cimek Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 Witam, jak w temacie, jakieś bakterie dać czy żywa skała wystarczy, dodam że na razie chcę uruchomić samego sampa z dsb a pużniej odpalić akwa na sucho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem90 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 Szklanka piasku z dobrze działającego akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 Godzinę temu, erem90 napisał: Szklanka piasku z dobrze działającego akwarium Polecam tę metodę. Ja zakupiłem/dostałem po tochę piasku z kilku zbiorników. Tu kupiłem kiełże, tam trochę żywej skały, a jeszcze gdzieś indziej dostałem 2 łyżki piasku. Dużo fajnych żyjątek zakupiłem od Konrada z sexykrewetka. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 Ja dodałem żywego piasku, tak z 0,5cm na gorę. Teraz po 5 miesiącach szaleje tam życie, jest to ciekawsze od akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cimek Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 Jakoś dokarmiać później czy zostawić samo sobie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 13 minut temu, cimek napisał: Jakoś dokarmiać później czy zostawić samo sobie? Cały czas dokarmiamy, Nawet wtedy gdy system jest dojrzały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 5 godzin temu, cimek napisał: Jakoś dokarmiać później czy zostawić samo sobie? mozna dawac mrozonke do sumpa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cimek Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 Ok, wszystko jasne, dzięki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2018 możesz zasypać podłożem bakterie Equo Bio-Soil (kapsułki z proszkiem) - też dobrze działają. http://www.equoitaly.com/en/prodotti/Sea water/Bacteria Enzymes Biological Algae-killer/BIO-SOIL.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach