sopel_13 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 Witam. Ponieważ akwarystyka morska jest jak narkotyk i uzależnia, w połowie roku zamierzam założyć kolejne, tym razem ok 500l akwarium. Jak na razie wszystko powoli planuję i dogrywam szczegóły. Chciałbym wystartować na suchej skale MARCO ROCKS ale jednocześnie chciałbym skrócić czas i uniknąć "burzliwego" dojrzewania w nowym baniaku. Przeszedł mi do głowy pomysł aby już teraz zakupić i w pełni ożywić oraz zasiedlić żyjątkami skałę (tak aby start docelowego akwarium odbył się na "żywej skale"). Posiadam 200l zbiornik wraz z pokrywą i pomysł jest taki aby zakupić skałę, docelowo ją pokleić, zalać solanką, dodać bakterie, puścić cyrkulator, włączyć grzałkę i czekać. I w tym momencie nasuwają się pytania do bardziej doświadczonych morszczaków. 1. Jak się do takiego procesu "ożywiania" skały zabrać? 2. Czy w tym momencie będę potrzebował jakiegoś filtra, czy sam cyrkulator wystarczy? 3. Czy po jakimś czasie należałoby zacząć oświetlać zbiornik (obudowa ze standardowymi świetlówkami t8, ale myślę że jeśli zajdzie potrzeba to mogę przerobić)? 4. Czy dobrym pomysłem będzie przetrzymywanie siporaxu wraz ze skałą aby i on został zasiedlony przez bakterie? Dodam że jeśli taki proces ma sens (chyba że nie ma to wtedy start odbędzie w połowie roku w docelowym zbiorniku) chciałbym również w tym czasie dodawać wszelkie życie z obecnego zbiornika (wężowidła, wieloszczety, kiełże itp.). Wszelkie podpowiedzi i sugestie o których zapomniałem mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Dołączę się do pytania. W połowie roku planuje przesiadkę na większy zbiornik i chciałbym skrócić okres przejściowy. Też planuje skałę MARCO ROCKS i chciałem ją wcześniej zamoczyć w wodzie z podmianek, aby spokojnie się ożywiała, a także wymoczyła. Czy warto przeprowadzać taki zabieg? Edytowane 12 Stycznia 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzechotnic Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 Sporo informacji na ten temat można znałeźć na youtubie na BRS TV: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 Startowaliśmy na sztucznej skale (aquaroche). Woda też "sztuczna". Bakterie różne i biodigest, śmierdzący blend i aquaforest, kostka mysis i nieco amoniaku spożywczego (kwaśny węglan amonu) co jakiś czas. Potem doszedł piasek ("żywy") i pół szklanki piasku ze starego baniaka (z całym dobrodziejstwem inwentarza). I jakoś się kręci. Wyskoczyły na kilka dni okrzemki, potem lekko zazieleniła się skała (pyłek taki) i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 Ja ożywiałem skałę w ciemnych baniakach z cyrkulacja i wodą z podmian którą wlałem do akwarium, więc możesz skałę w tym zbiorniku trzymać bez światła i dolewac tam wodę z obecnego akwarium z podmian plus bakterie i jeśli masz możliwość to możesz podłączyć jakiś odpieniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 6 minut temu, andzior70 napisał: Ja ożywiałem skałę w ciemnych baniakach z cyrkulacja i wodą z podmian którą wlałem do akwarium, więc możesz skałę w tym zbiorniku trzymać bez światła i dolewac tam wodę z obecnego akwarium z podmian plus bakterie i jeśli masz możliwość to możesz podłączyć jakiś odpieniacz. Myślałem by zaopatrzyć się w beczkę i tam zgromadzić skałę, zalewać wodą z podmianek. Do tego cyrkulator i niech się miesza z miesiąc, dwa. Mam nadzieję, że szybciej zaskoczy w akwarium docelowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 8 godzin temu, Pawel_Q napisał: Myślałem by zaopatrzyć się w beczkę i tam zgromadzić skałę, zalewać wodą z podmianek. Do tego cyrkulator i niech się miesza z miesiąc, dwa. Mam nadzieję, że szybciej zaskoczy w akwarium docelowym. Ja zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś, dojrzewanie w akwarium przeszło w sposób łagodny w porównaniu z pierwszym odpalaniem, nie było zielonych łąk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel_13 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 W moim przypadku skałę muszę zalać nową solanką. Jak ją "ożywię" start docelowego zapewne też odbędzie się na nowej solance. Nowe akwarium będzie zdecydowanie większe od tego w którym chcę "ożywiać" skałę, poza tym wody z niego będzie niewiele. W obecnym zbiorniku jak na razie nie robię podmian (nieduży litraż, młode akwarium). Z biegiem czasu jak już skała będzie się kręcić mogę pododawać trochę piachu i wodę z obecnego a na pewno zamysł jest taki aby wyłapać trochę robactwa i dodać do zbiornika z "ożywianą" skałą. Nadal nie wiem czy do tego procesu będę potrzebował jakąś filtrację czy sama cyrkulacja wystarczy. Zamysł ze światłem też jest taki aby skała zaczęła już w tym czasie czymś porastać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 W prywatnym akwarium jak skałę ożywia się to jest przeważnie w sumpie, w sklepie często też i tam jest odpieniacz. W sklepach też suchą skałę ożywia się w kontenerze, który jest podłączony do obiegu i też w tym obiegu jest odpieniacz. To jak chcesz ożywić w podobny sposób to raczej można zastosować odpieniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel_13 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 Dnia 13.01.2018 o 23:47, maciej01 napisał: W prywatnym akwarium jak skałę ożywia się to jest przeważnie w sumpie, w sklepie często też i tam jest odpieniacz. W sklepach też suchą skałę ożywia się w kontenerze, który jest podłączony do obiegu i też w tym obiegu jest odpieniacz. To jak chcesz ożywić w podobny sposób to raczej można zastosować odpieniacz. Odpieniacza nie posiadam i jak na razie nie będę go kupował (rozważam jego brak w docelowym akwa). Nie posiadam wody z podmian, nie jestem w stanie wpiąć się w obieg. Mam 200l szkło i chciałbym spróbować ożywiać skałę w pół roku (jak najprostszym sposobem). Chyba że to zupełnie bez sensu, wtedy start nowego akwa zacznę tak jak się należy na suchej skale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 To zrób podobnie jak piszą koledzy wyżej, tylko zamiast beczki będziesz miał akwarium, tylko ja na Twoim miejscu wolałbym dać choć część wody z podmian. Zawsze wtedy jest szansa, że zaszczepisz jakieś życie w tej suchej skale. Do tego bakterie i cyrkulatory i niech się kręci, no i reguralnie dolewać odparowaną wodę. Ja osobiście to bym założył docelowo w odpowiednim czasie, bez zabawy z ożywianiem suchej skały przez pół roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach