bodziobsz Zgłoś Napisano 4 Października 2014 Dokładnie te http://m.ebay.co.uk/itm/190889792778?txnId=1047149697009 I teraz tak mam właśnie ze jak jest ustawiony czas to przekaźnik jest wyłączony i światło świeci a jak powiedzmy wybije 22 to przekaźnik się załącza i światło gaśnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 4 Października 2014 Wydaje mi się, że na wyjściach z przekaźników masz narysowane które styki są zwarte, a które nie w pozycji spoczynkowej. Czyli krótko mówiąc musisz na odwrót kabelki podłączyć Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodziobsz Zgłoś Napisano 4 Października 2014 (edytowane) No wiem już to ogarnąłem Wszystko działa tylko mam teraz jeszcze jedno pytanie : chciałbym zrobić 3 kanał na wiatrak żeby zalaczal się razem ze światłem niebieskim i tak samo gasil. Uczę się ale jeszcze mi to coś nie wychodzi. Jak dopisać np na tej samej zasadzie 3 kanał? I jeszcze jedno mam na zasilanie arduino 12v 1a to jest ok? Czy lepiej kupić 9v? Bo takie widzę są przeważnie do arduino tak? Edytowane 4 Października 2014 przez bodziobsz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 4 Października 2014 (edytowane) Zrób coś takiego. Włączanie wiatraka będzie na pinie 2 (możesz przypisać każdy inny wolny pin) Na początku kodu int wiatrak = 2; W void setup dajesz pinMode(wiatrak, OUTPUT); I na koniec w void loop { if (compareTime(¤t_t, &ch_start_time[RB]) >= 0 && compareTime(&ch_end_time[RB], ¤t_t) > 0) { digitalWrite(wiatrak, HIGH); } else { digitalWrite(wiatrak, LOW); } Wiatrak będzie się uruchamiał razem z kanałem niebieskim i razem z nim będzie się wyłączał. Edytowane 4 Października 2014 przez messaya (wyświetl historię edycji) Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodziobsz Zgłoś Napisano 4 Października 2014 Dzieki bardzo o to właśnie chodziło jutro bedę testował Duże piwo dla ciebie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tczrasz Zgłoś Napisano 6 Października 2014 (edytowane) Zrób coś takiego. Włączanie wiatraka będzie na pinie 2 (możesz przypisać każdy inny wolny pin) Na początku kodu int wiatrak = 2; W void setup dajesz pinMode(wiatrak, OUTPUT); I na koniec w void loop { if (compareTime(¤t_t, &ch_start_time[RB]) >= 0 && compareTime(&ch_end_time[RB], ¤t_t) > 0) { digitalWrite(wiatrak, HIGH); } else { digitalWrite(wiatrak, LOW); } Wiatrak będzie się uruchamiał razem z kanałem niebieskim i razem z nim będzie się wyłączał. MESSAYA bedziesz tak miły i naniesiesz na dla przykładu na gotowy kod ?Oczywiście jak się NANORAFA zgodzi. Siedze z tematem kilka godzin i niemoge ruszyć z miejsca Edytowane 6 Października 2014 przez tczrasz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 6 Października 2014 Podaj mi maila na PW wyślę Ci zmieniony plik. Oczywiście jak się autor tematu zgodzi Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tczrasz Zgłoś Napisano 6 Października 2014 Dzięki teraz przy weryfikacji wszystko ok :-)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hickscrx Zgłoś Napisano 6 Października 2014 Witam A może któryś z szanownych kolegów wie jak zrobić driver pwm pod ledy 9-12V 1000mA ? Pozdrawiam Tom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tczrasz Zgłoś Napisano 6 Października 2014 Polecam PT4115 cztery elementy i płytka stronka Mam takie zrobione na jednym chodzą trzy sztuki led cob 10W połączone w szereg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Aha. Ważna sprawa zastosowałem tu zegar RTC z kompensacją temperatury. czy układ będzie działał z układem bez kompensacji tęperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Kompensacja temperatury jest po to, żeby zegar równo chodził. Działał będzie tylko z jaką dokładnością? Wraz ze zmiana temperatury może śpieszyć lub późnić. Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Dziękuje za szybka odpowiedz.Znalazłem układ na DS3231 http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=21103452&order=m&string=rtc+DS3231&search_scope=userItems-21103452&bmatch=seng-v6-2-default-0905 nada się? ps niewiem czemu nie da się inaczej podać linka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maanieek Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Witam Wszystkich. Tak nada się - biblioteki te same co do DS1307 więc z obsługą nie ma problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Ja u siebie zastosowałem 3231 i działa ok. Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tczrasz Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Sterownik prawie skończony 3 pwm i 4 przekaźniki. Pozostało zrobić obudowę i podłączyć do driverów. Do pełnego szczęścia brakuje mi pomiaru temperatury z prawej strony zegara , ale to sprawa na potem. Bo w chwili obecnej temat programowaniem przerasta mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Pytań ciąg dalszy czy arduino uno r3 i arduino Duemilanove to te same modele, można zamiennie wykorzystać?, w opisach różnic wykryłem jedną uno r3 brak "prądu na pinie 3,3V: 50 mA" cokolwiek to znaczy ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 7 Października 2014 http://arduino.cc/en/Main/arduinoBoardDuemilanove http://arduino.cc/en/Main/arduinoBoardUno Porównaj sobie. Możesz użyć zamiennie. A wyjście 3,3V maja oba. Chociaż w przypadku projektu omawianego w tym wątku i tak się go nie używa Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Dzięki za wyjaśnienie, na swoją obronne dodam, że sugerowałem się opisem z aukcji krajowej i tylko tego parametru brakowało. PS Do zasilania arduino korzystasz z zewnętrznego zasilacza 9 lub 12v czy przez stabilizator 7812 z zasilacza 24v?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Ja podlaczyłem pod ładowarkę od telefonu przez USB. Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodziobsz Zgłoś Napisano 26 Października 2014 (edytowane) Hej. Mam pewien problem z czujnikiem temp, mam dolożony kawałek kodu go programu nanorafy z termometrem ds18b20 i nie wiem czy dobrze ale normalnie podłączyłem masę do masy plus do 5v z arduino i pin daty ustawiłem na 12 do którego podpialem 4.7k rezystor z 5v. I dopóki nie podepne driverow to działa wszystko ładnie.(wyświetlanie mam ustawione pod godzina). Po podpieciu driverow temp zaczyna wskazywać -127 i czasami się przełącza na normalne wskazanie. Dodam że mam podłączone przekaźniki pod kanały i jest to zrobione bez pwm, sciemniania itd. Edit: Już sobie poradziłem Wyczytałem że czujniki na długim kablu niekiedy (nie zawsze) potrzebują większego prądu na pinie daty. Zastosowałem mniejszy rezystor i teraz co jakiś czas tylko mniej wiecej może raz na 30min pokaże na sec -127 i wraca do normy. Edytowane 26 Października 2014 przez bodziobsz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tczrasz Zgłoś Napisano 27 Października 2014 A to takie coś działa, jak lampa jest wyłączona trzeba wciskać klawisz Up wówczas diody będą rozjaśniać się o 1%. Klawisz Down odwrotnie. Zresztą spróbować samemu. Akurat jest dobra pora, u mnie lampa właśnie przygasa W jakim sofcie _LED czy _1.1? Po wyłączeniu lamp u nie można klawiszami zapalić światełek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 27 Października 2014 W nowszej wersji to powinno być. Dziś postaram się w końcu wrzucić program z 5-ma kanałami + dodatkowy sygnał On/Off na pinie nr 2 (do sterowania np. przekaźnikiem lub zasilaczem - jeśli jest wyposażony w tego rodzaju włącznik), nie jest to nie wiadomo jaka innowacja ale można to wykorzystać do włączania światła w refugium albo do nocnego... Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodziobsz Zgłoś Napisano 31 Października 2014 Nanorafa a można np pod ten 2 pin podłączyć termometr? I jeszcze jedno pytanie wiecie może jak dodać do wskazań na wyświetlaczu 0,7 st? Bo o tyle mi zaniża ten czujnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 31 Października 2014 Własnie składam powoli lampę hydrydową T5 i led. No i bedę potrzebował sterowanie na dwa przekazniki on/off - czekam zatem z niecierpliwością na rozwój tematu. A gdyby ktoś chciał/potrzebował,to mam klona arduino ,wyswietlacz i obudowę z obecnego zestawu na zbyciu za parę groszy :-) Wysłane z mojego LG-D620 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach