Gr4b3Q Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Wczoraj skończyłem sklejanie mojej pierwszej solniczki Akwarium wykonane z akrylu #10mm. Pojemność 64L. Z racji że nie było miejsca na sumpa ani filtr zdecydowałem się na panel filtracyjny z tyły akwarium o szerokości 10mm. Panel podzielony na 3 komory - 1. komora filtracyjna z wyjmowalnym pojemnikiem na media filtracyjne. W pojemniku 4 przegródki. 2. Refugium z oświetleniem z tyłu i siporaxem/gruzem w woreczkach na dnie. Dodatkowo grzałka. 3. Komora z pompą powrotną 650 l/h i skimmerem resun'a. W akwarium 5kg skały pukani, na spodzie cienka warstwa aragonitu o gradacji od 1 do 4mm. Co do obsady jeszcze się zastanawiam - mam jeszcze sporo czasu aż akwarium dojrzeje Przez weekend akwarium testowałem w piwnicy na 48h test szczelności. Wcześniej było sprawdzane po klejeniu i wytrzymało 1h ale nie chciałbym wstać rano z wodą na podłodze - przezorny zawsze ubezpieczony Testy przebiegły pozytywnie jednak jest jedna rzecz do poprawy - w koszyku zastosowałem za małe otwory do przepływu przez poziomy przez co część wody przelatywała nad koszem do drugiej komory. Ogólnie wszystko zaprojektowane jest tak żeby w razie czego z akwarium nie przelała się woda. Lampkę też składam DIY. 20W na powerledach. 8xRoyalBlue, 4xBlue, 2xUV i 6x20000k. Wszystko zamknięte w obudowie od naświetlacza LED z wentylatorem - zdjęcia wrzucę jak skończę Jeszcze walczę trochę z podwieszeniem go nad akwarium ale prace są na ukończeniu W tym tygodniu dostanę refraktometr i będę zalewał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Ładniutki projekcik. Nie popracujesz nad zapolerowaniem krawędzi? W chwili obecnej psują efekt porządnej roboty... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Krawędzie wypoleruje jak skończę test szczelności czyli dzisiaj/jutro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Fajny projekt. Tylko mała uwaga, odpieniacz powinnien być przed refugium, ale już nic z tym nie zrobisz. Według mnie lampa 20W trochę mało, ale może wystarczy pod mniej wymagające światła korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2017 W lampie mam jeszcze trochę miejsca na więcej W Zobaczymy czy będzie się mocno grzała w aktualnej konfiguracji (mam tam dołożony wiatrak 120mm), jeśli Bóg i partia pozwoli to w przyszłości dorzucę więcej światła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aul30 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2017 Witam. Jak cenowo wyszło takie akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach