Bondzik04 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2017 Witam zawsze walczyłem z no3 i po4 żeby było w okolicy zera i teraz takie parametry utrzymać to żaden problem ale od kilku tygodni widzę że korale mniej się pompują głownie lps i miekie . Moję korale najlepiej wygladały przy no3 około 15-25 i po4 około 0,020. Jakie parametry utrzymujecie w akwariach z LPS/miekie i czy no315-25 i po4 0,015-0,020 szkodzi lpsom czy im to nie przeszkadza i wola takie bagienko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 22 Listopada 2017 Parametry ktore miales odpowiadaly koralom w zwiazku z tym walka o zmniejszenie ich wartosci do stosowanych w akwariach z sps-ami nie miala racjonalnych podstaw. Nie ma co sie kierowac moda na "zerowe" parametry a juz napewno nie, gdy sie nastawiles na lps-y i miekkie. Hodujac do tego sps-y, trzeba albo parametry "wyposrodkowac" lub zrezygnowac z miekkich. LPS-y przy "zerowych" warto dokarmiac. Pozdrawiam Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 22 Listopada 2017 Wróć do "trochę brudniejszej wody" z NO3 i PO4 wykrywalnym a dla LPS-ów i Miękasów będzie lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzika akwarystyka Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2020 podaliście Panowie część parametrów a reszte? jakie średnie wartosci utrzymywac czy też do jakich dążyć ? na razie jestem na etapie miekkich ale w niedalekiej przyszłości chciałbym wejść powoli w lps ale za patyk nie moge znaleść wartości do jakich dla lps dąrzyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrekAT Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) NO3 - 1-5 PO4 - 0.1-0.3 Ca - 430 Mg - 1400 Kh - 7 Tak staram się trzymać przy naprawde zasiedlonym baniaku testowałem NO3 0-100 i po4 0-0.90 Przy NO3 0 i PO4 0 było ok ale jak garściami karmiłem Przy no3 1-5 PO4 0 było ok bez wiekszego karmienia ale nie pokazały swoich maxów Przy no3 1-5 po4 0.1 - 0.3 JEST BAJA Przy no3 1-5 po4 wiekszym niż 0.3 nie widziałem zmian po za tym że spsy (kilka montipor seriatopor etc bez acr) wegetowały a nie rosły Przy NO3 10 +++ Goniopory/Alveopory marudzą i nie ma takiej pompy w euphyliach Chyba tyle z moich przemyśleń i testów EDIT: Zaznaczam że każdy baniak jest inny i lepiej dobrze go poznać - u klienta jednego przy prawie zerowych parametrach jest podobny efekt jak no3 1-5 i po4 0.1-0.3 u mnie Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez PiotrekAT (wyświetl historię edycji) Cytuj https://www.facebook.com/ShallowCube https://www.youtube.com/channel/UCuB6GT23hqWpfk614QnW7KQ?view_as=subscriber Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2020 NO3 0-1, PO4 0-0,05, Ca 390-450, Kh 6,8-7,5, Mg 1350-1450, pH 8,1-8,4. Dla spsów u mnie pasuje a lpsy ładnie rosną tylko że nie posiadam odpieniacza, waty, flizeliny itp i nie karmię korali. 1 kostka mrożonki na 6 ryb, 7 krabów, 4 krewetki i ok 20 ślimaków różnego gatunku. Hankę mam mieć za tydzień na NO3, ciekawe czy potwierdzi wyniki testów kropelkowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Hm. W przypadku LPS i SPS to ja bym napisał tak: NO3 i PO4 nie ma znaczenia - byle wysoko. Reszta jak koledzy wyżej. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach