dla syna Zgłoś Napisano 29 Listopada 2017 Witam, Czy to normalne, żeby milka się tak pompowała? Wyglą to tak jakby chciała udawać euphyllie. Przepraszam za jakość zdjęcia ale większego z telefonu niestety nie dodam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 29 Listopada 2017 Dla mnie normalnie wygląda! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 29 Listopada 2017 No właśnie boje się, że te tipy pomimo słabego przepływu poodrywają się. W nocy poprostu śpi. Jest łysa jak kolano. Wraz ze świtem poprostu tipy odlatują czasem na 2 cm. Koral ma dopiero tydzień w zbiorniku i myślałem, że coś z nim jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 29 Listopada 2017 zacznij karmić korale po wyłączeniu światła Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2017 normalne zachowanie ,nocą jest "prawie gładka" a w dzień "napuszona" jak dmuchawiec u mnie może nie tak jak u Ciebie 2 cm ale 1 cm na pewno tzn ze ma dobre warunki ,zresztą Milka to bardzo wdzięczny koral Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 29 Listopada 2017 Uff już się bałem, że znowu coś nie tak gdyż wcześniejsze dwadzieścia parę prób było nieudanych z powodu skały. Tym razem jest żywa czyli wszystko naturalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 moja milka w mniejszym baniaku jak się napompuje, to jest jeszcze bardziej puchata... wszystko zależy od warunków. Milka w większym baniaczku tak mi się nie pompuje, chociaż obieg wspolny. Wydaje mi sie, ze dużo zależy od oświetlenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Godzinę temu, wiesiektbg napisał: moja milka w mniejszym baniaku jak się napompuje, to jest jeszcze bardziej puchata... wszystko zależy od warunków. Milka w większym baniaczku tak mi się nie pompuje, chociaż obieg wspolny. Wydaje mi sie, ze dużo zależy od oświetlenia I od miejsca ustawienia oddalonego od falownika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Postaraj się zrobić lepsze zdjęcie. Masz tam mocne światło, kto wie czy nie za mocne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Mi to wygląda na Pistillata, odmiana różowa. Milke ciężko trafić w takim kolorze, zwykle są niebieskie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Tu jest temat o różowieniu milki: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 24 minuty temu, waldek123blau napisał: Tu jest temat o różowieniu milki: No3 18 po4 0,15 swiatlo zetlightb200 70w ustawione na b60% i w 50% co do zdjecia to na wyzszej rozdzielczości nie dodam pliku. Zbyt duży rozmiar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 Zamieść fotkę o b. dużej rozdzielczościkorzystając z tego linka: http://zmniejszacz.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 12 minut temu, waldek123blau napisał: Zamieść fotkę o b. dużej rozdzielczościkorzystając z tego linka: http://zmniejszacz.pl/ Fotka dodana akurat troche się skurczyła, bo salarias ją postraszył http://zmniejszacz.pl/galeria/5a2026876ddc4/bez-nazwy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Jak klikniesz w "zmniejszacz.pl" BBCode to dostaniesz link do wyświetlenia fotki bezpośrednio w forum bez odnośników Edytowane 30 Listopada 2017 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 No i niestety padaka z tą milką. Parametry wody: kh10, 9 ca 430, mg 1350, no3 8, po4 0,1 zasolenie 1,024 mierzonw refraktometrem. Polipy odrywają się w różnych miejscach. Światło led 70watt skręcone na b60% w55%. Dnia 30.11.2017 o 13:40, waldek123blau napisał: Tu jest temat o różowieniu milki: Przestawiłem ją na dno, ale na moje oko to nie z powodu światła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Ponownie zrobiłem testy i zmienił się tylko wynik kh 10,75. Reszta bez zmian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Milka nie lubi skoków Kh może było jakieś wahnięcie w Twoim baniaku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Godzinę temu, waldek123blau napisał: Milka nie lubi skoków Kh może było jakieś wahnięcie w Twoim baniaku? Wlaśnie żadnych. Wiem że wkładałem milkę jakieś 2 tyg temu i wcześniej miałem kh na poziomie 12 przez wadliwą skałe. Skała była wymieniona i od tej pory kh leci cały czas w dół. Codziennie od 0,05 do 0,15 jednostki na dobę. To jedyny spadek w zbiorniku. Pozostałe parametry są stałe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 No niestety chyba po milce. Rozpada się w oczach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 4 godziny temu, dla syna napisał: Wlaśnie żadnych. Wiem że wkładałem milkę jakieś 2 tyg temu i wcześniej miałem kh na poziomie 12 przez wadliwą skałe. Skała była wymieniona i od tej pory kh leci cały czas w dół. Codziennie od 0,05 do 0,15 jednostki na dobę. To jedyny spadek w zbiorniku. Pozostałe parametry są stałe a wiesz w jakich wcześniej żyła parametrach mam na myśli kh może było np.7 i Ciebie akurat to jest przyczyna ? skok o 5 to raczej poważna sprawa ,nawet zakładając ze ja długo aklimatyzowałeś . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 To prawda, żyła w kh ok 7,8 ale skok w góre podczas aklimatyzacji nie powinno jej zabić i 2 tygodnie zachowywała się wzorowo. W ciągu jednej nocy tak się zmieniła. Nie mam zwierzaków żeby ją przez noc uszkodziły. Ciekawy jestem czy montipory też mi polecą. Są z tego samego źródła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 obstawiał bym światło , potem po4 Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Hmm światło ok możliwe ale pytanie co ze światłem. Za mocne czy za słabe? Polipy odpadają w miejscach gdzie świeci i z cienia rzucającego przez siebie. Światło zetlight b200 led skręcone. Wisi ok 15cm nad taflą Edytowane 6 Grudnia 2017 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 ale widzisz to ze polipy sie odrywaja ? czy tylko zakladasz ze sie odrywaja ? pytam bo moze jakis krabik ja podjada ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach