ci odpowiadam. Nie dziw, że ja się podpieram literaturą, która ma jakąś tam mniejszą lub większą wartość naukową. Przynajmniej wiesz że nie wciskam ci kitu i swoich hipotez i możesz sprawdzić jakie jest pochodzenie tych informacji. Wymyślili to mądrzejsi odemnie - którzy dużo lepiej znają na hodowli morskich zwierząt. Ci ludzie przez lata prowadzili badania naukowe i ostro pracowali żeby wymyślić odpowiednie procedury. Nawet dostałeś linki do literatury w której masz wszystko podane jak na dłoni. Tam są też odpowiedzi na pytania, które zadałeś w ostatnim poście.  A jeśli chcesz prowadzić dyskusję i udowodnić ze się mylę to podaj jakieś merytoryczne argumenty. A nie schodzisz na temat opisu mojej osoby...

Co do ceny F2 to każdy może sobie policzyć jaki jest jego realny koszt. Jeśli ktoś robi te roztwory i sprzedaje je za 400 dolarów to super. Wszystkiego najlepszego mu życzę.

Jak kupujesz porcję startową to tobie jest wszystko jedno czy masz fito w fazie wzrostu czy stagnacji. Generalnie jeśli jest zbyt ciemny to można przypuszczać że jest zbyt gęsty. Jeśli nawet kupisz fitoplankton w fazie zamierania to on odrośnie jeśli zrobisz mu świeży roztwór z pożywką. Jeśli lejesz to do akwarium to jest ci wszystko jedno. Jeśli jednak dolewasz duże ilości fitoplanktonu do zbiornika z larwami to sytuacja kompletnie się zmienia. A nie oszukujmy się czasem na przykład po udanym cyklu hodowlanym, jeśli nie zdezynfekujesz zbiorników to w następnym cyklu może ci się hodowla nie udać - właśnie przez to czego nie widać - bakterie... To czego nie widać jest najbardziej istotne dla każdego ekosystemu w tym dla akwariów. Czasem możesz robić wszystko idealnie i nagle zdechną ci larwy a następnym razem hodowla będzie szła super ekstra bez problemu.

Tak samo jak z fitoplanktonem jest z bakteriami, pierwotniakami , wrotkami i innymi organizmami. Jeśli populacja może się rozwijać to najpierw obserwujemy wykładniczy wzrost potem stagnację i śmierć po wyczerpaniu się pożywki.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad, w żadnym miejscu nie udowadniam, że się mylisz.  Ani Cie nie oceniam. Od tego zacznijmy, może wtedy dyskusja będzie inna. Chcę poszerzyć swoja wiedzę, jak i wiedzę kolegów.

Przejrzałem te dwa linki akonto odpowiedzi na pytanie czy wystarczą makroelementy czy nie.

No i czytam:

Silicate is specifically used for the growth of diatoms which utilize this compound for production of an external shell. Micronutrients consist of various trace metals and the vitamins thiamin (B1), cyanocobalamin (B12) and sometimes biotin. Two enrichment media that have been used extensively and are suitable for the growth of most algae are the Walne medium (Table 2.3.) and the Guillard’s F/2 medium (Table 2.4.). Various specific recipes for algal culture media are described by Vonshak (1986). Commercially available nutrient solutions may reduce preparation labour. The complexity and cost of the above culture media often excludes their use for large-scale culture operations. Alternative enrichment media that are suitable for mass production of micro-algae in large-scale extensive systems contain only the most essential nutrients and are composed of agriculture-grade rather than laboratory-grade fertilizers (Table 2.5.).

http://www.fao.org/docrep/003/W3732E/w3732e06.htm#b2-2.3.2. Growth dynamics

Stąd też zrodziło się moje pytanie na czacie - czy jest sens na siłę szukać pełnego F/2 czy nie wystarczą podstawowe składniki. Tyle i tylko tyle. Znamienne dla mnie jest ostatnie zółte zdanie i ten zapis: "agriculture-grade rather then laboratory".

Dlatego jeszcze raz zadam pytanie. Co się stanie jeśli nie mając pewności co tam w takim Tropicalu Aqua Plant jest (kiedyś nie podawali składu, nie wiem jak teraz) zrobię sobie pożywkę tylko z 75 g NaNO3 + 5 g NaH2PO4.H2O w 1l RO, plus ewentualnie 30g Na2SiO3.9H2O w 1l RO i oleję całe trace elements i witaminy ? Tego w tych artykułach nie znalazłem.

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, VDR napisał:

Dlatego jeszcze raz zadam pytanie. Co się stanie jeśli nie mając pewności co tam w takim Tropicalu Aqua Plant jest (kiedyś nie podawali składu, nie wiem jak teraz) zrobię sobie pożywkę tylko z 75 g NaNO3 + 5 g NaH2PO4.H2O w 1l RO, plus ewentualnie 30g Na2SiO3.9H2O w 1l RO i oleję całe trace elements i witaminy ? Tego w tych artykułach nie znalazłem.

Fitoplankton to mikroskopijne organizmy roślinne oraz sinice,tak więc z bardzo dużym prawdopodobieństwem spokojnie odpali Ci na azotanie sodu oraz diwodorofosforanie ponieważ dostarczyłeś to co rośliną jest niezbędne do wzrostu a więc azotany i fosforany.Pytanie jakiej jakości będzie to fito to już inna sprawa.Jeżeli spokojnie odpala na Tropicalu który głownie zawiera związki azotu i fosforu to i tu powinno odpalić.Ale najlepiej spróbuj i zobacz rezultat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Te dodatkowe trace elements i witaminy dla fitoplanktonu to tak jakby porównać do pustych kalorii. Można i bez tego ale wtedy fitoplankton nie będzie tak odżywczy jak z. W jakiej skali to mi trudno ocenić bo lecę na aquaplancie tak jak wcześniej pisałem i jest ok. Pamiętać trzeba że fitoplankton jest gut jak w wodzie nie są wykrywane już pożywki - azot i fosfor. Wstyd się przyznać ale ja tego nie kontroluję :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, piniol napisał:

To jest  koncentrat x50 do samodzielnego rozrobienia w wodzie

Z dalszego opisu wywnioskowałem że trzeba go dawać 20ml/l wody morskiej,a te z ebeya 1ml/l wody morskiej.

2 godziny temu, nanokaczor napisał:

Co do ceny F2 to każdy może sobie policzyć jaki jest jego realny koszt. Jeśli ktoś robi te roztwory i sprzedaje je za 400 dolarów to super. Wszystkiego najlepszego mu życzę.

Jeżeli do tego nawozu dołożyli witaminy zgodnie z przepisem i o wysokiej czystości to mogło to wywindować cenę.Ceny B1,B12 czy H o czystości < 99% są kosmiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, grzegorz77 napisał:

Z dalszego opisu wywnioskowałem że trzeba go dawać 20ml/l wody morskiej,a te z ebeya 1ml/l wody morskiej.

Jeżeli do tego nawozu dołożyli witaminy zgodnie z przepisem i o wysokiej czystości to mogło to wywindować cenę.Ceny B1,B12 czy H o czystości < 99% są kosmiczne.

to chyba wyjaśnia tą cenę:" The Guillard'S (F/2) Marine Water*Enrichment from Sigma-Aldrich is for research use only. It can be used for different molecular applications."

Pozdrawiam

AQUA

182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36  "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 6.09.2017 o 13:01, Margolee napisał:

Najmniejszy jest Synechococus od 0.6 do 1.5 mikrona- on jest chodowany na f2 bo Isochrysis potrzebuje inny pokarm

Jaki pokarm potrzebuje zatem Isochrysis, pytam bo przekopałem kilka publikacji i kultury I. były prowadzone na f (G. 1975)

Edytowane przez piotrek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, czy hodowlę fito można mieszać za pomocą mieszadła mechanicznego zamiast napowietrzacza? Wkurza mnie bulgotanie i buczenie napowietrzacza i zastanawiam się czy nie zbudować mieszadła które ruszaloby wodę w hodowli fito.

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg

156005748a1c0dfed1d13c2debaa7203u1054a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.