Skocz do zawartości
AmonS

Dojrzewanie DSB + refugium poza obiegiem głównym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

znowu czytanie forum zapędziło mnie w tematy sprzed 2011 roku a to znaczy, że informacje, które tam znalazłem mogą być już nieaktualne z racji rozwoju akwarystyki morskiej.

Tak więc moje pytanie brzmi:

Czy można przeprowadzić dojrzewanie DSB + Refugium bez podłączania go pod akwarium główne? 

Założenia:

Z wody z podmian zalać zbiornik w którym ma być dsb i refugium.

Oświetlić go i wyposażyć w jakiś mały cyrkulator.

Co tydzień robić podmianki wodą z podmianki zbiornika głównego. 

Jak zacznie "żyć" dokarmiać (fito, jakieś mrożonki itp).

Jak już zejdą dino, cyjano i inne paskudztwa i zacznie się rozwijać życie typowe dla DSB podłączyć pod obieg akwarium głównego...

Czy ma to sens?

Gdzieś na jakimś forum w języku angielskim wyczytałem, że można tak to zrobić. Wg. kilku osób na tamtym forum (nazwy forum nie pamiętam a historia przeglądarki jest usiana hasłami o dsb i refugium więc wybaczcie ale nie odkopię tego XD) podłączenie dojrzałego dsb do obiegu ma same plusy a przy odpaleniu 'świeżego' dsb w akwarium często parametry "szaleją".

Co o tym sądzicie? 

Pozdrawiam,

Maks

Edytowane przez AmonS (wyświetl historię edycji)

b92d252d1cb9323c7717535c6689f494u1709a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak zrobiłem  ale niestety i tak nie ustrzegłem się dojrzewania w głównym zbiorniku. Tu jest wszystko opisane:

48a8a9a6b8f4f4ee866d96cfdef63c4cu1641a14

6953777_Sygnaturarybki1.jpg

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

a fajnie że się odezwałeś bo nie mogłem znaleźć tematu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG tyle razy mi się wyświetlał ten temat ale "olewałem" bo myślałem, że będzie w nim o tym "jak się przebić do piwnicy" albo "o podnoszeniu wody na piętro", itp :X 

Dzięki Panowie ;) Już się przekopuję przez ten temacik ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, AmonS napisał:

Witam,

znowu czytanie forum zapędziło mnie w tematy sprzed 2011 roku a to znaczy, że informacje, które tam znalazłem mogą być już nieaktualne z racji rozwoju akwarystyki morskiej.

Tak więc moje pytanie brzmi:

Czy można przeprowadzić dojrzewanie DSB + Refugium bez podłączania go pod akwarium główne? 

Założenia:

Z wody z podmian zalać zbiornik w którym ma być dsb i refugium.

Oświetlić go i wyposażyć w jakiś mały cyrkulator.

Co tydzień robić podmianki wodą z podmianki zbiornika głównego. 

Jak zacznie "żyć" dokarmiać (fito, jakieś mrożonki itp).

Jak już zejdą dino, cyjano i inne paskudztwa i zacznie się rozwijać życie typowe dla DSB podłączyć pod obieg akwarium głównego...

Czy ma to sens?

Gdzieś na jakimś forum w języku angielskim wyczytałem, że można tak to zrobić. Wg. kilku osób na tamtym forum (nazwy forum nie pamiętam a historia przeglądarki jest usiana hasłami o dsb i refugium więc wybaczcie ale nie odkopię tego XD) podłączenie dojrzałego dsb do obiegu ma same plusy a przy odpaleniu 'świeżego' dsb w akwarium często parametry "szaleją".

Co o tym sądzicie? 

Pozdrawiam,

Maks

Jaki to ma sens? Jak chcesz DSB i refugium, to podłącz to od razu do obiegu. Dino, cyjano z DSB i refugium nie przejdzie do akwarium głównego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:o No z tego co czytałem u niektórych to całe dojrzewanie od nowa przechodziły akwaria...

Ale ok mam inny problem...

zbiornik na dsb+refugium mam 27 litrów. Wody z podmiany mam 8 litrów / tydzień. Czy mam "magazynować" wodę z podmianki aż będę miał te 27 l aby zalać całość? Czy mogę np 8 l z podmianki + świeża solanka? Czy "wprowadzenie" 19 litrów świeżej solanki do obiegu głównego (główny zbiornik ma zaledwie 54l) nie spowoduje jakichś niepożądanych skutków???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie kosztuje Cie prawie zebranie wody z podmianki. Jedynie nie zapomnij napowietrzać jej bądź cyrkulować. Nie trzymaj jej też w ciemnościach. 19 litrów świeżej wody w 54 litrowych akwarium może zburzyć równowagę. Nazbieraj nawet więcej niż 27 litrów. Do przepłukania piasku czy coś :-) Oczywiście nie zbieram wody jeśli jej parametry w tym momencie są słabe bądź masz jakąś plagę czy chorobę.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o mnie to ja dolewałem każdą wodę z podmianek i od kolegów do sumpa aż nazbierałem całość i mogłem sump połączyć z akwarium już działającym  Miałem w Dsb piasek a refugium było bez makroglonów tylko z samym piaskiem ale świeciłem nad sumpem i kręciła wodę mała pompka. Jak nazbierałem wystarczająco wody dopiero podłączyłem sump z akwarium

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładałem panel z DSB i refugium do działającego akwarium i żadne plagi nie przeszły do akwarium, zostały w panelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, maciej01 napisał:

Dokładałem panel z DSB i refugium do działającego akwarium i żadne plagi nie przeszły do akwarium, zostały w panelu.

Pewnie że tak! ale chodzi o to żeby ustrzec się plag w nowo zakładanym zbiorniku uruchamiając wcześniej sump z DSB i REFUGIUM. I gdy DSB i REFUGIUM zacznie robić swoją robotę zespolić go z akwarium. Ja taki cel miałem zaczynając zabawę z nową solniczką od postawienia sumpa.

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalałem sumpa z DSB i Refugium przy już działającym zbiorniku , nic to nie zmieniło  . 

Raczej bał bym się kombinować z rozdzieleniem systemu bo wtedy dopiero łączymy dwa odrębne światy i może coś wyskoczyć .

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.