kolalysy Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Cześć, na wężykach RO skrapla mi się woda, co jest pewnie dość naturalne (zimna woda - ciepłe powietrze w zabudowie akwarium). Moja diagnoza jest taka, że gdy napełniam 150 litrowy zbiornik na dolewkę, woda płynie wężykiem szybciej niż jest w stanie się ogrzać, więc różnica temperatur powoduje skraplanie. Problem mój jest taki, że to mi aktywuje czujniki zalania, więc albo jakaś izolacja na rurki (tylko czy jest taka o tak małej średnicy mogłaby pomóc albo muszę jakieś pojemniki tam gdzie kapie podłożyć. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez kolalysy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Obwiń czymś i powinno być dobrze. Folia bąbelkowa już powinna wystarczyć. Cokolwiek co ma dobre właściwości izolacyjne. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Kup tekalan większej średnicy aby pomiędzy wężykiem RO a wężykiem osłonowym pozostała przestrzeń... - wężyk w wężyk końcówki uszczelnić . W ten sposób przestrzeń pomiędzy wężykami będzie stanowiła osłonę termiczną. Powinno pomóc - podobnie jak izolacja proponowana przez Michała. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 6 godzin temu, kolalysy napisał: Cześć, na wężykach RO skrapla mi się woda, co jest pewnie dość naturalne (zimna woda - ciepłe powietrze w zabudowie akwarium). Moja diagnoza jest taka, że gdy napełniam 150 litrowy zbiornik na dolewkę, woda płynie wężykiem szybciej niż jest w stanie się ogrzać, więc różnica temperatur powoduje skraplanie. Problem mój jest taki, że to mi aktywuje czujniki zalania, więc albo jakaś izolacja na rurki (tylko czy jest taka o tak małej średnicy mogłaby pomóc albo muszę jakieś pojemniki tam gdzie kapie podłożyć. Co masz za czujnik zalania? Szukam czegoś takiego? Można ewentualnie namiar? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abzol Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2018 Jaki masz ten czujnik zalania ,i gdzie to nabyłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2018 https://pl.aliexpress.com/store/product/Wire-Water-leak-sensor-Intrusion-Detector-Work-With-GSM-Home-Security-Voice-Burglar-Smart-Alarm/1381392_32815104275.html tych czujników używam. Normalnie sa otwarte. Działają OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach