Gość Zgłoś Napisano 1 Października 2017 na start nie ma ... najwyżej więcej wysypią okrzemki - no chyba że masz miedź w wodzie - TDS pokazuje "jakieś" zanieczyszczenia - ale nie jakie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tihs Zgłoś Napisano 1 Października 2017 W perspektywie kilku miesiecy dostarczysz kilkadziesiat razy wiecej zanieczyszczen na niedomytych rekach, w kurzu, kichajac w okolicy czy robiac niedzielny obiad. To nie misja na marsa, tds az tak nie szkodzi. Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thiper Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Ok! No to wlewam na spokojnie, żeby posolić jutro i we wtorek montować skałę Myślę jeszcze jakie świetlówki dobrać do mojego zestawu, ale to już u mnie w temacie, żeby tu nie śmiecić! Dzięki wielkie za pomoc!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Października 2017 19 godzin temu, silvia napisał: chodziło mi o cały trójnik a wyjąć się da - choć to niepolecane Szkoda, że wcześniej czegoś takiego nie widziałem. Do tej pory myślałem, że są tylko na dwa. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Października 2017 4 minuty temu, katani napisał: Szkoda, że wcześniej czegoś takiego nie widziałem. Do tej pory myślałem, że są tylko na dwa. w sklepach z filtrami do wody ... jakieś 150zł czyli tyle co dwupunktowy w sklepie morskim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Teraz, silvia napisał: w sklepach z filtrami do wody ... jakieś 150zł czyli tyle co dwupunktowy w sklepie morskim Ja mój 2 punktowy kupiłem za 99... Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) Mam dwa podwójne TDS. Przed filtrami pokazuje powiedzmy 190 , po filtrach 210 , po membranie 1-3 a po żywicy jak puszczę wodę to 1 , po 2-3 minutach 0. Czy to normalne , że po filtrach pokazuje więcej niż przed czyli prosto z kranu ? po jakimś czasie, czyli napełnieniu 30 litrów wartości przed i po filtrach są bliższe sobie ale jednak po filtrach jest wyższa o kilka jednostek. Sprawdzałem, TDS dobrze podłączony. Mam : zasilanie > 5 > węgiel > 1 > membrana > żywica > zbiornik Dodam, że membranę dostałem zmontowaną i nie ruszałem jej , wkłady 1 , 5 , węgiel były dobrze oznaczone , sam wkładałem. Edytowane 26 Marca 2019 przez pdz (wyświetl historię edycji) Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 26 Marca 2019 14 minut temu, pdz napisał: Czy to normalne , że po filtrach pokazuje więcej niż przed czyli prosto z kranu ? Te czujniki to nie jakieś super dokładne sprzęty. Wynik 210 to może równie dobrze być 150, jak i 250. Ważne, żeby zero pokazywały dobrze:-) Jak Cię to gryzie, to zrób test, zamień końcówki miejscami (tę przed prefiltrami - wepnij po, a tę co teraz jest po prefiltrach - wepnij przed) i zobacz, czy i wyniki Ci się nie zamienią miejscami? Nie zdziwiłbym się, gdyby tak się stało, bo pewnie jedna końcówka wskazuje minimalnie inaczej niż druga. Ja na początku sprawdziłem swoją wodę z kranu i jedna końcówka pokazała 150, a druga 180. I co z tego? Nawet jakbym zrobił kalibrację, to jest jedno pokrętło do kalibracji dwóch czujników, nie uzyskasz idealnej dokładności dla obydwu. Ale to bez znaczenia, bo w tym przypadku interesuje nas wartość 0 (w pobliżu zera), a ta jest bezwzględna (zerowa, niemierzalna przewodność wody). A tak w ogóle, to po co mierzyć wodę w kranie? Interesuje Cię ewentualnie przed membraną i po membranie (żeby ocenić stopień zużycia membrany, jaki procent zanieczyszczeń membrana zatrzymuje) oraz po DI (żeby mieć pewność, że to co wlejesz do akwarium ma TDS = 000). Wiem, masz jedną końcówkę wolną, to wpiąłeś. Zostaw sobie ją niepodpiętą, to czasem będziesz mógł zmierzyć TDS doraźnie w próbce w kubeczku. Albo, jeśli zamontujesz sobie druga puszkę z Di, to zrobisz sobie pomiar pomiędzy pierwszą a druga puszką DI, żeby ocenić, czy tej pierwszej żywicy nie trzeba już ostatecznie wywalić. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 26 Marca 2019 Ok, to nic nie kombinuje, póki po Di jest 0 jest ok. Wziąłem 2 TDS aby wiedzieć po prefiltrach, po membranie i po DI a że był czwarty to wpiąłem na wejściu. Widziałem, że są TDS z 3 czujnikami ale już mam te i nie kombinowałem. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2019 Zamówiłem dzisiaj trójnik, żeby po membranie przy starcie spuścić nieco wody. Pytanie, jak się powinno wyłączać filtr , zakręcam wodę i koniec czy powinien być po żywicy kranik i trzeba go zakręcić aby woda nie zlatywała , żeby nie było powietrza ? Dlaczego pytam .... dzisiaj miałem problem, żywica nie zerowała wody, było 1, nie był to problem uszczelki czy złego dokręcenia ani TDS, ponieważ po wymianie żywicy elegancko w krótkim czasie 0 i tak przez kilka godzin zbierania wody. Czy może to problem z jakością samej żywicy ? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach