AmonS Zgłoś Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Witam, znowu czytanie forum zapędziło mnie w tematy sprzed 2011 roku a to znaczy, że informacje, które tam znalazłem mogą być już nieaktualne z racji rozwoju akwarystyki morskiej. Tak więc moje pytanie brzmi: Czy można przeprowadzić dojrzewanie DSB + Refugium bez podłączania go pod akwarium główne? Założenia: Z wody z podmian zalać zbiornik w którym ma być dsb i refugium. Oświetlić go i wyposażyć w jakiś mały cyrkulator. Co tydzień robić podmianki wodą z podmianki zbiornika głównego. Jak zacznie "żyć" dokarmiać (fito, jakieś mrożonki itp). Jak już zejdą dino, cyjano i inne paskudztwa i zacznie się rozwijać życie typowe dla DSB podłączyć pod obieg akwarium głównego... Czy ma to sens? Gdzieś na jakimś forum w języku angielskim wyczytałem, że można tak to zrobić. Wg. kilku osób na tamtym forum (nazwy forum nie pamiętam a historia przeglądarki jest usiana hasłami o dsb i refugium więc wybaczcie ale nie odkopię tego XD) podłączenie dojrzałego dsb do obiegu ma same plusy a przy odpaleniu 'świeżego' dsb w akwarium często parametry "szaleją". Co o tym sądzicie? Pozdrawiam, Maks Edytowane 16 Listopada 2017 przez AmonS (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Listopada 2017 znajdź temat @waldek123blau Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 16 Listopada 2017 Ja tak zrobiłem ale niestety i tak nie ustrzegłem się dojrzewania w głównym zbiorniku. Tu jest wszystko opisane: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Listopada 2017 a fajnie że się odezwałeś bo nie mogłem znaleźć tematu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 16 Listopada 2017 OMG tyle razy mi się wyświetlał ten temat ale "olewałem" bo myślałem, że będzie w nim o tym "jak się przebić do piwnicy" albo "o podnoszeniu wody na piętro", itp Dzięki Panowie Już się przekopuję przez ten temacik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2017 2 godziny temu, AmonS napisał: Witam, znowu czytanie forum zapędziło mnie w tematy sprzed 2011 roku a to znaczy, że informacje, które tam znalazłem mogą być już nieaktualne z racji rozwoju akwarystyki morskiej. Tak więc moje pytanie brzmi: Czy można przeprowadzić dojrzewanie DSB + Refugium bez podłączania go pod akwarium główne? Założenia: Z wody z podmian zalać zbiornik w którym ma być dsb i refugium. Oświetlić go i wyposażyć w jakiś mały cyrkulator. Co tydzień robić podmianki wodą z podmianki zbiornika głównego. Jak zacznie "żyć" dokarmiać (fito, jakieś mrożonki itp). Jak już zejdą dino, cyjano i inne paskudztwa i zacznie się rozwijać życie typowe dla DSB podłączyć pod obieg akwarium głównego... Czy ma to sens? Gdzieś na jakimś forum w języku angielskim wyczytałem, że można tak to zrobić. Wg. kilku osób na tamtym forum (nazwy forum nie pamiętam a historia przeglądarki jest usiana hasłami o dsb i refugium więc wybaczcie ale nie odkopię tego XD) podłączenie dojrzałego dsb do obiegu ma same plusy a przy odpaleniu 'świeżego' dsb w akwarium często parametry "szaleją". Co o tym sądzicie? Pozdrawiam, Maks Jaki to ma sens? Jak chcesz DSB i refugium, to podłącz to od razu do obiegu. Dino, cyjano z DSB i refugium nie przejdzie do akwarium głównego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 17 Listopada 2017 No z tego co czytałem u niektórych to całe dojrzewanie od nowa przechodziły akwaria... Ale ok mam inny problem... zbiornik na dsb+refugium mam 27 litrów. Wody z podmiany mam 8 litrów / tydzień. Czy mam "magazynować" wodę z podmianki aż będę miał te 27 l aby zalać całość? Czy mogę np 8 l z podmianki + świeża solanka? Czy "wprowadzenie" 19 litrów świeżej solanki do obiegu głównego (główny zbiornik ma zaledwie 54l) nie spowoduje jakichś niepożądanych skutków??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 17 Listopada 2017 Nic nie kosztuje Cie prawie zebranie wody z podmianki. Jedynie nie zapomnij napowietrzać jej bądź cyrkulować. Nie trzymaj jej też w ciemnościach. 19 litrów świeżej wody w 54 litrowych akwarium może zburzyć równowagę. Nazbieraj nawet więcej niż 27 litrów. Do przepłukania piasku czy coś :-) Oczywiście nie zbieram wody jeśli jej parametry w tym momencie są słabe bądź masz jakąś plagę czy chorobę. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 17 Listopada 2017 Jeżeli chodzi o mnie to ja dolewałem każdą wodę z podmianek i od kolegów do sumpa aż nazbierałem całość i mogłem sump połączyć z akwarium już działającym Miałem w Dsb piasek a refugium było bez makroglonów tylko z samym piaskiem ale świeciłem nad sumpem i kręciła wodę mała pompka. Jak nazbierałem wystarczająco wody dopiero podłączyłem sump z akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2017 Dokładałem panel z DSB i refugium do działającego akwarium i żadne plagi nie przeszły do akwarium, zostały w panelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 18 Listopada 2017 14 godzin temu, maciej01 napisał: Dokładałem panel z DSB i refugium do działającego akwarium i żadne plagi nie przeszły do akwarium, zostały w panelu. Pewnie że tak! ale chodzi o to żeby ustrzec się plag w nowo zakładanym zbiorniku uruchamiając wcześniej sump z DSB i REFUGIUM. I gdy DSB i REFUGIUM zacznie robić swoją robotę zespolić go z akwarium. Ja taki cel miałem zaczynając zabawę z nową solniczką od postawienia sumpa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2017 Odpalałem sumpa z DSB i Refugium przy już działającym zbiorniku , nic to nie zmieniło . Raczej bał bym się kombinować z rozdzieleniem systemu bo wtedy dopiero łączymy dwa odrębne światy i może coś wyskoczyć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach