Skocz do zawartości
grzechotnic

Filtr RO - wstępne płukanie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam pytanie do Was jako znawców tematu. Mam dolewkę podłączoną bezpośrednio do sieci. Zaraz po starcie fitra TDS przez około minutę pokazuje wartość 12 i spada do 0. Biorąc pod uwagę że przez tą minutę dostarczę do systemu wodę która nie jest najlepszej jakości mam pytanie:
- czy jest jakaś opcja/patent na to aby zaraz po starcie filtra odbywało się płukanie i pierwsza woda trafiała do ścieków a nie do sumpa?

Będę wdzięczny za odpowiedzi i pomysły. 

Pozdrawiam 

Grzesiek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie zrobiłem bypass do ścieków i jak uruchamiam filtr to otwieram najpierw zawór, płuczę membranę, zamykam i po nastu/dziestu sekundach jest 0.

inna sprawa, że jak do dolewki wleci 2 kieliszki wody tds 10 czy 20, a potem doleje się kilkadziesiąt litrów wody 0 to raczej nic się nie powinno dziać.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja sobie zrobiłem bypass do ścieków i jak uruchamiam filtr to otwieram najpierw zawór, płuczę membranę, zamykam i po nastu/dziestu sekundach jest 0.
inna sprawa, że jak do dolewki wleci 2 kieliszki wody tds 10 czy 20, a potem doleje się kilkadziesiąt litrów wody 0 to raczej nic się nie powinno dziać.
Ja założyłem elektrozawór równolegle do ogranicznika przepływu, który otwiera się automatycznie na 30s, przez co płuczę membranę. Jaki masz tds przed i po membranie? Ja przed mam 170 a po 17. Czyli sprawność 90% i zastanawiam się czy to jest ok.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

~900l SPS LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Dr@co napisał:

Ja założyłem elektrozawór równolegle do ogranicznika przepływu, który otwiera się automatycznie na 30s, przez co płuczę membranę. Jaki masz tds przed i po membranie? Ja przed mam 170 a po 17. Czyli sprawność 90% i zastanawiam się czy to jest ok.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Ja w instalacji RO usunąłem wszystkie elementy, które mogą się zepsuć. Więc jest tylko pływak dolewki grawitacyjnej zabezpieczony zaworem 4drożnym. Oczywiście pływak teoretycznie też może się zepsuć, ale nie bardzo sobie wyobrażam jak.

We Wrocławiu woda z kranu (czyli przed membraną) ma w granicach 300. Po membranie mam 10-15. Po DI 0.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzechotnik z tego co rozumiem ma podłączoną dolewkę na stałe, na stałe jest ciśnienie w filtrze RO i tylko raz na jakiś czas odpala się elektrozawór i wpuszcza RODI do baniaka, albo elektrozawór jest przed RODI ? hmm .

Ja mam filtr Vertexa puratek - drogi skubaniec był niestety, ale jest sterowany jakimś sterownikiem i robi tak, przy każdym starcie puszcza wodę RODI w kanał płucze się (ale w obiegu wstecznym ) przez jakieś 10 sekund i następnie elektrozawór przeskakuje i podaje wodę normalnie, dodatkowo co jakieś 3 godziny pracy ciągłej robi procedurę płukania membrany.

Z tego co rozumiem to to płukanie to jest obieg wsteczny membrany przez co ewentualne syfy wypłukuje i startuje od przewodności 0 ma wbudowaną pompę podbijajacą ciśnienie przez co uzysk RODI jest znacznie większy i dodatkowo jest czujnik ciśnienia który zamyka dopływ wody po przekroczeniu pewnej wartości - by skok ciśnienia nie rozwalił nam filtra. 

Droga maszyna ale działa u mnie już 4 lata bez problemów. poza tym że olej w manometrze zgnił albo się zepsuł, zrobił się brązowy i ledwo widać odczyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam dolewkę podłączoną na stałe. Elektrozawór jest przed filtrem a nie za filtrem. Dlaczego? Gdzieś wyczytałem że tak będzie lepiej jak nie będzie cały czas ciśnienia na filtrze i kilka/ kilkanaście razy na dobę zawór się otworzy żeby dolać wodę. Czy to dobrze szczerze powiedziawszy nie wiem.

Mam zrobiony bypass na elektrozaworze ale to celem przygotowania świeżej solanki. Działa to tak: omijam elektrozawór dwoma trójnikami i zwykłym kranikiem którym uruchamiam bypass bądź zamykam. Dzięki temu mogę nalać wodę do zbiornika podmiankowego niezależnie od działania elektrozaworu dolewki (który notabene według zaleceń producenta powinien być otwarty nie dłużej niż 10 min w jednym cyklu)  Dalej jednak nie mam koncepcji jak nie wpuszczać wody z 12 TDS do sumpa. U mnie przed filtrem jest 190 a za 0. W pierwszej minucie po otwarciu elektrozaworu z 12 TDS spada do 0. Moją intencją jest zautomatyzowanie tego procesu który pierwsze 60 sekund lał by w odpływ a później do sumpa. Ale chyba z tego co szukam się tego nie da tak zorganizować jak bym chciał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.