Skocz do zawartości
Nuke

Szorstnik czy quadri?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie czy do mojej kostki mógłbym włożyć np 2 szorstniki róznego koloru zamiast quadri?  Pytanie kieruję dlatego że tylko z ich powodu chciałem mieć piasek a tak to po namyśle stwierdziłem że fajnie było by mieć jakiś "dywanik" zamiast piasku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo mozesz tam wrzucic co chcesz.... oczywiscie z rozsadkiem :D

Nuke, zrob tak zeby Tobie pasowalo. Szorstnik potrzebuje grubej warstwy pisaku tj. ok 10cm.

Zas quadri zasadniczo osiadzie tam gdzie bedzie mu wygodnie...

Jezeli nie masz ochoty na pisaek w akwarium to nie zmuszaj sie do tego ze wzgledu na szorstinka do ktorego nie masz pewnosci. szorstnik padnie, a 10cm piachu zostanie..

Sam mam podobna warstwe piasku w akwa i szczerze, zaluje tej decyzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ogólnie że te 5cm mu wystarczy,ale bardziej chodzi mi o wygląd, według mnie są ładniejsze od quadri i teoretycznie siedzą w miejscu.Piasek to też że względu na możliwość pojawienia się jakiejś babki w obsadzie. Czy szorstniki są tak samo zabójcze jak quadri?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parzą bardzo mocno, ale za to nie wędrują. Zdarzy się, że szorstnik opuści swoje miejsce, ale raczej wala się po piachu, na skałę nie wejdzie. Moje 2 szorstniki od ponad roku siedzą w 5-6 cm warstwie piachu w jednym miejscu, przesunely się o kilka cm tylko. Musisz pamiętać, że szorstnik nie posiada zooksantelli i wymaga częstego karmienia. Moich nie karmie specjalnie, ponieważ siedzą w takim miejscu, ze podczas karmienia ryb pokarm wpada im prosto w ramiona i dobrze sobie pojedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z Nik@ :) Natomiast moj szorstnik podrozowal bardzo duzo az w koncu skonczyl jako karma Heniochusa...

Jezeli zamierzasz hodowac takze babki kopiace to pisaek jak najabrdziej polecany. Dokup do tego 1-2 rozgwiazdy pisakowe i nie bedziesz mial az tyle pracy przy czyszczeniu piachu :) Pamietaj jednak, ze zanim to uczynisz, pozwol rozwinac sie organizmom w swiezej piaskownicy inaczej rozgwiazdy odejda na wieczna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek
12 minut temu, Nik@ napisał:

Parzą bardzo mocno, ale za to nie wędrują. Zdarzy się, że szorstnik opuści swoje miejsce, ale raczej wala się po piachu, na skałę nie wejdzie. Moje 2 szorstniki od ponad roku siedzą w 5-6 cm warstwie piachu w jednym miejscu, przesunely się o kilka cm tylko. Musisz pamiętać, że szorstnik nie posiada zooksantelli i wymaga częstego karmienia. Moich nie karmie specjalnie, ponieważ siedzą w takim miejscu, ze podczas karmienia ryb pokarm wpada im prosto w ramiona i dobrze sobie pojedzą.

No u mnie szorstnik zrobił wycieczkę w nocy po akwa :) po kilka dniach druga wycieczka. I już tam siedzi 3 tygodnie ale w takim miejscu że nie widać go od frontu. W sumie ruszył się o jakieś 60cm.

12 minut temu, Nik@ napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojemu pierwszemu też nie podobała się początkowa lokalizacja i ciągle wyłazil spod skałki, którą go przytrzasnelam. Druga propozycja zamieszkania została przyjęta z radością, wkopal sobie szybciutko stopę w piach i tam już siedzi ponad rok. Przesunął się tylko o kilka centymetrów. Drugiego wkopalam obok i bez grymaszenia się zainstalował. Nie lubią ostrego światła i mocnego wiatru, wydaje mi sie, ze dobrze się czują w ustronnym kąciku, gdzie jest na tyle miejsca, zeby rozłożyć ramiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, laszek napisał:

Mój polazł w silny "wiatr" :)

No to moja teoria padła :( widac mają swoje gusta i gusciki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Nom jak go dałem wtedy w spokojne miejsce to poszedł tam gdzie bym nie przypuszczał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje szorstniki od 7 lat mieszkaja w jednym miejscu.

Parzą inne korale i błazenki w nich nie zmaieszkają. Natomiast wyglądają rewelacyjnie w UV

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój siedzi w miejscu od prawie roku, piasku jest około 5cm, karmię go sporadycznie bo zawsze przy karmieniu ryb coś łapie, jedyny problem  to iż w odległości 15 centymetrów nie mogę ulokować korali bo wszystko parzy, a w nocy potrafi wyciągnąć się dość znacznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.