Skocz do zawartości
Koper

300l bez odpieniacza?

Rekomendowane odpowiedzi

czesc, jako że problemy po przesiadce zaczynają powoli ustepować, korale wracają do siebie, odpeniacz zaczyna pienić (miałem problem z odpieniaczem, przez trzy tygodnie zero piany, teraz coś sie pojawia ale to szczątkowe ilości), dziwe że po przenosinach miałem zerowe no3 i po4, nie wiem czemu ale jednak. Ale do rzeczy, przy okazji braku piany odpieniacz był sukcesywnie włączany i wyłączany, ostatni tydzień całkowicie wyłączony dopiero w piątek odpaliłem i powiem szczeże że już tesknie za chwilami kiedy nie działał:) nie mam sumpa filtracja opata na skale, siporaxie (3l) i odpieniaczu, teraz kombinuje jak sie tego odpieniacza pozbyc, szukałem czytałem i skłaniam sie ku jednemu z dwóch rozwiązań: alge scrubber lub refungium i tu pojawiają sie pytania o wilkość?? w alge scrubber niby 75cm na jedną kostę, czyli trzeba by zrobić z dużym zapasem ok 375cm oświetlone z obu stron jednak z tego co wyczytałem na reef hub oswietlenie potrzebne to 6diod 3W na 75cm, co przy 375cm da 5*6*3=90W samego światła, coś jest chyba nie tak, dojdzie pompa i bedzie 100W a odpieniacz pobiera 12W nie chce byc sknerą ale jednak koszty. Refungium tu temat jest trudniejszy gdyż nie mam pojecia jak duże powinno byc na 300l? temat braku komina można rozwiać (pudełko lub owerflow na rurkach) ale jaka wielkość? jakie oświetlenie? macie może jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump sump sump a w sumpie odpieniacz i refugium. Nie ma co wywarzać otwartych drzwi. Pokombinuj z miejscem na zbiornik w szafce i po problemie. Jeśli sępisz na kilkunastu watach to możesz już likwidować akwarium. Morskie to zasobny portfel i dużo cierpliwości. Miałem 240 litrowe bez sumpa. Bardzo szybko pożałowałem. 

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem parcie na innowacyjność, ale czy nie lepiej stosować sprawdzone metody?

Jak napisał Marek. sump a potem kombinacje

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem az taki skapy wiem ze morskie to koszty ale ladowac w scrubbera 90w wydaje mi sie troche za duzo. Miałem wcześniej 190bez sumpa i bardzo fajnie sie sprawowalo, dlatego nowe również bez sumpa postawiłem, pytam poprostu o alternatywę dla odpieniacza, postawienie sumpa nie stanowi w moim przypadku az takiego problemu jednak max to 60x45x50-60 czyli jakieś 135l wiec wydaje sie być niemały, może na całości dać refungium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Koper poruszyłeś kilkanaście różnych spraw ..w moim odczuciu jeżeli decydujesz się na kilkuletni projekt akwarystyczny to rezygnacja z sumpa szybko wyjdzie bokiem.

Rezygnacja z odpieniacza jest możliwa ale ..należy spełnić szereg wymagań (wypowiadam się bo mam i to rafowe)

Najlepiej pokaż przykładowe zdjecia/filmy zbiorników które są dla ciebie wzorem a wtedy usłyszysz jaki set up występuje. Ze średniej wypowiedzi forumowiczów uzyskać pogląd co pominąc a co nie warto.

Edytowane przez Arturro (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy co chcemy miec w akwarium. Tak mysle. Ja mam 200na samym odpieniaczu i jest ok ale mam same miekkie ale jak ktos chce jakies sps to moze byc ciezko. Co do tych watow na skrubera to chyba cos za duzo. Ja kiedys mialem splyw z panelu wielkosci 10x15cm a glony rosly na nim jak zwariowane a nic specjalnie na niego nie swiecilo. Ale co jak co tez jestem za sumpem i refugium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Damian K. napisał:

Ja mam 200na samym odpieniaczu i jest ok ale mam same miekkie ale jak ktos chce jakies sps to moze byc ciezko. 

Damian, ja inaczej  bym to sformował: nie zależy od koralowców lecz ilości ryb a w zasadzie proporcji koralowce - ryby.

Poniżej 180 litrów bez od-pieniacza duża masa koralowa, ryb 9szt

https://www.youtube.com/watch?v=nXr5zTPPLZM

https://www.youtube.com/watch?v=965QWmEGM2I

W kwestii światła LED i jej ekonomii również mam odmienne mniejszościowe zdanie. LEDY nie są wcale ekonomiczniejsze chyba, że zostały zbudowane przez samego akwarystę.

Edytowane przez Arturro (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale tam same sps praktycznie. U mnie az takiej masy nie ma ale ryb tez mam 10. Tylko chodzilo mi o to ze jesli mamy proste korale malo wymagajace to i warunki nie musza byc takie wypróbowane wiec i filtracja moze byc mniejsza. Moj odpieniacz dziala jakues 10h na dobe. A teraz zmniejszylem do 8. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Koper napisał:

Refungium tu temat jest trudniejszy gdyż nie mam pojecia jak duże powinno byc na 300l? temat braku komina można rozwiać (pudełko lub owerflow na rurkach) ale jaka wielkość? jakie oświetlenie? macie może jakieś sugestie?

Na reefhub jest napisane, że najpopularniejsze jest połączenie refugium z DSB i te dwie metody uzupełniają się, a jak DSB to o wielkości 1/3 powierzchni dna akwarium głównego powinno wystarczyć. Ja mam panel z DSB i refugium o takiej właśnie proporcji. Oświetlenie jakieś ledy około 6000K, a ile wat to w zależności jak duże zrobisz refugium wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do refugium + dsb to powiem tak mialem w zbiorniku 60x40x40 panel z refugium o powierzchni 45x15. I swiecilem 10w nadwietlacz z allegro i wtedy bylo bez odpieniacza i bylo super  wszelkie dziadostwo mialem w panelu a akwarium krysztal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obciążenie zanieczyszczeniami zależy oczywiście od obsady. Zarówno ryby jak i koralowce wydalają odpady przemiany materii. Jak mówi osiedlowe przysłowie- nawet najlepsza dupeczka musi się wys**ć :lol: Zresztą wystarczy dać "bogatszą" żywą skałę żeby potem borykać się z glonami etc.

Podobnie jak Damian K. Miałem 25 litrową komorę w sumpie. 10 cm DSB, pozostała objętość to refugium z halogenem LED 10 W. Do tego odpieniacz (żaden szczególny model) i nie martwiłem się o nic. W akwarium mnóstwo miękkich i kilka rybek. Serio, pomyśl nad sumpem. Nawet 50 litrów dodatkowej wody z osprzętem (skimmer, refugium) będzie lepsze niż jakaś kombinatoryka. 

Dzisiaj zlikwidowałem swoje akwarium i przy opróżnianiu sumpa stwierdziłem, że może zagmatwany system troche stworzyłem ale funkcjonował poprawnie :-) (na sprzedaż mam sumpa haha)

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.