dla syna Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) 8 minut temu, niwre37 napisał: ale widzisz to ze polipy sie odrywaja ? czy tylko zakladasz ze sie odrywaja ? pytam bo moze jakis krabik ja podjada ? Widze że odpadają, a przed sekundą był napompowany tylko troche bladszy niż dzień wcześniej. Nie jest w zbyt mocnym przepływie (ok 2-3cm na sek). Fosfor zgadza się, jest wysoki, ale chyba nie aż taki, żeby wykończył prostego spsa. Edytowane 6 Grudnia 2017 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Wywalić ją, czy dać jej jeszcze czas? Polipy są na ok 50% powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Zostaw i ucz sie własnej rafy A jak sie utrzyma radosc nie pojęta. Acha p.s Nie ma łatwych korali Edit : Szczerze daj do sumpa jak masz tam swiatło Masz tam oswietlenie to daj na pare dni Nawet koło pienidła Do filtra daj cos na fosforany Edytowane 6 Grudnia 2017 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 31 minut temu, AnT napisał: Zostaw i ucz sie własnej rafy A jak sie utrzyma radosc nie pojęta. Acha p.s Nie ma łatwych korali Edit : Szczerze daj do sumpa jak masz tam swiatło Masz tam oswietlenie to daj na pare dni Nawet koło pienidła Do filtra daj cos na fosforany Niestety mam tylko panel bez światła i reaktor glonowy doczepiony na szybko do obiegu. Jak wrzucę rowaphos to w ciągu doby jestem w stanie zejść z fosforem do 0,03 używając 100g na 120l wody w obiegu. Bez rowy fosfor spada około 0,02 na dobę. Myślisz, że to wina fosforu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 ja mam u siebie od jakiegoś czasu po4 jakieś 0,3-0,4 i nie zauważyłem nic niepokojącego,wszystkie zwierzęta wyglądają dobrze. test robiony JBL (chyba ze test jest walnięty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 To już nie wiem co ją boli. Parametry wody są ok, pod taką lampą w innym zbiorniku spsy rosną, a u mnie tylko malusieńkie zoa (9 główek) ma się dobrze. Węgiel markowy też jest włożony. Lpsy i spsy jednym słowem padaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 Wyglądała tak jakby właśnie był skok kh plus dopalenie mocnym światłem. Teraz pozostaje Ci ogarnąć parametry żeby były wzorowe i dopiero później zacząć kompletować szczepki. Jak na razie widzisz że to jeszcze nie pora. 6 minut temu, dla syna napisał: Parametry wody są ok Gdyby były ok to by milka nie zgubiła tkanki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 To ile jeszcze skrecic swiatlo? Mam 70w led na 120l skrecone b60% w55%. Z kh zejde do 8 w ciągu tygodnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 Nic nie skręcaj bo to nie jest wcale dużo jak na taką kostkę o boku 50cm. Jaką dokładnie masz lampę firmową czy DIY? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Oryginal zetlight b200 70w z kontrolerem swit, dzień, wieczór, zmierzch i noc. Ta milka rzeczywiście wygląda jak popalona. Ale to przecież niemożliwe. Chyba że Chinole zainstalowali jakies inne ledy. Nic ściągnę jeszcze po 5% na kanale bo montipory też zaczęły się ledwo co otwierać. Tak naprawdę to już chyba 30 pare szczepek utopiłem w zbiorniku. Cały czas to samo. Chyba stylophora hystrix utrzymała się najdłużej... 2 miesiące Edytowane 7 Grudnia 2017 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2017 Jak nie możesz utrzymać SPS, to może spróbuj z LPS i miękkimi? Będzie mniej stresu. Mnie tam nigdy SPS nie kręciły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2017 Lpsy też nie zaskoczyły. Nawet serwis był u mnie 3 razy i nie mieli zastrzeżeń co do jakości wody, oświetlenia i cyrkulacji wody w zbiorniku. Wszystko się ma świetnie poza koralami. Zoa 9 główek utrzymuje się 3 miesiące ale progresu żadnego. Jednym słowem czeski film. Krewecie amboinensis mają młode co dwa tygodnie każda. Skałe wymieniałem gdyż poprzednia "dozowała" kh do wody niebotyczne ilości. Lecz ten problem został wyeliminowany. Lecę na soli Tm coral pro. Brak jakichkolwiek skoków na testach, a pomiary raz w tygodnie potwierdzam w sklepie z morszczyzną. Pomiary robię na kh, ca, mg po4, no3, zasolenie i ph. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2017 Dla rozwiania wątpliwości co do parametrów, psroponuję zrobić ICP. Wtedy po wykluczeniu czegoś niepoządanego w wodzie można szukać dalej. W chwili obecnej jest to chodzenie po omacku. Coś dotykam ale nie wiem co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patersan Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2017 wydaje mi się, że zbiornik jeszcze kuleje po pierwszej "wpadce" - odczekał bym, miesiąc lub dwa bez żadnych podmian i dokładania życia. Jeżeli padły Ci wszystkie ryby, to może dokupiłbym z 2 i na tym poprzestał. Cytuj Perc 90 - 270L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2017 Dnia 8.12.2017 o 07:16, laszek napisał: Dla rozwiania wątpliwości co do parametrów, psroponuję zrobić ICP. Wtedy po wykluczeniu czegoś niepoządanego w wodzie można szukać dalej. W chwili obecnej jest to chodzenie po omacku. Coś dotykam ale nie wiem co. Ile obecnie koszruje icp i jaki jest czas oczekiwania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2017 89zł sama wodanz akwarium. 120zł woda z akwaroum plus RO. Wysyłasz w poniedziałek i do piątku maksymalnie masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2017 To sie zdecyduje. Zrobię testy swoje i jak bedzie wszystko ok to muszę sprawdzić dokładniej co tam świruje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach