elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Hej, od 2 miesięcy walczę z (na 99%) dino. Nie używam chemii. Odsysam, przedmuchuje korale, czyszczę skałę, lecz na drugi dzień to samo. Zaciemnienie na 72h pomoglo na dwa tygodnie, gdzie światło było włączane na krótko. Mi ręce już opadają, z przyjemności robi się udręka codziennego czyszczenia tego dziadostwa. Odkąd to jest padły mi już dwie babki (podejrzewam że się zatruły). Parametry na dzień dzień dzisiejszy ( lecz takie parametry utrzymują się od września ) Zasolenie 33 KH - 8.2 (mała hanka) no3 - 0 (salifert) po4 - 0 (mała hanka) mg - 1400 (salifert) ca - 420 (salifert) Po pojawieniu się sie glonu, zostały wymienione prefiltry i żywica choć TDS pokazywał 0. W sumpie wylądowała Sera Salikate. Sól to AF RS, Bakterie AF Pro Bio S, Pro Bio F i Special Blend. Cyrkulacja SW-8, SW-4 i koralia 900. 200l w obiegu. Nie ma miejsca aby woda miała słaby przepływ, a nawet stwierdzę że tam gdzie słabszy przepływ to tego jest mniej. Korale jak nie są obklejone to nie narzekają, pompują się dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Może czas na VSV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Odpuść sobie podmiany, na kilka tyg jeżeli to Dino, ale To chyba nie jest Dino. Raczej Okrzemki połączone z cyjano. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 witaj w klubie:-) własnie u mnie zawsze było tego trochę a od 3 dni jak i u Ciebie,zastanawiam się czy to nie problem w soli lub bakteriach,już kolejna osoba na tym forum pisze o podobnych przypadkach stosując AF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Jak dobrze sobie przypominam to Elespero wystartował na suchej skale. leje bakterie które muszą zaskoczyć parę zoa nie załatwi sprawę, więc VSV może załatwić sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 1 godzinę temu, dewoitine.roman napisał: Jak dobrze sobie przypominam to Elespero wystartował na suchej skale. leje bakterie które muszą zaskoczyć parę zoa nie załatwi sprawę, więc VSV może załatwić sprawę. Skała żywa. Gdy było lepiej wprowadziłem więcej korali, SPS i LPS, było lepiej ale wróciło. 2 godziny temu, dewoitine.roman napisał: Może czas na VSV. No3:Po4:x zacznę stosować bo mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Masz zerowe azotany i fosforany ? . Lejesz bekterie które nie mają pożywienia, Dlatego proponuję VSV. Na początek mieć chociaż NO3 na poziomie 2. było by dobrze. A PO4 0,01 Wrzuć ze dwie kostki mrożonki. Po prostu system nie chce wystartować a wywaliło okrzemki z cjano, Jakieś makroglony do sumpa i więcej miękasów. Pozdrawiam Roman. PS. Z LPSami i SPSami bym poczekał do zamknięcia dojrzewania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Mrożonki daję 2 dziennie bez płukania, dodatkowo co drugi dzień leci mrożonka do DSB. Są makro glony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 4 minuty temu, elespero napisał: Mrożonki daję 2 dziennie bez płukania, dodatkowo co drugi dzień leci mrożonka do DSB. Są makro glony. To zostało VSV . By bakterie zaskoczyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) 2 minuty temu, dewoitine.roman napisał: To zostało VSV . By bakterie zaskoczyły. NO3:PO4:x będzie dobre czy samemu rozrobić roztwór? Edytowane 7 Stycznia 2018 przez elespero (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Mam takie pytanie. W czym się mierzy szczęście. W promilach proszę Pana w promilach. Postaw na vsv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Akurat mało pijam Ale wódka w domu zawsze jest 200ml wódki, 50ml octu i łyżka cukru? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 4 minuty temu, elespero napisał: 200ml wódki, 50ml octu i łyżka cukru? Tak 1ml na 100 litrów na dzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 42 minuty temu, dewoitine.roman napisał: Tak 1ml na 100 litrów na dzień. Ocet mam 20% w DE nie ma 10% tak jak jest w Polsce. Dawać 50ml czy 25? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Ja używam winnego 10 % Więc daj go 25ml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 3 minuty temu, dewoitine.roman napisał: Ja używam winnego 10 % Więc daj go 25ml ok, w DE niestety tylko 20%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Nie zapomnij dodać 25ml wody RO DI by proporcje się zgadzały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 3 minuty temu, dewoitine.roman napisał: Nie zapomnij dodać 25ml wody RO DI by proporcje się zgadzały. Dzięki za podpowiedź o tym nie pomyślałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) To nie jest Dino, dino ma gluty. Moje spojrzenie: - silicate do sumpa, wymiana żywicy (czytam że juz jest) - sól niemiecka np FM,TM na podst pożądanego Kh (potem sobie wrócisz do jakiej chcesz) - stop z mikro i amino - nie przekarmiaj ! (oraz stop z karmieniem DSB) - światła nie za dużo (czerwonego, białego)? - stop z wkładaniem rąk do akwarium - opcjonalnie: odessać piasek, więcej korali -opcjonalnie: odpieniacz na mokro, węgiel (Long) do sumpa za miesiąc czysto Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 2 minuty temu, Arturro napisał: To nie jest Dino, dino ma gluty. Moje spojrzenie: - silicate do sumpa, wymiana żywicy (czytam że juz jest) - sól niemiecka np FM,TM na podst pożądanego Kh (potem sobie wrócisz do jakiej chcesz) - stop z mikro i amino - nie przekarmiaj ! (stop z karmieniem DSB) - światła nie za dużo (czerwonego, białego)? - stop z wkładaniem rąk do akwarium - opcjonalnie: odessać piasek Sera salikate jest, Nad solą się cały czas zastanawiam czy nie zmienić na stałe. Światło tylko niebieskie świeci. Mam nie odsysać tego i nie odmuchiwać korali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) 6 minut temu, elespero napisał: Mam nie odsysać tego i nie odmuchiwać korali? Jeśli jest zagrożenie dla korali - tak, mozliwe że rozdmuchiwaniem są rozmnażane. Ważne by nie wkładać rąk. Oczywiście to mój pomysł na rozwiązanie na podstawie podanych danych. Wysłuchaj jeszcze kilku wariantów i wybierz dla siebie jeden ale stosuj całościowo. powodzenia Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Jarek napisał że PO4 ma zerowe. Pomiar według Hanki, więc wiarygodne. Dla mnie to okrzemki i cjano i tak je określiłem. Moim zdaniem to bakterie nie mogą zaskoczyć z braku pożywienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 1 minutę temu, dewoitine.roman napisał: Jarek napisał że PO4 ma zerowe. Pomiar według Hanki, więc wiarygodne. Dla mnie to okrzemki i cjano i tak je określiłem. Moim zdaniem to bakterie nie mogą zaskoczyć z braku pożywienia. I jeszcze jedno. Ja nie mam odpieniacza. Jadę na samym DSB które daje radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Zatem pożądana wata codziennie wymieniana i węgiel aby toksyny wciągał. Bakterii również trzeba. (metody VSV nie znam) Z własnej wiedzy mogę polecić Biogro albo Bacto Reef Bals. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 1 minutę temu, Arturro napisał: Zatem pożądana wata codziennie wymieniana i węgiel aby toksyny wciągał. Bakterii również trzeba. (metody VSV nie znam) Z własnej wiedzy mogę polecić Biogro albo Bacto Reef Bals. Watę codziennie wymieniam. Nad Biogro też się zastanawiałem, ponoć jedne z lepszych bakterii. Węgiel też wrzucać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach