pylek00 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 Dostałem właśnie ofertę ze sklepu internetowego na akwarium o wymiarach 42x42 i 55 wysokości że szkła 10mm. Czy ta grubość szkła to przypadkiem nie przesada? Ma ktoś podobnej wielkości akwarium i mógłby zmierzyć grubość szkła u siebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 7 minut temu, pylek00 napisał: Dostałem właśnie ofertę ze sklepu internetowego na akwarium o wymiarach 42x42 i 55 wysokości że szkła 10mm. Czy ta grubość szkła to przypadkiem nie przesada? Ma ktoś podobnej wielkości akwarium i mógłby zmierzyć grubość szkła u siebie? nie to nie przesada i nie przypadek, grubość szkła zależy od wysokości akwarium a nie od wymiarów zewnętrznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pylek00 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 6 minut temu, DarekB30 napisał: nie to nie przesada i nie przypadek, grubość szkła zależy od wysokości akwarium a nie od wymiarów zewnętrznych Masz na myśli, że akwarium np 40x40 i wysokości 40 będzie z takiego samego szkła jak akwarium 200x200 i tej samej wysokości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 Bez przesady nawet 55 wys. Ale naprężenia mniejsze bo i boki krótsze. Zapytaj czemu taka decyzja o grubości. Ja bym zrobil z 6mm. Maksymalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 9 minut temu, pylek00 napisał: Masz na myśli, że akwarium np 40x40 i wysokości 40 będzie z takiego samego szkła jak akwarium 200x200 i tej samej wysokości? w tak duże skrajności bym nie popadał, 40x40 to nie 200x200 ;-) ale z lekcji fizyki powinieneś pamiętać co to jest ciśnienie i wysokość słupa wody :-) albo Norma DIN 32622 (Akwaria wykonane ze szkła) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kichnu Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Według normy starczy 6 mm. Natomiast moim zdaniem jeżeli chcesz by było solidne a dodatkowo będzie z OW sklejone transparentnym silikonem to wybrałbym 8 mm. Tak miałem w pierwszym akwarium. 10 mm to tylko dla fanów polerowanych krawędzi OW(i dla mnie też). Obecnie mam szło OW 60x50x50, w praktyce robi się z 8 mm, ja ma z 10 i dla mnie jest to optymalne, bo nie lubię widoku wygiętej szyby (nawet minimalnie - takie moje dziwactwo). Edytowane 21 Listopada 2017 przez kichnu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pylek00 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) @kichnu w prośbie o wycenę zaznaczyłem, że chodzi o zbiornik na sump że zwykłego szkła, nie OW, także chyba nie chodziło o wygląd tylko o coś innego Edytowane 21 Listopada 2017 przez pylek00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzaQ Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 W linku poniżej znajdziesz normy dla podanych wymiarów akwarium https://denbraven.pl/poradnik-sz.php?id=25 Dla pewności zawsze warto dołożyć do tego wyniku dodatkowe 2mm Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 Ja mam kostkę 3x45 bez wzmocnień szkło 8mm, nie upierałem się na 6 bo zawsze coś spadnie stuknie itp. Zawsze możesz zapytać czemu akurat 10Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach