Przemo87 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2017 witam kupiłem rybke w sklepie erybka tydzien temu,na poczatku zaczela kopac w piasku a teraz juz nic nie kopie i nie je zrobiła sie taka chuda za chyba zaraz padnie.Mial ktos taka sytuacje ,akwarium ma 300l i sporo drobnego piasku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Listopada 2017 Przerobiła wszystko i brakuje jej papu. Dokarmiaj ją solowcem.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2017 Wątpię żeby jedna babka wyjadła wszystko z 300l akwarium. Ja mam 160l i babka ciągle z pełnym brzuchem pływa. No chyba że akwarium masz młode i piasek jałowy. Wtedy jak pisze fresz33 próbuj dokarmiać bo padnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemo87 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2017 akwarium ma 2 lata solowiec wszystkie ryby karmie solowcem a babka plywa w jednym miejscu przy szybie i brzuch ma mniejszy niz ogon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2017 Może ją coś stresuje? Może transport albo aklimatyzacja. Albo łapana na truciznę... Do pyska jej pokarmu na siłę nie wciśniesz. Czekaj i obserwuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 8 Listopada 2017 Mozesz spróbować w piach wstrzyknac pokarm pipetą, ale jak rybka nie kopie, to marne szanse. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 8 Listopada 2017 Może też złapała pasożyty kopiąc w piasku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 Albo ma robaki tj z nimi przyleciala w dostawie - erybka ceny ma dobre ale nie robi kwarantanny Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 I bardzo dobrze. Rybka padnie może pociągnie reszte obsady rozwali baniak. Ze złośliwości tyle. Wszyscy wiedzą że erybka nie ma kwarantanny. Ale jest taniej. To masz taniej. Stracisz babke może i reszte ryb zarazi kto wie. A pózniej płacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 Duzo sklepow bierze z rybki - tylko niektore robia kwarantanne u siebie. Nie mam oporow przed erybka - czasem komus przywoze od nich rybe ‚po drodze’ i w znakomitej wiekszosci przypadkow jest ok. Fatk ze zanim wpuszcze do siebie 10dni plywania w zbiorniku kwarantannowym to standardWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 Laszek nie dramatyzuj, babki często chude przylatują i trzeba dobrze się im przyjrzeć, żeby zobaczyć ze są wychudzone. Pobyt w sklepie na pewno jej nie polepszy, często są trzymane na gołej szybie. Ot wychudzona ryba, a tylko zaaklimatyzowane podejmują pokarmy zastępcze - chudą prosto ze sklepu trzeba dać od razu do dojrzałego z bogatym życiem w piasku, ma wtedy szansę. Ale babkom zdarza się, że ciężko się regnerują po wychudzeniu. Pasożyty w piasku? One są do tego stworzone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 To niech padnie w sklepie a nie u kogoś w baniaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 Ja tam zwykle robie wszystko zeby nie padla - nie wazne czy kupiona sobie czy pod klientaWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 10 minut temu, alic3 napisał: Ja tam zwykle robie wszystko zeby nie padla - nie wazne czy kupiona sobie czy pod klienta Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Mam na myśli osoby, które perfidnie pakują chorą rybę. A w erbyce to i bezkręgowce pakowali to bez szcypiec kraby... Zresztą, każdy kupuje gdzie chce... Tylko jak wiadomo, że tam sprzedają rybę zaraz po imporcie to szkoda zakładać takie tematy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 Mam rybki z erybki i jedną gratisową, wszystko ma się dobrze. I zamówienie było poza sklepem internetowym z wysyłką. Zadzwoniłem zapytałem o stan, poprosiłem na maila dane do przelewu a na następny dzień wysyłka poszła. Gdyby było coś nie tak od razu chwycił bym za telefon. Nie wiem ale wydaje mi się że niektórzy boją się rozmawiać [emoji6] Przez telefon powiedziałem czego oczekuję. Stan zdrowia, wygląd itd. Edit. Tak chwalona Jadwiga morska na forum swego czasu dała niezłą plamę i nie smarowałem na forum tylko od razu wiedziałem gdzie uderzyć... Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2017 Znaczna czesc sklepow ma towar z erybki - nie oszukujmy sie. Potem u siebie kwarantannuja lub nie - to czesto tez zalezy od Klienta. Jeden z moich kolegow prosil o zoltka z rybki, tak go bardzo pragnal ze nie chcial zadnej kwarantanny choc proponowalam ze moge mu go przetrzymac, dac preparaty od robakow itp. wszystko gratis bo to dobry znajomy. Nie chcial, Wpuscil i wsio OK - żółtek z erybki. Tak wiec kazdy decyduje sam dobra cena i odrobina szczescia czy kwarantanna ktora jednak nie zapominajmy kosztuje. Jeszcze raz powtorze nie ma co wieszac psow na rybce skoro kazdy ma swiadomosc ze ryby sa bez kwarantannyWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reek Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Ja tam mam babke z erybki i zyje jak podaje mrozonki to budzi w niej wariat wczesniej mialem z akwa swiatu po kwarantanie na dzien dobry juz ja nosariusy zaczely atakowac po 2h juz byla obiadkiem takze roznie bywa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemo87 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Podobno rybka plywala u nich ponad miesiac bo sobie o niej zapomnieli.Zobaczylem ze rybka w srodku nocy kopie piasek jak zdrowa ryba tylko w dzien jest jak by miala pasc.Teraz tez jest w jednym miejscu obok szyby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2017 Może coś ją tłucze w dzień i tego nie widzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemo87 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2017 Od dwuch dni babki nie widze ,szukam jej po akwa ale nie ma nogdzie wiex chyba weszla moedzy skaly i padla.Kupie babke jesli ktos ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2017 Babki lubią wyskakiwać. Rozejrzyj się po podłodze albo za szafką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 12 Listopada 2017 A co to była za babeczka? Myślę, że nie wyskoczyła. Musiala być chora, lub mocno wyczerpana transportem, skoro tak chudła w oczach i pewnie gdzieś pod skałą padła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemo87 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2017 rybka sie znalazla,pływała w kominie jest juz wyłowiona,ale nadal pływa przy szybie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach