Skocz do zawartości
Bombi

Zmiana lampy i zmiana parametrów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zmieniłem lampę na 6x24watt jak radzili mi forumowicze/czki. Po około tygodniu zauważyłem zmianę parametrów ma gorszę. PO4 wzrosło oraz SiO2. Na szybach pojawił nalot oraz na tylnej ścianie i skale okrzemki. Do akwa zaaplikowałem absorbenty tych pierwiastków ,ale nic nie daję. co robić i kiedy mogę zauważyć przyrost korali po zmianie lampy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze napiszesz, jaka lampe miales....

Nie wydaje mi sie, zeby Twoja nowa lampa byla "odpowiedzialna" za pogorszenie parametrow. Jak dlugo akwarium pracuje (pewnie dopiero zaczyna sie proces dojrzewania).

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

U mnie przy sinicach po4 idzie w górę. Jezeli zmiana lampy wplynela jakos na rozwoj sinic to pewnie tez skoczyly ci parametry. Sinice dusza zycie zeby miec dla siebie pokarm. Nie dadza rady wykorzystac wszystkiego wiec parametry wody skacza. Jezeli nie sinice to moze jakies zachwianie mikrozycia. Wiecej bakterii zdycha i wszystko z czego sa zbudowane trafia do wody. Zmiana swiatla mogla tez pomoc jakims mikroorganizmom fotosyntezujacym i zerujacym na nich. Przegrani zdychaja pozarci sie rozkladaja jako odchody...

Mysle ze zmiana swiatla moze jakos wywolac zmiane parametrow wody. Ale to moja opinia i nie koniecznie sluszna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednim światłem była pokrywa z modułami LED. Akwarium grzało się jak piec i nic nie rosło. Akwarium ma 2 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj wszystkie parametry wody ,Napisz co za korale w akwarium posiadasz, Jeżeli przez 2 lata nic u ciebie nie rosło to coś jest nie halo. Opisz zbiornik i wklej jakąś fotkę. Może wtedy będziemy mogli ci pomóc.

48a8a9a6b8f4f4ee866d96cfdef63c4cu1641a14

6953777_Sygnaturarybki1.jpg

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystąpiło zjawisko foto-szoku, gwałtowna zmiana oświetlenia. Ja bym zmniejszył na początek czas oświetlenia  max do 6 godzin dziennie i powoli zwiększał. Napisz coś więcej o systemie i koralach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korali mam bardzo mało 2 grzybki, 15 główek euphylli, Szczepka brerium i ukwiał quadri.

Edytowane przez Bombi (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakieś wyniki testów wody? No3 po4 kh mg ca i zasolenie obecnie i powiedzmy z przed miesiąca. I czym karmisz i ile tego pokarmu? Jak rozwiazana jest filtracja? Jakieś zdjecie poglądowe?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Bombi napisał:

Korali mam bardzo mało 2 grzybki, 15 główek euphylli, Szczepka brerium i ukwiał quadri.

15 główek euphylli. Wow chwali się. Wszystko jasne.  Euphilie są szczególnie wrażliwe na światło. Pochwal się jakimś zdjęciem tych eupholli i ukwiała i nie zapomnij o grzybkach. Co do świecenia to potwierdzam, zmniejsz o połowę, Jak możesz to podnieś lampę do góry. Pozdrawiam Roman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie wstawię jutro oraz wyniki parametrów , ponieważ światło już zgaszone ,a karteczki z wiśniami też nie mogę znaleźć. Jutro rano wszytko ładnie napiszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.