Kośmid Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Cześć! Morskie akwarium sprzedane, słodkowodne w planach. Nowe mieszkanie, baniak musi być. Mam fajną szafkę, wymiary odpowiednie na zbiornik 150 x 40 x 40/50 cm wysokości. Problem w tym, że ta szafka to... zwykła szafka z szufladami. Poprzednie akwarium 234 litry postawiłem na zwykłej szafce z firmy Black Red White (sic!) nawet nie odkształciła się. Pod jej spód jedynie jedną deskę wmontowałem dla wzmocnienia. 90 x 40 x 65 wys. stało 10 lat na niej. Pytanie brzmi- gdzie wzmocnić, na co zwrócić uwagę? Jasne, najprościej byłoby kupić nową szafkę łącznie ze stelażem. Jednak budżet ograniczony a szafka pasuje mi do wnętrza i mam znajomego stolarza. Za wprawienie kilku desek pewnie nie weźmie wielkich pieniędzy. Szuflady wyciągnę, wprawie zawiasy, fronty szuflad połączy się w drzwiczki. Kreatywna przemiana. Tak jak mówiłem, poprzednie akwarium miało wysokość 65 cm, planowane nowe będzie niższe więc nacisk na szafkę będzie mniejszy. W planach chce odtworzyć biotop polskiego jeziora a więc roślinki, korzenie, kilka rybek, małże. Filtr kubełkowy, kilka żarówek Led, low- tech. Małe nakłady i prosta opieka. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 to ikea? opukaj blat - często to nawet nie jest płyta meblowa tylko takie cudo co ja nazywam gazo-płytą jest to kanapka - sklejka bardzo cienka w środku karton poskładany w plaster miodu i znów sklejka ten karton się wgniata i w miejscu akwarium nam się zapada - miałem tak przy akwa 30 litrów - wgniotło blat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Tak z ciekawości, kubełek gdzie postawisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Jeśli to normalna płyta meblowa to wzmocnił bym blat od przodu, na przykład profilem stalowym do tej nogi na środku oraz oczywiście plecy z pełnej płyty, aby szafka nie złożyła się na boki. A co do filtra. Jeśli to ma być lowtech to będzie bez:-) Edytowane 28 Stycznia 2018 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 No przecież pisze, że z szuflad zrobię drzwiczki i tam będzie kubełkowy Oj nie wiem skąd szafka ale opukam Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 25 minut temu, Kośmid napisał: No przecież pisze, że z szuflad zrobię drzwiczki i tam będzie kubełkowy Nie doczytałem Kubełka w szufladzie jeszcze nie widziałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 A widzisz, technologia idzie do przodu. Horyzontalny filtr kubełkowy Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach