Skocz do zawartości
Gr4b3Q

DIY Akwarium akrylowe 64L + Panel filtracyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj skończyłem sklejanie mojej pierwszej solniczki 1f609.png;) Akwarium wykonane z akrylu #10mm. Pojemność 64L. Z racji że nie było miejsca na sumpa ani filtr zdecydowałem się na panel filtracyjny z tyły akwarium o szerokości 10mm. Panel podzielony na 3 komory - 1. komora filtracyjna z wyjmowalnym pojemnikiem na media filtracyjne. W pojemniku 4 przegródki. 2. Refugium z oświetleniem z tyłu i siporaxem/gruzem w woreczkach na dnie. Dodatkowo grzałka. 3. Komora z pompą powrotną 650 l/h i skimmerem resun'a.
W akwarium 5kg skały pukani, na spodzie cienka warstwa aragonitu o gradacji od 1 do 4mm. Co do obsady jeszcze się zastanawiam - mam jeszcze sporo czasu aż akwarium dojrzeje 1f609.png;)
Przez weekend akwarium testowałem w piwnicy na 48h test szczelności. Wcześniej było sprawdzane po klejeniu i wytrzymało 1h ale nie chciałbym wstać rano z wodą na podłodze - przezorny zawsze ubezpieczony 1f642.png:) Testy przebiegły pozytywnie jednak jest jedna rzecz do poprawy - w koszyku zastosowałem za małe otwory  do przepływu przez poziomy przez co część wody przelatywała nad koszem do drugiej komory. Ogólnie wszystko zaprojektowane jest tak żeby w razie czego z akwarium nie przelała się woda.
Lampkę też składam DIY. 20W na powerledach. 8xRoyalBlue, 4xBlue, 2xUV i 6x20000k. Wszystko zamknięte w obudowie od naświetlacza LED z wentylatorem - zdjęcia wrzucę jak skończę 1f609.png;) Jeszcze walczę trochę z podwieszeniem go nad akwarium ale prace są na ukończeniu 1f609.png

W tym tygodniu dostanę refraktometr i będę zalewał :)

IMG_20171207_223658.jpg

IMG_20171207_223737.jpg

IMG_20171207_223808.jpg

IMG_20171207_223824.jpg

IMG_20171207_223828.jpg

IMG_20171207_004919.jpg

IMG_20171207_223708.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniutki projekcik. Nie popracujesz nad zapolerowaniem krawędzi? W chwili obecnej psują efekt porządnej roboty...

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krawędzie wypoleruje jak skończę test szczelności czyli dzisiaj/jutro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny projekt. Tylko mała uwaga, odpieniacz powinnien być przed refugium, ale już nic z tym nie zrobisz. Według mnie lampa 20W trochę mało, ale może wystarczy pod mniej wymagające światła korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lampie mam jeszcze trochę miejsca na więcej W ;) Zobaczymy czy będzie się mocno grzała w aktualnej konfiguracji (mam tam dołożony wiatrak 120mm), jeśli Bóg i partia pozwoli to w przyszłości dorzucę więcej światła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jak cenowo wyszło takie akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.