Areya Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 Po licznych sugestiach postanowiłam wystartować z mniejszym szkłem połączonym z sumpem (sugestie dotyczyły sumpa, nie zmniejszania litrażu oczywiście [emoji12]). Sprawa nr 1 to wybór pompy. Szkło ma wymiary 60x40x50 to optymistycznie rzecz ujmując 100l pojemności (odjelam szyby 8mm i nikt przecież nie leje wody full). Pudełko przelewowe dobrać planuje do pompy ale w sumie już obstawiam TC 1200l (80mm) oraz pompę Jebao DC2000. Woda będzie podnoszona o jakieś 110-120cm i na moje oko to powinno zagrać.Co Wy na to?Budowa sumpa będzie kolejnym elementem ale nadal zgłębiam temat mały sump 35x3 więc niewiele mam miejsca na popisy [emoji6] ) Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 Teoretycznie DC2000 pewnie wystarczy, ale wziałbym DC3000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalM Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 58 minut temu, dari_a napisał: Teoretycznie DC2000 pewnie wystarczy, ale wziałbym DC3000. To fakt. Raptem 20zł. różnicy przy zakupie, zużycie prądu jedynie 5W wyższe, a zapas mocy będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 W sumie.. Ale pudełko wtedy zostawić 1200l czy wziąć też większe 2100l??Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 Większa pompa skręcona niżej będzie cichsza. Zauważalnie. Poza tym, jak z czasem zarośnie podniesiesz nieco moc i do mycia wystarczy Pudełko przelewowe - dobierz wizualnie, jeśli wydajność "obleci". Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 Dzięki za pomoc. 2000 czy 3000 to w zasadzie niewielką różnica (z tym że 3000 mam akurat na stanie więc nawet lepiej [emoji4] ). Pudełko wzielabym chyba mniejsze, bo dla tej pojemności bujanie 2100l/h nie ma sensu. 1200l wystarczy. To różnica na poziomie 10zl więc pomijalna ale w wielkości to 4 cm różnicy... A może lepiej większe? Nie będzie się zapowietrzać lub siorbac jak będzie mniejszy przepływ niż bliski nominalnemu? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 Nie, mniejszy przepływ nie przeszkadza. Różnicy na spiętrzaniu też nie będzie. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 4 Listopada 2017 Dzięki. Pójdę w większy przelew, dla spokojności.Po przeniuchaniu tematów o małych sumpach doszłam do takiego z sumpem o nieliniowym układzie przegród. Na jego podstawie wydrapałam swój pomysł na mój mikro zbiornik pomocniczy. Przegroda między komorą odpieniacza i pompy obiegowej może bardziej symetrycznie.. z grubsza jednak tak to widzę. Komora po prawej to żywą skala + chaeto. Odpieniacz Tunze 9004 (taki obecnie mam) - stąd taki poziom wody w komorze odpieniacza.. w tej komorze powieszę też Tunze 6132 z Reefpacka bo akurat mam i na węgiel czy siporax będzie ok..Co o tym myślicie? Robić przegrody pojedyncze czy bardziej się postarać? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 4 Listopada 2017 Zasadniczo, dla mnie bomba, tylko ja bym zrobił powrót z refugium - wlot wody od dołu z refugium, wylot do pompy górą - dwie przegrody. Wtedy był by stabilny poziom i cyrkulacja w refugugium, a nie tylko przepływ powierzchniowy :). Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 4 Listopada 2017 Zasadniczo, dla mnie bomba, tylko ja bym zrobił powrót z refugium - wlot wody od dołu z refugium, wylot do pompy górą - dwie przegrody. Wtedy był by stabilny poziom i cyrkulacja w refugugium, a nie tylko przepływ powierzchniowy . Jeśli mój ciężarny mózg to ogarnia to mówimy o dwóch przegrodach na powrocie - na wejściu od strony odpieniacza zostawić jedną? Dzięki za pomoc. Powoli do przodu.. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 5 Listopada 2017 Tak, dlatego że jeśli woda będzie przelewała się górą z odpieniaczowej przegrody, wtedy ta część sumpa będzie robiła za coś w rodzaju odstojnika detrytusu. Wygodne przy podmianie Zaś woda przechodząca przez spagetti będzie dodatkowo filtrowana mechanicznie. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 Aaaa.. Dzięki wielkie za pomoc! Moja głowa pracuje obecnie mniej więcej z połowa mocy (logiczne - inteligencja dzieli się na 2.. [emoji23])Zamówię dzisiaj szybki i będzie fun. Oby nie powódź [emoji12]Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 Przekonałam Internety w poszukiwaniu podobnych mini-sumpów i doznałam inspiracji po obejrzeniu jutubowego hamerykańskiego filmiku, w którym analogiczny sump komorę refugium miał połączoną z DSB, tj. z 7cm piachu i reszta spaghetti. U mnie powierzchnia nie jest za duża ale pytanie nie polega na tym czy założyć dsb na tej powierzchni tylko czy warto dać piach pod nieduże (35x20) refugium? Tak z 1/3 wysokości (8cm)?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 Jak dasz bardzo drobny piach nic nie tracisz, tylko można zyskać. Nie muszę wklejać linków z reefhub? Bo Ty stara morszczyca jesteś . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 Jak dasz bardzo drobny piach nic nie tracisz, tylko można zyskać. Nie muszę wklejać linków z reefhub? Bo Ty stara morszczyca jesteś . Podaruj mi linki [emoji245] [emoji12] mam obczytane. Zastanawiałam się czy w takim małym sumpie nie lepiej olać ale skoro nie tylko ja myślę że można spróbować to milusio dorzucę piachu, jakieś piaskowe życie i siup Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 Nie chcę się wymądrzać. Nawet małe DSB i refugium wzbogaci, ustabilizuje system. Ja mam małe akwarium i mały panel wielkości 1/3 powierzchni dna akwarium i to jest prawie jedyna filtracja w moim akwarium oprócz żywej skały i piasku w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 Tester w sumie też od tym pisał na ReefHub.. no nic, postanowione. Będzie odrobinkę mniej niż 1/3 powierzchni dna (60x40 vs 20x34) ale zawsze mogę nad nim zawiesić AlgaeScrubber jako dopalacz. Przegrody ustalone na 14x22x25 (szer x gł x wys) dla odpieniacza i 14x11x20 dla powrotu. Pomiędzy nimi będzie refugium (poziom niższej z przegród to 20cm+grzebień.Pompa Jebao DCS3000 (na pewno skręcona), pudełko z zapasem do 2100l/h i teraz zostają rury - w pudełku nie wiem jaki jest przelot, oznaczyli że 2x3" (chciałabym dać elastyczne, takie karbowane) a na powrót 20mm w PCV zakończone pojedynczym locline. Styka moim zdaniem. Mąż obiecał kleić pozostaje podnieść wysokość półki w szafce bo Juwel przewidział jej dzielenie w połowie wysokości a w ten sposób nie wejdzie mi sump Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach