nano-reef.pl: Grzałka Aquael - najsłabsze ogniwo - nano-reef.pl

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Grzałka Aquael - najsłabsze ogniwo

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Nemesis 

• Grupa: Klubowicz
  • Akwarium:NanoReef 30

Napisano 02 June 2011 - 00:43

Ok więc narzekacie na Easy Heater, a jak sprawa wygląda jeśli chodzi o Neo Heater? Czytałem sporo dobrego na temat tej grzałki jednak im więcej opinii tym lepiej moim zdaniem, dlatego pytam:)
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   spiderok 

• GG : 5413416
  • Akwarium:ReefMax

Napisano 18 December 2011 - 23:20

a mógł by ktoś napisać jaka grzałka będzie najlepsza ?

dopiero zakładam zbiornik ale wolał bym wykluczyć ten problem po tym co tu przeczytałem
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   luft 

• Inteligencja kominowa
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderator
  • GG : 1350296
  • Akwarium:ambitne

Napisano 18 December 2011 - 23:30

Wyświetl postUżytkownik spiderok dnia 18 December 2011 - 23:20 napisał

dopiero zakładam zbiornik ale wolał bym wykluczyć ten problem po tym co tu przeczytałem

nie ma rzeczy niepsujących się. Po prostu easy heater ma wrodzoną wadę i o tym sie mowi. A co polecić to ciężko. Bo wszystko może sie zepsuć. Możesz tez do tej grzałki co masz dołożyć dodatkowy termostat i już.
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   rafal19 

Napisano 18 December 2011 - 23:44

ja od parunastu lat używam wyłącznie grzałek Jager - jeszcze nigdy mnie nie zawiodły więc polecam:)
http://www.nano-reef...sts&q=21831&d=0
!!! NP Reducing Bio-Pellets są SUPER !!!
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   spiderok 

• GG : 5413416
  • Akwarium:ReefMax

Napisano 28 December 2011 - 12:29

kupiłem JBL

dobry zakup ?
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Darek S 

Napisano 28 December 2011 - 13:37

u siebie na 300 l wody mam w sumpie aquaela 50 W, dodatkowo kontrolowanego termostatem i wystarcza. W mieszkaniu jest ok 21-22st zimą co przy HQI jest wystarczające a latem wiadomo - problem odwrotny. Temp teraz 25-26st - grzałka chodzi przez kilka godzin w nocy.

btw na ustawienia nie ma co patrzeć, bo na grzałce mam ustawione 29st a odcina przy 26 a na termostacie 22 a odcina przy 24.9 - więc ostatecznie temp nie powinna przekroczyć 26 st przy tym podwójnym zabezpieczeniu. Działa od kilku lat więc nie ruszam:)
"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. 150W HQI + 3*39W aktynika"
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   LiZaRd 

• Tytół urzytkowika
  • GG : 6808303
  • Akwarium:reefMAX 60 ~ 105 L

Napisano 28 December 2011 - 13:48

Cytat

Minął dokładnie rok jak mam reefMAX'a. Zdjęcia nie będzie bo dalej utrzymuje się cyjano/dino. Ale o czymś innym będzie mowa, o grzałce Aquael. Wczoraj przed spaniem po partyjce w Battlefield3, gdy światło było już zgaszone włączył się nagle wentylatorek w panelu, a mam go ustawiony, że włącza się tylko w momencie kiedy temp wody przekroczy 26. Patrze na temp 26.4.. 26.9.. 27.5.. 28.. wyłączyłem szybko grzałkę i temp zaczęła spadać. Jak dobrze, że nie poszedłem na pasterke, bo po powrocie miałbym chyba zupę rybną.. Mam nadzieję, że nikt z Was nie miał podobnych przygód w wigilię

:welcome:
Mój dziennik | Moje filmypozdrawiam
Lukas Szendzielarz

• AQUAEL reefMAX 60
  • 2x 48W LED (6x XP-G białe 1T + 6 szt. Cree CP-E Royal + 3 szt. Blue XPE + moduł Bluetooth)
  • 2x TUNZE 6015
  • HYDOR SlimSkim 135.35
  • HYDOR Pico Evolution 1000
  • AQUA-TREND Shark
  • JAGER 100W
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   thomas kay 

Napisano 28 December 2011 - 21:33

Wyświetl postUżytkownik spiderok dnia 18 December 2011 - 23:20 napisał

dla mnie tylko jager, nie słyszałem żeby ktoś miał z nią jakąkolwiek awarię, pamiętaj że grzałka często myli się tylko raz
Tisze jediesz dalsze budiesz
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   intryg 

• Wyświetl galerię
  • GG : 2506979
  • Akwarium:reefmax (NJ1200, 4xT5 )

Napisano 31 December 2011 - 00:04

u mnie na szczęście nic się nie ugotowało - tylko 2 razy nagle ( i to 2 razy w nocy po 12 ) bezpieczniki wywaliły.
Pierwszy raz nie wiedziałem o co "comon" - wyłączałem wszystko po kolei i dopiero przy włączeniu grzałki znalazłem przyczynę. Jak zaniosłem do firmowego sklepu aquael-a w łodzi (przy tesco) to pan był strasznie zdziwiony co ona takie małe twarde białe kropki ma na sobie - "trudno co zrobić" . Nie miałem ani gwarancji ani dowodu zakupu więc kupiłem drugą nową.
Jak ostatnio (jakieś 3 mies. temu) znowu o 1 w nocy bezpieczniki mi wywaliły to pierwsze co sprawdziłem to grzałkę i bingo.
Ale ile czasu to mi zajęło .... niestety ponieważ wszystko jest budowane tanim kosztem więc w moim 5 letnim bloku czasami wywala bezpiecznik na klatce schodowej (bezpieczniki bez stopniowania są tańsze). żeby było śmieszniej to na klatce w skrzynce bezpiecznikowej pod moim numerem mieszkania wszystko było ok a prądu brak. Jak zadzwoniłem do elektrowni to oni stwierdzili że to sprawa administracji. Więc tak się wkurzyłem że pozrywałem plomby przed licznikiem sprawdziłem że jest napięcie i okazało się iż jakiś matoł moje bezpieczniki podpisał innym numerem mieszkania... ;)

Teraz już wiem - jak nie mam światła to po 1 sprawdzam grzałkę a po 2 bezpieczniki "sąsiada"
Borsuk nie żyje !!! :(
Dołączona grafika
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2