Gato Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 Cześć. Po miesiącach walki, moj baniak w końcu ma parametry całkiem dobre. Dzięki phoseguard udało mi się zejśc z poziomu Po4 0.77 do 0.25. Stosowałem 500ml phoseguard na 600L wodyw obiegu. Chciałbym zjeść jszcze troche niżej i tu moje pytanie: czy dalej stosowac dawke w wysokości 500ml czy według zalecen producenta zastosowac połowę tj. 250ml ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 a czy jak np.na lekach napisana jest dawka" taka a taka " i taka tez przepisał Ci lekarz to będziesz stosował inna??..wydaje mi się ze po to są zalecenia (tym bardziej zalecenia producenta) by ich własnie przestrzegać.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gato Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 Proszę mnie źle nie zrozumieć Chciałbym dowiedziec sie od Was, a nie z instrukcji. Stosując dawke zalecaną tj 250ml kompletnie nic sie nie działo. Natomiast stosując 500ml Po4 zaczęło sie obniżasz ale poniosłem stratę w rhodactisach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 dawka jest zalecana/uśredniona - ale nie uwzględnia obsady ... trzeba dobrać samemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 37 minut temu, Gato napisał: Proszę mnie źle nie zrozumieć Chciałbym dowiedziec sie od Was, a nie z instrukcji. Stosując dawke zalecaną tj 250ml kompletnie nic sie nie działo. Natomiast stosując 500ml Po4 zaczęło sie obniżasz ale poniosłem stratę w rhodactisach... wydaje mi się ze taka firma jak Seachem ma na pewno lepsze laboratoria i posiada większa wiedzę niż my male żuczki i jestem przekonany ze wiedza co piszą ,grzyby straciłeś może przez zbyt gwałtowny skok po4 i dalej chcesz eksperymentowac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gato Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Heh... nie wątpie ale praktyka praktyką. Racja, fosforany spadały bardzo szybko. Właśnie nie chce więcej eksperymentów dlatego pisze tutaj jaką najbezpieczniej dawkę utrzymywać. 500ml na 600l wody wesług instukcji czy tylko połowę. Przy połowie obawiam się że po4 wzrośnie, a przy zalecanej, że uśmierce miękasy. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Gato (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 To daj 350-400ml. 0.25 Po4 to dalej jest kosmos. Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 daj płowe i zrób testy za kilka dni ,jeśli będzie spadać to jest git a jeśli będzie stale lub wzrośnie to zwiększ trochę szutarek78 0,25 to nie jest wcale kosmos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romek05 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 Gato, a zastanawiałeś się nad przyczyną tak wysokiego PO4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gato Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) 43 minuty temu, Romek05 napisał: Gato, a zastanawiałeś się nad przyczyną tak wysokiego PO4? Długo nad tym myślałem. Z mojej ręki nie było opcji żebym doprowadził do takiego stanu. Zaprosiłem kolegę, doświadczonego akwarystę. Pytał, myślał... aż doszlismy do skały... Odkupiłem skałe która była w baniaku z raktorem wapna. Dowiedziałem się, że taka skała po reaktorze lubi wyrzucać fosforany. Powtarzam to co usłyszałem. @niwre37 Pierwszy raz tak zrobiłem. Najpierw 250ml, nic. Po 2 tyg dołożyłem kolejne 250ml nic. Po 1,5 msc wrzuciłem na raz 500ml, wtedy zaskoczyło. Wrzuce 400ml zobaczę co będzie sie działo. Bez próby sie nie obejdzie. Mam nadzieje, że ttm razem bez strat Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Gato (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 10 minut temu, Gato napisał: Długo nad tym myślałem. Z mojej ręki nie było opcji żebym doprowadził do takiego stanu. Zaprosiłem kolegę, doświadczonego akwarystę. Pytał, myślał... aż doszlismy do skały... Odkupiłem skałe która była w baniaku z raktorem wapna. Dowiedziałem się, że taka skała po reaktorze lubi wyrzucać fosforany. Powtarzam to co usłyszałem. @niwre37 Pierwszy raz tak zrobiłem. Najpierw 250ml, nic. Po 2 tyg dołożyłem kolejne 250ml nic. Po 1,5 msc wrzuciłem na raz 500ml, wtedy zaskoczyło. Wrzuce 400ml zobaczę co będzie sie działo. Bez próby sie nie obejdzie. Mam nadzieje, że ttm razem bez strat Może i zaskoczyło, ale napływ po4 był tak duży, że nie było efektu. Dopiero przy kolejnej próbie zauważalny został spadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2017 6 godzin temu, dla syna napisał: Może i zaskoczyło, ale napływ po4 był tak duży, że nie było efektu. Dopiero przy kolejnej próbie zauważalny został spadek. tez tak mi się wydaje ,tam jest chyba napisane ze po 4 dniach powinno spaść jeżeli nie spadało to adsorber wyciągnął ile mógł i koniec ,dopiero kolejna dawka spowodowała ze zauważyłeś różnice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach