MiQ Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2007 no i co temat upadł ?? co z tłumaczeniem artykułu ?? sam chce postawić 500L akwa i chciałem w sumpie zrobić DSB. Chciałem zrobić warstwę piasku i nad nią jakieś pływające glony (refugium, które ma stabilizować Ph). Czy woda do DSB może być zaraz z odpieniacza gdzie jeszcze w niej będzie trochę bąbelków (napowietrzy dodatkowo wierzchnią warstwę) tak czy inaczej będę miał odpieniacz i sporo skały w akwarium, więc czy DSB musi mieć te 33% zbiornika ?? Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tirno Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2008 Wszystkim zainteresowanym polecam ksiazeczke (niegdys dostepna w reef-shopie, a teraz pewnie na Amazonie da sie kupic) pt. Sand Bed Secrets. The Common-Sense Way to Biological Filtracion, by Dr. Ron Shimek. Swietna naprawde!!! A jak u mnie wygladalo jeszcze niedawno z DSB ok 8cm widac tutaj http://www.aquascape.pl/galeria/raf2.html Teraz planuje akwa ok 600l z DSB na calym dnie:) Cytuj Niestety nie tak duza jak zamierzalem, ale praca w toku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2008 @tirno A z ciekawości, ta zielona Goniopora ze zdjęcia w linku to żyje jeszcze? Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2008 @tirno: powiedz jak ma sie dyskusja w tym wątku do tego co piszą w tej książce? czy to ta pozycja : http://www.amazon.com/Sand-Bed-Secrets-Common-Sense-Biological/dp/0966454960/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1199233476&sr=8-1 ??? Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tirno Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2008 Ta zielona goniopora sie pozegnala ze swiatem- po przeprowadzce troche zaniedbalem mieszkancow- urodzil mi sie synek i... morszczaki ciut ucierpialy:( Natomiast co do ksiazki to: nic nie ma na temat jakiejs szczegolnie mocnej cyrkulacji, a jest takie zdanie: jak sie mocno namnozy infauna w DSB, to nie ma problemu z odkladajacym sie detrytusem (potwierdzam z doswiadczenia), nie wolno tez jakichkolwiek zwierzat kopiacych wkladac do akwa, bo wyzeraja infaune. Reszta ogolnie sie zgadza:) Acha, dobrze jest co jakis czas podmienic troche piachu na nowy z innego zrodla zeby wzbogacic zycie, ale tez nie za czesto. @kaziko- to jest ta ksiazeczka, a w zasadzie zeszyt, ale napisany przez speca- facet jezdzil na rafy badac piach- wariat!!!! Kto bada piach na rafach zamiast podziwiac koralowce i rybska??? Cytuj Niestety nie tak duza jak zamierzalem, ale praca w toku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2008 no wlasnie widze 36 stron, na amazonie opinie srednie co do zawartosci. Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tirno Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2008 Nie czytalem opinii na amazonie, ale czytalem te ksiazeczke- naprawde dobra, prosta i fachowa. Taka jest moja opinia:D Cytuj Niestety nie tak duza jak zamierzalem, ale praca w toku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.p Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2008 witam,rozumiem iz ta ksiazeczka jest w jezyku angielskim ,czy ktos zna tlumaczenie-zawsze mnie fascynowal ten temat i wszystko co ze zlorzami piaskowymi w akwariach morskich mnie bardzo interesuje,zawsze sledze na forum wszelkie posty z tym zwiazane i ogolnie z piaskami,pozdrawiam Cytuj bez morskiego akwa tez mozna zyc, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tirno Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2008 No w angielskim.. Jeszczem nie przysiadl do tlumaczenia:D Cytuj Niestety nie tak duza jak zamierzalem, ale praca w toku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94r Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Witam Czy ktoś ma polską wersje tej książki Sand Bed Secrets ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 kotlet jak nie wiem ;d Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santos Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Kotlet masakryczny a temat świetny. Może wypowiedzą się osoby, które przez te parę ładnych lat mieli DSB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BourbonKid Zgłoś Napisano 29 Października 2017 przeczytałem cały temat i się zastanawiam czy przez te prawie 10 lat nic się nie zmieniło? czy nikt już nie stosuje tej metody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 29 Października 2017 9 minut temu, BourbonKid napisał: przeczytałem cały temat i się zastanawiam czy przez te prawie 10 lat nic się nie zmieniło? czy nikt już nie stosuje tej metody? DSB i Refugium są cały czas żywe. Wielu akwarystów stosuje te archaiczne skuteczne metody. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 29 Października 2017 Ja mam i DSB i Refugium u siebie już od roku. Bardzo sobie chwalę. Zastosowałem rurki perforowane pod złożem aby w razie wymiany złoża nie mieć problemu z siarkowodorem. Wystarczy podłączyć pompkę i odessać ciecz spod złoża. Poniżej fotka przed zasypaniem piaskiem Takie złoże powinno się wymieniać po dwuch-trzech latach Mam dwie komory w jednej jest DSB razem z Refugium a w drugiej tylko refugium A poniżej fotka po roku działania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 29 Października 2017 2 godziny temu, BourbonKid napisał: przeczytałem cały temat i się zastanawiam czy przez te prawie 10 lat nic się nie zmieniło? czy nikt już nie stosuje tej metody? Przeczytaj jeszcze w wielu tematach w dziale nasze akwaria, to się przekonasz jak wielu z nas ma DSB i refugium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach