Skocz do zawartości
mib86

Moje 150 litrow

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim,

Chcialem zalozyc temat w ktorym bede mogl przedstawiac swoje postepy lub porazki w akwarium.

Doswiadczonych prosze o rady i to jak najwiecej poniewaz beda one niezwykle pomocne.

Na chwile obecna, 3 dni po zalaniu, akwarium wyglada jak na zdjeciach. Obsada jest ze starego akwarium (apogon, chromis, turbo, krewetka czyszczaca, wundermani).

Swiatlo jest zastepcze a nowa lampa bedzie we wtorek.

Na chwile obecna:

zasolenie 1.022 -> dążę do 1.024

No3 - 5

Po4 - 0,012

Zdjecie 1Zdjecie 2 , Zdjecie 3

Aha, zapomnialem o piasku - bedzie wsypany we wtorek :)

Edytowane przez mib86 (wyświetl historię edycji)

f22da1d83b99c24f242adfcbdd247fd5u1790a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey,

Skałę i korale też przeniosłeś z poprzedniego akwarium? Skałka całkiem fajna.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to znaczy ta co jest po lewo i po prawo. Sam środek był kupiony i sklejony.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tła nie będzie? Bo trochę źle to wygląda. Przydało by się trochę informacji o sprzęcie czy masz sump, panel, odpieniacz itd.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Akwarium morskie przykryte szkłem to bardzo złe rozwiązanie. Brak wymiany gazowej, bardzo niskie ph.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkło było tylko chwilowo żeby można było lampę położyć. Na chwilę obecną jest już zdjęte i jest nowa lampa.

Co do sprzętu to

Mam panel z odpieniaczem hydor slim-skim 250.65
W panelu media w postaci siporaxu (2 litry), pompę obiegową i grzalkę, w ostatniej komorze ro-di dla automatycznej dolewki.

Dziś jak wrócę do domu dodam nowe zdjęcia. Ogólnie miałem problem z filmem na powierzchni ale podkreciłem cyrkulację i wygląda na to że już go nie ma.

Kubek odpieniacza jest obniżony żeby pracował na mokro (mam nadzieję że się nie mylę) i ta piana wychodzi taka jakby kleista. To znaczy że nie opada w dół tylko tak jakby idzie do góry a później delikatnie opada. To normalne? Jak wrócę to sprawdzę kubek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update, obecnie dodałem piasek i założyłem nowe światło.

Ponieważ akwarium będzie dojrzewało to większość światła jest niebieska a reszta diod świeci słabiej (nie chce ataku glonów).

Zdjęcia robione późną porą (2 godziny przed włączeniem się światła nocnego), niestety tak wracam z pracy.

Odpieniacz pieni, obniżyłem jeszcze bardziej kubek, teraz widać że pracuje.

Update1  Update2 Update3 Update4 Update5

Zasolenie podniesione do 1.023 dalej dążę do 1.024

Na zdjeciu 4 są moje zoantusy, czy ktoś z doświadczonych może mi powiedzieć dlaczego tak się skurzczyły? Wygladają jakby zaraz miały się rozpaść.

W planach:

Mocniejsza cyrkulacja, testy ph, kh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za lampa? I nie odpowiedziałeś na moje pytanie o tło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, maciej01 napisał:

Co to za lampa? I nie odpowiedziałeś na moje pytanie o tło.

Przepraszam Macku. Tło będzie, myślę że w przyszłym tygodniu. Na chwilę obecną pojawiły się okrzemki więc dojrzewanie się zaczęło.

Lampa jest polskiej produkcji, firma Helis link. Jest to polska firma, ale kolega który jej używa jest bardzo zadowolony.

Mam jeszcze takie konkretne pytanie. Poniewaz zbiornik dojrzewa to swiatlo biale mam na 30%, kiedy moge je zwiekszac? Jak zaczna znikac okrzemki czy jak w roslinniaku np co tydzien o 5% ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz już tam korale, to powinieneś świecić. Niebieskie na ile procent masz ustawione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieskie 90%
Białe zimne 30 %
Ciepłe białe 50 %
Zielona/czerwona/uv 30 %

Może tak zostać? Macku jesteś w stanie coś poradzić na moje zoa na zdjęciu update4 ?

Edytowane przez mib86 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zoa pozamykane, to może detrytus osadza się na nich, lub zbyt młody zbiornik i parametry im nie odpowiadają? Spróbuj przedmuchać pipetą. Ja bym dał procentowo odwrotnie białe, białe zimne więcej, a ciepłe mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeprogramowalem światło zgodnie z Twoimi wskazówkami. Może będzie lepiej. A po czym poznać że można podkręcić światło? W sensie moc diod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz napisać ile diod i ile jakich przypada na każdy kanał? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji, nawet w instrukcji tego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, maciej01 napisał:

Możesz napisać ile diod i ile jakich przypada na każdy kanał? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji, nawet w instrukcji tego nie ma.

Macku nie wiem dokladnie ale z tego co liczylem to jest po szesc diod x 4 kanaly to by dawalo 24 diody po 3 wat. Ale czy tak jest to nie wiem dopytam dystrybutora i jak sie dowiem to Ci napisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem testy ponownie:

Zasolenie: 1.024

No3: 10

Po4: 0,06

Nadal walcze z okrzemkami, do zbiornika doszła babka kopiaca (sexgutata) oraz 4x turbo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nic. Pisałem do producenta i odpisał mi tylko że proszę pytać sprzedawcę, jednakże zapewniamy że jakość i dobór diod jest odpowiedni dla poprawnego rozwoju życia na rafie koralowej. Czyli w skrócie coś w stylu wypad i nie zawracaj głowy tym czym nie powinieneś:/. Ale spytam sprzedawcy, może będzie wiedział bo sam używa kilku ich lamp. Na stronie znalazłem jeszcze coś takiego

wyselekcjonowane diody: Ultra Power LED (Cree, Osram, ProLight) z dobranym widmem dla wzrostu roślin lub korali na podstawie długoterminowej obserwacji i wielu testów (kolory: biały ciepły, biały zimny, UV, royal blue, zielony, czerwony).maksymalna wartość współczynnika oddawania barw dla lamp GREEN CRI=96wysokowydajne diody pozwalają uzyskać do 15000lm

Może uda mi się dowiedzieć ile jest diod na kanał i jakiej mocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że producent ma nieprofesjonalne podejście. Taka informacja "wyselekcjonowane diody: Ultra Power LED (Cree, Osram, ProLight) z dobranym widmem dla wzrostu roślin lub korali na podstawie długoterminowej obserwacji i wielu testów (kolory: biały ciepły, biały zimny, UV, royal blue, zielony, czerwony).maksymalna wartość współczynnika oddawania barw dla lamp GREEN CRI=96wysokowydajne diody pozwalają uzyskać do 15000lm", to dla mnie żadna informacja na temat użytych diod i ich ilości. Co będzie jak by się trafiło, że lampa nawali, też Ciebie oleje? Jak producent nie chce, nie potrafi udzielić prostej odpowiedzi "jakie dokładnie i ile których diod użył w swoim produkcie" to sprzedawca tym bardziej nie odpowie, bo skąd on ma to wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stwierdzili że jeżeli wystąpi taka sytuacja to proszę wysłać ja do nas, naprawimy i odeslemy z powrotem. Ogólnie niech chodzi mam na nią 2 lata gwarancji. Później i tak będę chciał mieć większe szkło to kupię coś innego. Niemniej zgadzam się z Tobą w kwestii podejścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Mały update. Zrobiłem wczoraj pomiary i o to co wyszło:

No3 - 25
Po4 - 0,13
Kh - 9
Mg - 1275
Ca - 415
K - 340
Zasolenie 1.023

Na chwilę obecną mam niskie K ale mam dylemat czy podbijać je czy nie. Wątpliwości mam z tego powodu że w zbiorniku mam 6 miękkich korali (palythoa, briareum, zoantusy, 3x rhodactis), 6 ryb ( 3 chromisy, pterapogona oraz 2 blazny). Wspomagają je 2 krewetki czyszczące i 7 ślimaków turbo.
Dodatkowo wrzuciłem do akwarium glona (ma wygląd grzebienia, zapomniałem nazwy) w celu redukcji no3 i po4.
Na chwilę obecną codziennie drobny nalot na szybie się pojawia w postaci brązowego pyłku (codziennie go czyszcze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.