Skocz do zawartości
Gato

Phoseguard

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Po miesiącach walki, moj baniak w końcu ma parametry całkiem dobre. 

Dzięki phoseguard udało mi się zejśc z poziomu Po4 0.77 do 0.25.

Stosowałem 500ml phoseguard na 600L wodyw obiegu.

Chciałbym zjeść jszcze troche niżej i tu moje pytanie: czy dalej stosowac dawke w wysokości 500ml czy według zalecen producenta zastosowac połowę tj. 250ml ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jak np.na lekach napisana jest dawka"  taka a taka " i taka tez przepisał Ci lekarz to będziesz stosował inna??..wydaje mi się ze po to są zalecenia (tym bardziej zalecenia producenta) by ich własnie przestrzegać.. :)

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę mnie źle nie zrozumieć :D

Chciałbym dowiedziec sie od Was, a nie z instrukcji.

Stosując dawke zalecaną tj 250ml kompletnie nic sie nie działo. Natomiast stosując 500ml Po4 zaczęło sie obniżasz ale poniosłem stratę w rhodactisach... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

dawka jest zalecana/uśredniona - ale nie uwzględnia obsady ... trzeba dobrać samemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Gato napisał:

Proszę mnie źle nie zrozumieć :D

Chciałbym dowiedziec sie od Was, a nie z instrukcji.

Stosując dawke zalecaną tj 250ml kompletnie nic sie nie działo. Natomiast stosując 500ml Po4 zaczęło sie obniżasz ale poniosłem stratę w rhodactisach... 

wydaje mi się ze taka firma jak Seachem ma na pewno lepsze laboratoria i posiada większa wiedzę niż my male żuczki :) i jestem przekonany ze wiedza co piszą ,grzyby straciłeś może przez zbyt gwałtowny skok po4 i dalej chcesz eksperymentowac ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... nie wątpie ale praktyka praktyką.

Racja, fosforany spadały bardzo szybko. Właśnie nie chce więcej eksperymentów dlatego pisze tutaj :D jaką najbezpieczniej dawkę utrzymywać. 500ml na 600l wody wesług instukcji czy  tylko połowę.

Przy połowie obawiam się że po4 wzrośnie, a przy zalecanej, że uśmierce miękasy.

Edytowane przez Gato (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj płowe i zrób testy za kilka dni ,jeśli będzie spadać to jest git :)a  jeśli będzie stale lub wzrośnie to zwiększ trochę 

szutarek78   0,25 to nie jest wcale kosmos :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gato, a zastanawiałeś się nad przyczyną tak wysokiego PO4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Romek05 napisał:

Gato, a zastanawiałeś się nad przyczyną tak wysokiego PO4?

Długo nad tym myślałem. Z mojej ręki nie było opcji żebym doprowadził do takiego stanu. 

Zaprosiłem kolegę, doświadczonego akwarystę. Pytał, myślał... aż doszlismy do skały... Odkupiłem skałe która była w baniaku z raktorem wapna. Dowiedziałem się, że taka skała po reaktorze lubi wyrzucać fosforany.

Powtarzam to co usłyszałem.

@niwre37

Pierwszy raz tak zrobiłem. Najpierw 250ml, nic. Po 2 tyg dołożyłem kolejne 250ml nic.

Po 1,5 msc wrzuciłem na raz 500ml, wtedy zaskoczyło.

Wrzuce 400ml zobaczę co będzie sie działo. Bez próby sie nie obejdzie. Mam nadzieje, że ttm razem bez strat :D

Edytowane przez Gato (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Gato napisał:

Długo nad tym myślałem. Z mojej ręki nie było opcji żebym doprowadził do takiego stanu. 

Zaprosiłem kolegę, doświadczonego akwarystę. Pytał, myślał... aż doszlismy do skały... Odkupiłem skałe która była w baniaku z raktorem wapna. Dowiedziałem się, że taka skała po reaktorze lubi wyrzucać fosforany.

Powtarzam to co usłyszałem.

@niwre37

Pierwszy raz tak zrobiłem. Najpierw 250ml, nic. Po 2 tyg dołożyłem kolejne 250ml nic.

Po 1,5 msc wrzuciłem na raz 500ml, wtedy zaskoczyło.

Wrzuce 400ml zobaczę co będzie sie działo. Bez próby sie nie obejdzie. Mam nadzieje, że ttm razem bez strat :D

Może i zaskoczyło, ale napływ po4 był tak duży, że nie było efektu. Dopiero przy kolejnej próbie zauważalny został spadek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, dla syna napisał:

Może i zaskoczyło, ale napływ po4 był tak duży, że nie było efektu. Dopiero przy kolejnej próbie zauważalny został spadek. 

tez tak mi się wydaje ,tam jest chyba napisane ze po 4 dniach powinno spaść jeżeli nie spadało to adsorber wyciągnął ile mógł i koniec ,dopiero kolejna dawka spowodowała ze zauważyłeś różnice 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.