boo12 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Witam Nabyłem w ostatnich dniach kilka rybek w tym ww mandaryna podczas karmienia koło 17-18 wyłazi ze skał i pływa w toni i przy powierzchni, aż do zgaszenia światła pyszczek otwiera jakby coś wcinał ale, gołym okiem nie widać. Tutaj pytanie coś je czy tylko szuka pożywienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Miom zdaniem,jeśli płynie w toni i otwiera tysk to nie je. Jeśli widać że skubie coś z szyby czy skały to tak.Tego co je najczęściej nie widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) Ze skał skubie zanim wrzucę mrożonkę, a i do szyby się przykleja pyskiem więc może będą z niego ludzie Edytowane 6 Lutego 2018 przez boo12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Szyby masz chyba sterylnie czyste, więc jedzenia raczej na nich nie szuka. Moze widzi w nich swoje odbicie i nie kuma, że to on sam i sie wdzieczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) @Nik@ do sterylnej czystości naprawdę daleko, dosłownie kilka minut wcześniej przeleciałem czyścikiem frontowe reszta w glonach zielonych niestety, leje 40ml fito przy karmieniu mam nadzieję, że potworki w skałach nadążają z robieniem za pokarm Edytowane 6 Lutego 2018 przez boo12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Sterylne akwarium jak nie będziesz go dokarmiać z pipety to obstawiam że za 2-3miesiące padnie z głodu. Już widać po nim że jest wychudzony i szuka jedzenia. Ogólnie mandaryn to ryba tak ślamazarna z zachownia podczas polowania na pokarm że ciężko ją wykarmić.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Nie chcę być złym prorokiem, ale on jest głodny.a nie podejmuje mrożonek. Powinien buszować po skałach i polować na robactwo. Jeszcze jest ewentualność że szuka partnera ale to już spekulacja. PS Dotyczy to wszystkich mandarynów. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 On jest przygłodzony. W toni raczej nie jada bo by gruby był. Jeśli je mrożonki to z dna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) Mam nadzieję, że jednak coś podjada zanim wyłazi ze skał, bo w nocy z latarką trochę tych maluchów lata po skałach, dziwne dla mnie że wyłazi jak wrzucam mrożonki, próbowałem bez cyrkulacji karmić spadały praktycznie obok niego zainteresowania brak Edytowane 6 Lutego 2018 przez boo12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Poczytaj na spokojnie i ze zrozumieniem jeszcze raz to co zostało już napisane Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Niestety mam podobne zdanie jak poprzednicy. Mandaryn jest glodny. Musisz go nauczyc jesc mrozonki z pipety, imho to jedyna droga zeby ta ryba zagoscila na dluzej w akwarium. Specjalista pokarmowy ale widok wypasionego mandaryna jest bezcenny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Jakieś konkretny pokarm do pipety ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vunpepic Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 mój wcina mysis z odrobina witamin podawaj mu kilka razy dziennie aż się przyzwyczai. Artemi nawet nie tknie przynajmniej mój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) no to zeby bylo smieszniej moj wcina artemie ze spirulina i czosnkiem od ocean nutrition. Kiedys podawalem tez drobniejszy pokarm jak np ikra homara ale ta artemia mu podpasowala i ladnie skubie z pipety Edytowane 6 Lutego 2018 przez Kamas (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Mialam kiedyś mandaryna który po 2 tygodniach zaczął jeść artemię, ale wyłączyłam cyrkulację i rozpylałam pokarm tuż przy nim. Warto kupić żywe widłonogi. Z tego, co piszesz mandaryn kupiony byl niedawno, mój też na początku tak pływał przy szybach większą część dnia. Mimo, że tylna i boczna szyba aż się ruszaly od widlonogow, ryba tylko pływała, nie interesowała się nimi. Cos tam też buszowal w skałach. Moze byc, że głoduje (chudawo wyglada) ale może też jak wiele rybek po wpuszczeniu przyzwyczaja się do akwarium. Jest w nowym środowisku, moze szuka drogi ucieczki, a może faktycznie interesuje go swoje odbicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) Nie chcę być złym wróżbitą ale mój pierwszy mandaryn wyglądał podobnie i niestety po kilku dniach odszedł na wieczną rafę, więc zacznij karmić go czymś z pipety tylko wyłączaj na ten czas cyrkulację. Zacząłbym od ikry homara lub kraba, u mnie wszystkie ryby się tym opychają, dobra jest też artemia z tym że mój mandaryn preferuje taką w intensywnym kolorze. Edytowane 6 Lutego 2018 przez andzior70 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Strasznie chudy. Mój czasami pływa przy powierzchni ale łapie resztki pokarmu. Ogolnie zyje ze skały, ale jak mrożonka leci obok to nie daruje.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Mysis wcina aż miło. Artemie też.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 moje 2 mandaryny wspaniałe żerują ciągle na skale a marmurkowy na piasku. najbardziej z pipety lubią artemię z ON z czosnkiem chyba. karmię przy wyłączonej cyrkulacji ale obieg chodzi a jest dość mocny. Kiedyś jeden mi przestał jeść mrożonki i niestety po 2 tygodniach odszedł na wieczną ... Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kniaz0 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Mam od kilku miesięcy taką samą mandaryne i nie wydziałem żeby jadł mrożonki cały czas po skałach łazi i coś podjada z skał , coś wydać - jakiegoś SPS , nie podskubuję ? Mój podskubywał Stylophore i po korale :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nalesnick Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 Tak generalnie, to nie za wcześnie na mandaryna? Akwarium jeszcze nie dojrzało a Ty już kupujesz specjaliste pokarmowego? Jeszcze gdyby była pewność, że je mrożonki to rozumiem. Chyba troche przesadziłeś. Moim zdaniem to on szuka ucieczki z tego akwarium. Cytuj http://nano-reef.pl/...-byla-za-slona/ http://nano-reef.pl/forums/topic/62125-300l-moje-pierwsze-kroki/ https://reefapp.net/en/lex http://pl.reeflex.net/ http://www.segrestfarms.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach