Skocz do zawartości
MaciejK

Cicha pompa obiegowa

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Walker napisał:

Ale jaka moc? O czym mówisz? Tam jest cewka tylko przecież jak jest dobrze nawinieta i dobrze dobrany drut to nie robi za grzałke w akwarium tylko za pompę. Jak Chińczyk słabo nawijał to mamy dwa w jednym pompa + grzałka niestety. I tak jest w porzypadku tej pompy. Jest faktycznie cicha ale ma swoje wady - moim zdaniem bardzo duże ale może zbyt wiele wymagam od sprzętu za taką kasę.

Ot fizyka .. energia nie znika . Cała moc pompy zamienia się w ciepło , czy w cewkach czy wirniku, czy na łożyskach czy przez tarcie wody .

Edytowane przez SU1 (wyświetl historię edycji)

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie łożyska? Cała moc pompy tkwi właśnie w tej cewce, tam nie ma żadnego urządzenia mechanicznego w środku. Bo nie chcesz mi chyba powiedzieć że obracanie się wirnika powoduje podgrzewane 380l wody o kilka stopni ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Walker napisał:

Jakie łożyska? Cała moc pompy tkwi właśnie w tej cewce, tam nie ma żadnego urządzenia mechanicznego w środku. Bo nie chcesz mi chyba powiedzieć że obracanie się wirnika powoduje podgrzewane 380l wody o kilka stopni ;-).

;) Proszę Cię , to na pewno nie miejsce na udowadnianie gdzie ile ciepła jest generowane przez silnik/pompę  i nie ma to znaczenia .Wirnik to element mechaniczny  :) ,dość mocno rozgrzewa się przez  zmiany pola magnetycznego  ( Przykład jak to działa http://www.eurotec.pl/files/Cotojestnagrzewanieindukcyjne.pdf ) .  Tak czy inaczej czy pompa 20W * czy grzałka 20W woda będzie grzana w podobnym stopniu . 

Ps: Wyjmij wirnik zobaczysz jaki gorący , łożyska ... tak choć to jak raz niewielki promil , każde tarcie generuje ciepło . 

* W zbiorniku pompa będzie w praktyce grzać trochę mniej , bo ruch wody- większe parowanie ,a przy niższej temp pomieszczenia także schładzanie orurowania .

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam teraz aquamedic, bo wirnik z jebao uległ zniszczeniu i jest dużo wydajniejsza, pompuje dużo lepiej i się tak nie grzeje, niesłyszalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walker to nie musisz uzywac grzalki. Wuec troche kasy $ zostaje w portfelu. Ja mam dwie grzalki 300w i woda ledwo ledwo ma 25 stopni. Pompa tez jebalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast grzałki muszę używać chłodzenia więc oszczędności żadne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.11.2017 o 08:52, Walker napisał:

Znalazłem jeszcze jeden duży minus tej pompy Jebao. Odkąd jej używam temperatura w akwarium wzrosła średnio o 1st. I o ile o tej porze roku to nie jest większy problem to wiosną zaczną się schody

Coś masz nie tegens z tą pompą, ja bym ją wymienił na gwarancji bo może masz wadliwą sztukę. Moja wody nie grzeje, mam 6500 akwarium 360L, w mniejszym akwarium też nie grzała ( w przeciwieństwie do poprzedniej jebao DC 3000). Za to pompa z odpieniacza mi grzeje pieknie, grzałki nie potrzebuje wcale. Ja wyłączę odpieniacz to temp spada o 1,2 stopnie

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.