fredik Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Od pewnego czasu mam na Discosomie brązowe plamy które się od czasu do czasu ruszają.Prosze o informacje co to jest.Mam Coral RX Pro.Może kąpiel w nim pomoże, ale nim wyrwę je z podłoża wolałbym wiedzieć co to za paskudztwo. Wysłane z mojego LIFETAB_S1036X przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Grudnia 2017 przez fredik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Robaki płaskie - wirki - oględnie mówiąc. EDIT: masz ich tyle, że eksterminacja chemią może zatrząść równowagą w akwarium. Możesz spróbować mechanicznie wyciągać, odsysać , płukać pojedyncze zwierzaki w dipie, RO...poszukaj na forum Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Leel00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fredik Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Robaki płaskie - wirki - oględnie mówiąc. EDIT: masz ich tyle, że eksterminacja chemią może zatrząść równowagą w akwarium. Możesz spróbować mechanicznie wyciągać, odsysać , płukać pojedyncze zwierzaki w dipie, RO...poszukaj na forum Jak bym je oderwał i przeniósł do osobnego naczynia, wykąpał w Coral RX Pro to pomoże ?Wysłane z mojego LIFETAB_S1036X przy użyciu TapatalkaJak bym je oderwał i przeniósł do osobnego naczynia, wykąpał w Coral RX Pro to pomoże ?Wysłane z mojego LIFETAB_S1036X przy użyciu Tapatalka A jak to ustrojstwo mogło się znaleźć w akwariumWysłane z mojego LIFETAB_S1036X przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Płukanie to w sumie dobre rozwiązanie - jak masz możliwość. A zawlekły się pewnie ze szczepkami/skałą.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fredik Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Dzięki panowie jutro jak czas pozwoli kąpiel koraliWysłane z mojego LIFETAB_S1036X przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fredik Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 A jest coś co to zjada ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Np. Mandaryn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Niektóre garbiki też gustują w wirkach, i https://reefhub.pl/hexataenia/. Ogólnie z rybami to loteria, bo nie każdy egzemplarz będzie zjadał, to jest raczej cechą osobniczą i jak trafimy na taką co zagustuje w wirkach to problem będzie rozwiązany metodą naturalną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 ja też je miałem na discosomach i pomogło zwykłe wypłukanie w samej wodzie RODI, bez dipa . przy Twojej ilości pewnie będzie trzeba to kilkukrotnie powtórzyć co kilka dni. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 U mnie coral protec dip zabił wszystkie wirki jak kupowałem grzybki niebieskie Też były takie brązowe plamy Teraz już od miesiąca nie ma po nich śladu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fredik Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Gorzej jak to się rozniesie po akwarium i inne korale zaatakuje.Nie wszystkie korale można wyciągnąć z akwariumWysłane z mojego LIFETAB_S1036X przy użyciu Tapatalka Próbowałem wyciągnąć Discosome,te wiórki odrywały się imspadały na skałę .Masakra, jak mi to wszystkie korale zaatakuje ?Kraby to jedzą ?Wysłane z mojego LIFETAB_S1036X przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Kraby tego nie jedzą, wyżej masz napisane które ryby mogą pomóc w walce z wirkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Dlatego stosujemy dipowanie wszystkich nowych korali wprowadzanych do baniaka i nie zawsze możemy się ustrzec niechcianych gości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fredik Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 A dip leżał w szufladzie.Mandaryna będzie trzeba kupić,chociaż akwarium ma tylko 112 l.A na wiosnę planuje większe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach