kolalysy Zgłoś Napisano 10 Września 2017 (edytowane) Chcialbym zamontowac czujnik przeplywu na odpieniaczu tak aby gdy padnie pompa poszedl sygnal do apexa i np. uruchomil sie napowietrzacz. Nie potrzebuje czujnika apexa bo sa horrendalnie drogie. Nie potrzebuje takze mierzenia przeplywu chodzi mi tylko zebym wiedzial ze pompa padla. Jakies pomysly ? Sa jakies czujniki na aliexpress ale przyznam ze nie wiem jak dokladnie dzialaja. Edytowane 10 Września 2017 przez kolalysy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 10 Września 2017 Witam Może tu wybierzesz https://www.google.de/search?q=czujnik+przepływu+cieczy+cena&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&imgil=TuRcgg6mr5eyVM%3A%3BkqcdrBbM5Ix8SM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.introl.pl%252Fkatalog%252Fprzeplywomierze%252Fczujniki_przeplywu&source=iu&pf=m&fir=TuRcgg6mr5eyVM%3A%2CkqcdrBbM5Ix8SM%2C_&usg=__ZqX38Z7ZDZgL7NcYBea-Uvh6pmo%3D&ved=0ahUKEwjw_ZDioZrWAhUOmrQKHaxgCFgQyjcIOQ&ei=VAC1WfCDCo600gWswaHABQ&biw=1366&bih=639#imgrc=XT5QTSb_nJa2GM: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 10 Września 2017 jakie te apexy mają wejścia prądowe jeśli tak to jaki zakres działania, czy zwykłe zwarcie przerwa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 10 Września 2017 hmm a nie lepiej jakiś czujnik poboru energii ? wtedy wiadomo czy pompa działa - czujniki przepływowe mogą z czasem zarastać bakteriami itp i mogą blokować przepływ. albo odpalić napowietrzacz całą dobę - raczej nie zaszkodzi tylko hałasuje niestety i te membranowe mogą się szybciej zepsuć niż markowa pompa w odpieniaczu w sumie jest jeszcze jedna opcja Redox jak odpieniacz padnie Redox spada - a masz sondę na redox w zestawie apex, jak redox spadnie poniżej zadanej wartości to możesz odpalić coś napowietrzacz z kostką , butle z czystym tlenem podpiętą pod reduktor jak do Co2 z zaworem igiełkowym, do tego wężyk do Co2 elektorozawór podpięty pod listwę apex, znów wężyk i na koniec kostka/ dyfuzor ze spieku ceramicznego Boje się tylko że taki dyfuzor będzie zarastał glonem trzeba będzie przeczyścić szczoteczką raz na jakiś czas kwestia jest taka że przydała by się solidna rura z Akrylu na dnie dyfuzor rura z recyrkulacją - by zwęszyć maksymalnie kontakt pęcherzyków O2 z wodą. w sumie nikt tego chyba nie stosował, ja wpadłem na pomysł jakiś czas temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Września 2017 Nie wystarczy jakiś przekaźnik (np. priorytetowy) ? spadek/zanik prądu poniżej ustalonej wartości na jednym obwodzie uruchamia drugi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 10 Września 2017 W apex sa wyjscia na czujniki na zasadzie obwod zamkniety/otwarty ( dwa kabelki plus i ground). Mam sonde redox, jezeli redox zawsze spada przy padnietym odpieniaczu to zrobilbym napowietrzanie wlaczane przy niskim redoxie ( normalnie mam ok 350 wiec dalbym przy 200). To by zalatwilo sprawe. Myslalem takze o jakims czujniku cisnieniowym ktory jak woda przestanie plynac sie zalaczy. Ale nie wiem jaki. Co do czujnikow zaniku poboru produ ryzyko chyba takie ze pompa moze nie pompowac a prad pobiera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 10 Września 2017 Dwa kabelki plus masa wcale nie oznaczają że czujnik działa na zasadzie zamknięty/otwarty. Ja osobiście poszedł bym w pomiar redox. Nawet przy sprawnie działającym odpieniaczu dodatkowy napowietrzacz pozwoli uniknąć wahań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 11 Września 2017 W tym przypadku tak jest, że są to czujniki otwarty/zaknięty. Jeszcze sprawdzę czy Apex ma sygnał, ze z danego gniazdką pompa nie pobiera prądu bo mógł to być kolejny sygnał na włączenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach