Skocz do zawartości
4ear

Początkujący akwarysta

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 12.09.2017 o 08:34, szutarek78 napisał:

A ja myślę że lepiej będzie, zarówno dla zwierząt w akwarium jak i dla samego 4ear jak gość na razie sobie odpuści :D. Pewnie zaraz posypią się na mnie gromy ale z całą pewnością stwierdzam że zbiornika morskiego nie da się prowadzić z powodzeniem oszczędzając na wszystkim i kombinując jak za wszelką cenę zrobić aby było tanio.

Dlatego napisałem to co napisałem już na samym początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się prowadzić z powodzeniem oszczędzając na wszystkim i kombinując jak za wszelką cenę zrobić aby było tanio. Tylko trzeba mieć trochę wiedzy, choćby teoretycznej i sporo chęci i samozaparcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,polecicie jaki tds i refraktometr kupić bo widzę że są takie tdsy kieszonkowe wyglądają jak mierniki ph elektroniczne i są też tdsy takie podłączane do wody a refraktometr atc może być czy do mierzenia zasolenia lepszy będzie salimetr czy coś innego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

refraktometr będzie wygodniejszy do użytku.
Co do TDS mam wersję "kieszonkową" i drugą wpiętą na stałe z pomiarem dwupunktowym. Dla wygody używam tej dwupunktowej - pomiar pokazują raczej zgodny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy ten refraktometr act będzie dobry czy kupić jakiś lepszy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATC = Automatyczna Kompensacja Temperatury więc o co dokładniej pytasz?

Prywatnie używam Chińskiego Refraktometru z ATC działa pokazuje zasolenie - tak podejrzewam że to chińczyk gdyż loga na nim nie ma żadnego, opakowaniem był karton w którym go kupiłem. Co pewien czas sprawdzam go na wodzie RODI.
Dodatkowo od jakiegoś czasu posiadam Refraktometr BLAU - różnica jest taka iż chińczyk ma większą skalę. Co do ustawienia ostrości to BLAU pomimo drobniejszej skali wydaje się lepiej/dokładniej ostrzyć do mojego oka. Ładniej zapakowany, może nieco lepiej wykonany.

Wartości po kalibracji pokazują zgodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak można poprosilbym linka do tds i refraktometra  który Waszym zdaniem oplaca sie kupic jakość-cena ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.