hyper72 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Witam. Prosze o identyfikacje tego dziadostwa. Okrzemki? Przegladałem forum i nie znalazłem nic podobnego. Ciągnące się pod wpływem cyrkulacji gluty bez bąbelków. Jak pogrzebie sie w piasku to znika ale za dwie-trzy godziny znów ładny dywanik powstaje. Dużo wiecej na piachu niz na skale. Było pelne zaciemnienie na 2 dni i prawie zniknęlo ale jak tylko odkryłem zbiornik to po kilku godzinach znów pojawiło się nawet bez włączania lampy. Zbiornik od końca kwietnia. PO4 - 0.00 No3 - 1 Ca - 380 kh - 8.3 Mg - 1450 zasolenie - 1.025 Woda na TDS - 0 (zywica wymieniona 3 tygodnie temu) sól - RC Cytuj 750 litrów w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MIchałK Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Jak dla mnie to cyjano w najczystszej postaci. Cytuj 60x60x50+sump 57l ,30 kg LR , 10 kg LS, LED Hydra 52 hd+ 2xT5 , jebao cp 25, Deltec 1351 , New Jet 3000 Nowa bańka Stara bańka - nie istnieje http://nano-reef.pl/topic/82915-akwarium-4000-l-w-pracy/page__st__20#entry888530 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekk Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Potwierdzam cyjano Cytuj Hodowla kotów brytyjskich Szczecin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 a ja bym obstawiał dino Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hyper72 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 no własnie, różne opinie:( Cytuj 750 litrów w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Okrzemki. Ale będzie z tego niezłe dino... Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 walnij chemiclean spoko nic sie nie stanie to tylko probiotyki dwa dni i po kłopocie pozatym mamy wysokie templ.w akwa i to też robi robote jak palisz T5 lub HQ nic sie nieczaj typowe cjano potem powoli do przodu szkoda korali jak zacznie siadac wszędzie pozdr. Daniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) ups. ty masz ledy zobaczyłem w stopce teraz zapodaj sobie coś z życia co kopie w piasku i bedzie git zrob warstwe piasku max 2cm - to i tak tylko dekoracja chyba że chcesz mieć DSB w baniaku ale to już inna historia Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hyper72 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 na razie przewaga po stronie cyano:) Cytuj 750 litrów w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hyper72 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 rozgwiazda z babką nie dają rady temu. chwila-moment i znów jest brązowo. Cytuj 750 litrów w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fellowes Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Hej, podłączę się do tematu, bo mam to samo okrzemki to to chyba nie są, od 2 miesięcy walczę z tym phosguardem Seachem'a i nic- TDS 0. Zapytam bardziej doświadczonych, czy przyczyną może być podwyższona temperatura i światło słoneczne naświetlające nasze akwaria? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/43760-108-l-morskiej-zabawy/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tetro Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Nie jestem doświadczonym morszczakiem ale odpowiedź brzmi jak najbardziej na tak , światło słoneczne nie jest wskazane i do tego wysoka temperatura to może być przyczyna. Cytuj Akwarium 100x50x50 + sump 63l zasolone 7.09.2012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fellowes Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 właśnie, czytając forum co raz więcej pojawia się wątków z w/w przypadkiem. pytanie co z tym zrobić?...zostawić, bo samo przyszło, samo przejdzie? Sypać chemią? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/43760-108-l-morskiej-zabawy/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hyper72 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 jeszcze jakieś sugestie doświadczonych forumowiczów? Cytuj 750 litrów w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 jeszcze jakieś sugestie doświadczonych forumowiczów? właśnie kończę walkę z czymś takim, nie było tego aż tyle co u Ciebie, ale po 2 tygodniach stosowania AlgeaX dino zniknęło Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Po mojemu piekne dino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Po mojemu piekne dino. Mam równie piękne jak na zdjęciach na początku wątku to dino. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Ostatnio jakiś wysyp tego dziadostwa, też dopiero co z tym walczyłem. Mam równie piękne jak na zdjęciach na początku wątku to dino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) To jest dino a nie cyjanobakterie. Cyjanobakterie tworzą charakterystyczne różowe lub zielone glutowate kolonie. Tu są dino: Tu są cyjanobakterie: Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert2678 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Odkopę temat. Witam i pozdrawiam . Mam pewien problem.Akwarium założone w połowie września. Sucha skła i żywy pisek parametry bardzo szybko się ustabilizowały. Obecnie od ponad miesiąca NO3-0 PO4-0 Mg- 1320 Ca-400 Kh-7 Miałem problem z ustabilizowaniem pH obecnie jest jusz pod kontrolą tak że na chwilę obecną 8.15-8,35. Kiedy się zaczęło : miesiąc temu trochę przyżółkła woda i kupiłem węgiel aktywowany JBL i się zaczeło . Wyszło na pisku i na skale sprawdziłem parametry odnośnie SiO2 i byłem w szoku 0,2Mg/l gdzie jestem pewien że do akwarium nie ma prawa dostać się więcej niż 0.01 mg/l. W pierszym momęcie trochę wygląda jak cyjano ale Chemiclean nie zadziałał .Więc wziąłem to na mikroskop przy powiększeniu 200x wygląda jak sprężynka od zapalniczki . Niektóre się ruszają ruch obrotowy i do tego mają nie wszystkie przyrosty w postaci następnego pierścienia. Zauważyłem że po nocy jest tego mniej i w trakcie zaświecenia światła rozwija się w najlepsze. Na dzisiejsz dzień w akwarium jest ok.0,04 mg/l SiO2. Pytanie co to jest? Pod mikroskopem podobne do tego: Tutaj takie poglądowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert2678 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Chodzi mi o to że 11 zdjęcie na pierwszej stronie jest zbliżone do tego co mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Robert- miałam właśnie takie gluty wszędzie po dwóch podmiankach na soli, którą używasz. Ale mi nikt nie wierzył więc to pewnie nie to:) Przeniosę do działu plagi wraz z odnośnikiem do zdjęcia o którym mówisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert2678 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Nie miałem problemów do czasu aż użyłem węgla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Robert- miałam właśnie takie gluty wszędzie po dwóch podmiankach na soli, którą używasz. Ale mi nikt nie wierzył więc to pewnie nie to:) Nie dziwię się że nikt nie chce wierzyć. W każdym z trzech zbiorników miałem dino, w sumie prowadzone na 4 różnych solach. Więc rodzaj soli ma się raczej nijak do dino. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert2678 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Mi to wygląda na skrętnice. Tylko kolor mi nie pasuje. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez robert2678 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach