metmez Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Cześć, prośba do posiadaczy tej lampy. Wiecie jak ustawiać indywidualne barwy światła w poszczególnych trybach świecenia? Niestety nigdzie nie mogę się do tego dokopać. Jeśli ktoś miałby jakąś mocno szczegółową instrukcję to będę wdzięczny za link, plik itp. pozdrawiam, Wojtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Może w czymś pomoże http://akwarystyczne.info/showthread.php?tid=6637 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Dzięki, ale nie mam tam nic na temat ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Był tu taki temat o ustawianiu modelu 6600 powinno być podobnie 6godzin maximum światła 16-20 białe, 28-32 niebieskie , 28-32 fiolet, 28-32 kolorki, a wschody i zachody ok połową mocy tego lub mniej np 6 12 12 12 , noc np 0 2 2 0. Ustaw tak żeby max czas oświetlenia wynosił 10-12 godzin max. Nie znajdziesz w necie tych informacji są tylko ustawienia fabryczne dla poszczególnych kanałów Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Dzięki. Jesteś użytkownikiem tej lampy? W jaki sposób to ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 3 Października 2017 (edytowane) Mam 6600 200w Krotka instrukcja przycisk OPEN (lewy górny róg pilota) - ustawiamy czas startu świecenia np 8:00 I teraz kolejno kolorowe ikonki Świt - 1:00 (ustawiamy dlugosc swiecenia danego trybu) np. Wschód - 2:00 Południe - 6:00 Zachód - 2:00 Wieczór - 2:00 Edytowane 3 Października 2017 przez Steron błędy (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 3 Października 2017 No to jest jasne. Alw same natężenia poszczególnych świateł jak ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 3 Października 2017 + i - wciskasz ikonke/kolorowy przycisk obok pory dnia np. naciskając fioletowy przycisk koło gwiazdki świtu zmieniasz kanały od A do D, a intensywność zmieniasz + i - koło zegarka. Następnie wciskasz Save żeby zapisać. Udało się ustawić? Też miałem problem na początku z ustawieniem tej lampy. Szukałem jakiegoś sprawdzonego rozwiązania , ale nie znalazłem interesujących wyników. Dobra lampa dla miękasów, LPS i prostych SPS jak; seriatopory , pocillopory i montipory. Acropory też rosną jednak nie mają ładnych kolorów. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 4 Października 2017 Dzięki za info. Wczoraj późno wróciłem do domu i nie miałem okazji tego stestować, ale dzisiaj się pobawię i dam znać. Zmianiając ustawienia kanałów i natężenia da się ustawić płyne zmiany światła np. świtu w czasie 15-20 min? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 4 Października 2017 (edytowane) Przejścia są w miarę płynne pomiędzy 5cioma zaprogramowanymi porami dnia. Jest to automatyczne i trwa kilka sekund. Nie da się tego zmieniać. Pory dnia ustawiasz godzinowo bez minut. Ja teraz mam ustawione tak: Start: 8:00 Lampa gaśnie o 21 Świt 1h A1 B2 C2 D2 Wschód 2h A10 B10 C20 D10 (tutaj chciałem mieć efekt wschodzącego słońca, po godzinie załączają się t5) Zenit 6h A20 B32 C30 D30 Popołudnie 2h A10 B22 C20 D20 Wieczór 2h A1 B10 C2 D10 Od godziny 11 do 19 włączają się 2 niebieskie T5 39W (8godzin) Wcześniej miałem ustawiony czas w południe 8h, a nie 6, ale przy ustawieniu A18 B32 C25 D28. Niedawno zmieniłem po uwadze że świecę za długo jak na mocne led. Na początek możesz zmniejszyć moc lampy aby nie popalić korali. Polecam trzymać stosunek 2xwięcej niebieskiego do białego. Np A 10 B 20 C18 D18 Edytowane 4 Października 2017 przez Steron dodano tekst (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 4 Października 2017 OK, dzięki za wskazówki. Trochę się pobawiłem i poustawiałem, ale pewnie będą jeszcze poprawki. A jak się zwiększa lub zmniejsza moc lampy? to są te wartości np A25 na poszczególnym kanale? Im wyższa cyfra tym automatycznie większa moc lampy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 4 Października 2017 2 godziny temu, metmez napisał: OK, dzięki za wskazówki. Trochę się pobawiłem i poustawiałem, ale pewnie będą jeszcze poprawki. A jak się zwiększa lub zmniejsza moc lampy? to są te wartości np A25 na poszczególnym kanale? Im wyższa cyfra tym automatycznie większa moc lampy? Logicznie rzecz biorąc tak. Nie zauważyłeś że świeci wtedy jaśniej? Dostałeś lampę bez instrukcji? Ustawienie jakie podałem jest u mnie idealne dla wzrostu korali jakie posiadam, kolorystykę poprawiają u mnie 2 niebieskie rury t5 które uzupełniają niedobory tego typu światła koralom twardym. Bez jarzeniówek może być za kolorowo wizualnie więc możesz zjechać mocą z kanałów c i d jeżeli ci nie odpowiada barwa. Dla samych miękasów może być słabsze natężenie światła, one nie potrzebują tak mocnego natężenia jak lps i sps. Jeżeli planujesz iść w acropory to polecam odsprzedać tą lampę i zainwestować pieniądze w dobrą lampę T5 o mocy 1W na 1 litr pojemności akwarium i przy jarzeniówkach pasujących długością do szerokości zbiornika zakładając że jego wysokość jest bliska 50cm. Myślę że temat samej lampy został przeze mnie wyczerpany, a jeżeli na forum są jej użytkownicy to powinni podzielić się z resztą swoimi ustawieniami lampy i opisać jej wady i zalety oraz czas świecenia Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metmez Zgłoś Napisano 5 Października 2017 Instrukcję oczywiście dostałem, natomiast sam wiesz jak ona wygląda i jak zdawkowe informację zawiera....Dlatego też postanowiłem zapytać tutaj kogoś kto ma podobny sprzęt, jak z niego dokładnie korzystać. Dzięki za Twoje rady i sugestie, teraz korzystanie z lampy jest proste. Mam nadzieję, że nie nadwyrężyłem Twojej uprzejmości 20 godzin temu, Steron napisał: Pory dnia ustawiasz godzinowo bez minut. Można ustawić co do minut również. 12 godzin temu, Steron napisał: zakładając że jego wysokość jest bliska 50cm zbiornik mam wysoki 60 cm - T5 chyba nie będą dawać rady? Generalnie nie chce świetlówek, głównie ze względów energetycznych, eksploatacyjnych i wizualnych. Jeśli będę w ogóle wymieniał lampę to ponownie na LED, z tym, że pewnie z większą mocą. Kolory LEDowe podobają mi się, ładnie świecą LPS-y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach