AmonS Zgłoś Napisano 19 Września 2017 (edytowane) Witam, Potrzebuję porady odnośnie chemii i suplementacji akwarium. Posiadam akwarium 54l (60x30x30) - taki mój poligon doświadczalny xD docelowo będzie około 300 w akwarium na razie miękkie, lpsy i 2 spsy ale docelowo chciałbym więcej spsów oświetlenie 2x24w T5 2 cyrkulatory po 2000l/h kaskada z siporaxem + matrix carbon, phosguard i purigen. Sól instant ocean od aquarium system. Planuję zacząć suplementację zbiornika... Tylko jak i co stosować? Teraz stosuję tylko podmianki wody co 7 dni i stability od seachem'a... Myślałem o ballingu z AF... te całe componenty 1+2+3+ do tego zooplankton + fitoplankton co jeszcze jest potrzebne? Czy ten cały zestaw componentów 1+2+3+ to jest takie kompleksowe czy potrzeba osobno jeszcze jakieś dodatkowe środki stosować? Jestem totalnie zielony i przebijam się przez tony artykułów ale są w nich niezrozumiałe dla mnie treści . Jedni nic nie dodają inni balling ale zwykły + mikro i makro ... a jak jest z tymi Componentami od AF?? Byłbym wdzięczny za prostą podpowiedź w stylu: Kup: 1) 2) 3) Chodzi mi o jak najprostsze rozwiązanie ... wiem że osobne mieszanie z prochów ballinga jest tańsze od tego z AF ale chciałbym uniknąć lania miliona środków a zastąpić to kilkoma gotowcami Pozdrawiam, Maks Edytowane 19 Września 2017 przez AmonS (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Września 2017 kup testy i sprawdź czego i ile brakuje ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Najpierw trzeba robić testy, żeby wiedzieć czego i w jakim tempie ubywa. Inaczej się nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 19 Września 2017 według testów bardzo powolutku ubywa kh ca i minimalnie mg ... ale testów na takie specyfiki jak mikro i makro elementy nie ma :/ przynajmniej domowych xD na 100 % potrzebuję ballinga tyle że zastanawiam się nad AF component 1+2+3+ bo chciałbym też mikro i makro mieć w tym ... czy coś jeszcze w stylu nie wiem... iod, potas czy to wszystko jest już w tych componentach? no i co do karmienia zooplankton i fitoplankton? czy jakieś "pro food coś tam XD"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Przy miękkich i lpsach, wystarczą regularne podmiany. Componenty to dla sps-owców Balling jest uzależniony od konsumpcji korali (i to twardych), a to zależy od wielu czynników - trzeba testów, żeby wiedzieć co i ile ubywa Upewnij się też w 100% co do zasolenia, często niskie parametry, albo wysokie okazują się winą zasolenia. Więc musi być stałe, dobre zasolenie i wtedy się kontroluje Kh, Ca, Mg i jeśli spadają, oznacza to, że koralowce chcą żyć i pobierają to z wody do wzrostu i wtedy jest tu potrzebny balling. Upewnij się również co do No3 i Po4, wyższe te parametry + mikro przy miękkasach, to proszenie się o kłopoty w postaci glonów itp. Fitoplankton dawałbym delikatnie, nie zaszkodzi a rozbuja życie w zbiorniku, zoo odpuściłbym narazie. Zaopatrzyłbym się na Twoim miejscu w porządne testy, nic na wariata byle 'lać' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 19 Września 2017 na razie mierzę no3 - około 5 no2 niewykrywalne po4 niewykrywalne zasolenie 1.023 kh 7.1 ca 340 mg 1200 Dwa tygodnie temu było kh 7.9 ca 360 mg 1300 (no może deczko mniej bo troszkę źle pomiar zrobiłem :/ czyli jakieś 1250-1300 o tak ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Haha same podmiany,zartujesz chyba,co lps wapnia nie ciągna i glony wapienne,slimaki? Ja do 250 z miekasami 2 twarde, Acana i Tubipora musica, leje ballinga 50ml/dzien. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 19 Września 2017 (edytowane) pamiętajmy że akwarium mam 54l ... brak odopieniacza mam masę drobnych ślimaczków i jedną krewetkę czyszczącą do tego ze 6 lpsów i 2 spsy wg powyższych testów balling wskazany tylko teraz co do ballinga? czy lać tylko te componenty od AF i fitoplankton dla dokarmiania ? i może raz na jakiś czas jakieś zooplankton? czy coś do tego jeszcze? Edytowane 19 Września 2017 przez AmonS (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Jesteś pewien zasolenia, bo Ca i mg trochę niskie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 19 Września 2017 wg spławika który mam w domu 1.022 ale w sklepie zoologicznym zbadałem profesjonalnie i jest 1.023... też pomyślałem o tym, że może coś nie tak z zasoleniem. Akwarium od zalania ma jakieś prawie 2 miesiące ... a od 3 tygodni jest w nim sporo lpsow, spsów i ślimaków... przy podmiankach uzupełnia się niewiele ... może tyle wyciągnęło... Stąd plan z ballingiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Września 2017 Sam widzisz, że zdania są podzielone co do ballinga. Musisz sam zdecydować.? Lać, czy nie lać o to jest pytanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 19 Września 2017 (edytowane) Może zakup refraktometr z płynem kalibracyjnym salifetra, zasolenie masz niskie, podbij do 1.025 przy podmianach to parametry zeskoczą. W pierwszym poście jest mowa o 2ch sps, a teraz, że sporo? Upewnij się jednak od zasolenia bo to wszystko od niego się zaczyna,1.022 jest dobre dla ryb, nie dla korali- to juź jest dolna granica. Ustaw na 1.025 i patrz wtedy na ca i kh. Edytowane 19 Września 2017 przez Raffy14 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Września 2017 A tu akwarium bez żadnych testów i suplementów i jakoś wszystko rośnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 20 Września 2017 8 godzin temu, maciej01 napisał: A tu akwarium bez żadnych testów i suplementów i jakoś wszystko rośnie To fakt piękne szkiełko to raczej wyjątek niż wzór do naśladowania Czyli co taki zestaw: - Component 1+2+3+ - fitoplankton - zooplankton Coś jeszcze potrzebuję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Możesz wkleić zdjęcie swojego akwarium? Łatwiej będzie zaproponować produkty. Jak dla mnie to wystarczy podnieść zasolenie do 1,025 i kontrolować czy jest potrzeba dodawania Ca,KH,Mg jak będzie to w początkowej fazie zaopatrzyłabym się w Ca Plus jedynie bo Ca jest najniższe u Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Zmień sól na bogatszą, to na tym etapie wystarczy. Jak konsumpcja wzrośnie to wówczas włączysz ballinga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 20 Września 2017 Kolega się upał że chce component to niech kupi i leje co mu bronicie, w końcu ma dwa spsy ;-) A tak nawiasem w ogóle nie czytasz co inni piszą tylko walkujesz jedno i to samo jakbyś chciał żeby ktoś napisał tak kup component, fito i zoo i lej no to kup i lej po co się pytasz skoro się nie pytasz i nie czytasz odpowiedzi Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Po prostu myślałem, że konsumpcja już jest wyższa niż uzupełniają podnianki... Zmienię sól i podbiję do 1.025. Wtedy zrobię testy i zobaczę ... jeśli nadal będą braki to rozważę albo pełny balling albo podbijanie tego czego będzie brakowało 8 minut temu, Moljzesz napisał: Kolega się upał że chce component to niech kupi i leje co mu bronicie, w końcu ma dwa spsy ;-) Cytuj w akwarium na razie miękkie, lpsy i 2 spsy ale docelowo chciałbym więcej spsów Docelowo ta mała kostka ma być bardziej spsowa Już w tym tygodniu planuję podjechać i kupić kolejne 3-4 a może i więcej ... stąd moje obawy o spadki kh mg i ca bo wcześniej było stabilnie ( przed wprowadzeniem tych 2 spsów i kilku lpsów , garść ślimaków i krewetka przy tak małym szkiełku też nie są bez znaczenia ), a co będzie jak spsów będzie 6-8? Edytowane 20 Września 2017 przez AmonS (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 20 Września 2017 1 minutę temu, AmonS napisał: Po prostu myślałem, że konsumpcja już jest wyższa niż uzupełniają podnianki... Zmienię sól i podbiję do 1.025. Wtedy zrobię testy i zobaczę ... jeśli nadal będą braki to rozważę albo pełny balling albo podbijanie tego czego będzie brakowało Docelowo ta mała kostka ma być bardziej spsowa Już w tym tygodniu planuję podjechać i kupić kolejne 3-4 a może i więcej ... stąd moje obawy o spadki kh mg i ca bo wcześniej było stabilnie ( przed wprowadzeniem tych 2 spsów i kilku lpsów , garść ślimaków i krewetka przy tak małym szkiełku też nie są bez znaczenia ), a co będzie jak spsów będzie 6-8? Ja bym stosował pełny balling jak już żeby nie rozjeżdżać parametrów ale najpierw większe akwarium Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 20 Września 2017 1 minutę temu, Moljzesz napisał: Ja bym stosował pełny balling jak już żeby nie rozjeżdżać parametrów ale najpierw większe akwarium No właśnie dla tego pytałem o te componenty czy tylko je się stosuje czy coś razem z nimi A jeśli chodzi o większe akwarium to na razie 300l holenderskie stoi ale jak mój "poligon" morski zacznie się rozrastać a ja poznam bardziej mechanizmy to robimy "przekładkę" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Powiem koledze na moim przykladzie, ballinga z af załaczyłem dopiero jak konsumpcja KH w tydzień leciała z z 9,9 na 9,2 wówczas to było 20ml na 200l. przy soli red sea pro - czyli bardzo bogatej. Jeszcze jedna rada , przedawkowanie micro będzie skutkować pyłem na szybach. Co prawda AF zaleca podawanie ballinga w równych dawkach i to się sprawdza na początku niestety pózniej zazwyczaj wymaga korekty. Wystarczy dozować samo fito, zoo pojawi się samo jak będzie fito. Przy młodym zbiorniku wymaga to rozsądku bo można sobie zafundować zakwit fito czyli zieloną wodę. Edytowane 20 Września 2017 przez pinki (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 20 Września 2017 http://aquaforest.eu/pl/product/component-1-2-3/ Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach