Skocz do zawartości
xyz2017

Niegroźny ukwiał, czy apitasia?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nanokaczor

Aiptasia 

Ale aiptasia to nie jest "zło". Są ukwiały, podobne do aiptasi, których nic nie zwalcza i pozostaje tylko skrobanie. 

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to zapytam inaczej- Utylizować ?
;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdyby Ci się tylko chciało poczytać zamiast zaczynać po raz setny ten sam temat...

No i co? Mam dać Warna pod choinkę za lenistwo?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako Świeżak sporo czytałem zanim zadałem pierwsze bądź dziesiąte pytanie, a i tak były takie które były ripostowane po prostu odnośnikami do totalnych podstaw może by na głównej zrobić takie compendium "podstawy podstaw" dla świeżych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, boo12 napisał:

Ja jako Świeżak sporo czytałem zanim zadałem pierwsze bądź dziesiąte pytanie, a i tak były takie które były ripostowane po prostu odnośnikami do totalnych podstaw może by na głównej zrobić takie compendium "podstawy podstaw" dla świeżych

sporo informacji znajdziesz w dziale "Dla nowicjuszy" http://nano-reef.pl/forums/forum/56-dla-nowicjuszy/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, rodzyngit napisał:

sporo informacji znajdziesz w dziale "Dla nowicjuszy" http://nano-reef.pl/forums/forum/56-dla-nowicjuszy/

oczywiście, że tak. ten temat wątek obcy mi nie jest, ale jeśli by zrobić taki zbiór na stronie głównej "zanim zapytasz" podejrzewam, że sporo mniej pytań by się pojawiło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz pokusić się o stworzenie takiego kompendium wiedzy :) 

ja raczej skłaniał bym się z tezą, że ludzie są leniwi i nie chce im się zadać trochę trudu i poszukać coś na własną rękę

a odpowiedzią na :

15 minut temu, boo12 napisał:

taki zbiór na stronie głównej "zanim zapytasz"

jest chociażby 2 pkt. regulaminu - "2. Zanim rozpoczniesz nowy wątek, zadaj sobie trud i sprawdź czy temat nie był już poruszany wcześniej. Jeśli znajdziesz interesujący Cię temat, a masz jeszcze jakieś wątpliwości, to pytaj w tym wątku, nie rozpoczynaj nowego. Do tego służy guzik "szukaj".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest na stronie głównej forum i do tego dział identyfikacja pierwszy temat 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to wszytko rozumiem, może mi się tylko wydaję że wyszukiwarka "wujka" jest sporo wydajniejsza niż wyszukiwarka forumowa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wpiszesz w google jakieś pytanie, to odpowiedź na nie znajdziesz szybciej. Odkąd jestem na forum tak było zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To jest na stronie głównej forum i do tego dział identyfikacja pierwszy temat 

Świetny temat i przyznam, ze bardzo przydatny.

Nie do końca jestem swierzakiem i nie jest to dla mnie wytłumaczeniem. Mogę siebie określić jako „zaawansowanego świerzaka” napewno nie jestem doświadczonym akwarysta i właśnie dlatego założyłem nowy wątek. Szukałem na internecie zdjęci apitasi, ale ukwialy w moim akwarium wyglądały nieco inaczej. Nie widac tego na zdjęciach, ale moje są całkiem przezroczyste. Większość jakie widziałem były ciemniejsze.

Post powstał aby zapytać czy mam je usuwać, czy zostawić w spokoju. Nie wiem czy wszystkie ukwialy są agresywne i szybko się rozmnażają, czy wszystkie trzeba odrazu usuwać..

Napewno nauczyłem się przyjmować krytykę bardziej doświadczonych akwarystów na forum.

Przepraszam ze zaśmiecanie- ewentualnie mogłem dodać go w dziale dla nowicjuszy i sformułować inaczej pytanie..

Pozdrawiam wszystkich

Wesołych świat i pięknych raf, są święta i nie ma co się denerwować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.