Grzałka Aquael - najsłabsze ogniwo
Napisano 02 June 2011 - 00:43
Ok więc narzekacie na Easy Heater, a jak sprawa wygląda jeśli chodzi o Neo Heater? Czytałem sporo dobrego na temat tej grzałki jednak im więcej opinii tym lepiej moim zdaniem, dlatego pytam:)
Napisano 18 December 2011 - 23:20
a mógł by ktoś napisać jaka grzałka będzie najlepsza ?
dopiero zakładam zbiornik ale wolał bym wykluczyć ten problem po tym co tu przeczytałem
dopiero zakładam zbiornik ale wolał bym wykluczyć ten problem po tym co tu przeczytałem
Napisano 18 December 2011 - 23:30
Użytkownik spiderok dnia 18 December 2011 - 23:20 napisał
nie ma rzeczy niepsujących się. Po prostu easy heater ma wrodzoną wadę i o tym sie mowi. A co polecić to ciężko. Bo wszystko może sie zepsuć. Możesz tez do tej grzałki co masz dołożyć dodatkowy termostat i już.
www.mariuszfrej.com Moje szkło 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 2,5 kg piasku, skały nie ważyłem (80% najmniej suchej bylo) SPRZEDAM
Napisano 18 December 2011 - 23:44
ja od parunastu lat używam wyłącznie grzałek Jager - jeszcze nigdy mnie nie zawiodły więc polecam:)
Napisano 28 December 2011 - 13:37
u siebie na 300 l wody mam w sumpie aquaela 50 W, dodatkowo kontrolowanego termostatem i wystarcza. W mieszkaniu jest ok 21-22st zimą co przy HQI jest wystarczające a latem wiadomo - problem odwrotny. Temp teraz 25-26st - grzałka chodzi przez kilka godzin w nocy.
btw na ustawienia nie ma co patrzeć, bo na grzałce mam ustawione 29st a odcina przy 26 a na termostacie 22 a odcina przy 24.9 - więc ostatecznie temp nie powinna przekroczyć 26 st przy tym podwójnym zabezpieczeniu. Działa od kilku lat więc nie ruszam:)
btw na ustawienia nie ma co patrzeć, bo na grzałce mam ustawione 29st a odcina przy 26 a na termostacie 22 a odcina przy 24.9 - więc ostatecznie temp nie powinna przekroczyć 26 st przy tym podwójnym zabezpieczeniu. Działa od kilku lat więc nie ruszam:)
"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. 150W HQI + 3*39W aktynika"
Napisano 28 December 2011 - 13:48
Cytat
Minął dokładnie rok jak mam reefMAX'a. Zdjęcia nie będzie bo dalej utrzymuje się cyjano/dino. Ale o czymś innym będzie mowa, o grzałce Aquael. Wczoraj przed spaniem po partyjce w Battlefield3, gdy światło było już zgaszone włączył się nagle wentylatorek w panelu, a mam go ustawiony, że włącza się tylko w momencie kiedy temp wody przekroczy 26. Patrze na temp 26.4.. 26.9.. 27.5.. 28.. wyłączyłem szybko grzałkę i temp zaczęła spadać. Jak dobrze, że nie poszedłem na pasterke, bo po powrocie miałbym chyba zupę rybną.. Mam nadzieję, że nikt z Was nie miał podobnych przygód w wigilię
Mój dziennik | Moje filmypozdrawiam
Lukas Szendzielarz
Lukas Szendzielarz
- AQUAEL reefMAX 60
- 2x 48W LED (6x XP-G białe 1T + 6 szt. Cree CP-E Royal + 3 szt. Blue XPE + moduł Bluetooth)
- 2x TUNZE 6015
- HYDOR SlimSkim 135.35
- HYDOR Pico Evolution 1000
- AQUA-TREND Shark
- JAGER 100W
Napisano 28 December 2011 - 21:33
Użytkownik spiderok dnia 18 December 2011 - 23:20 napisał
dla mnie tylko jager, nie słyszałem żeby ktoś miał z nią jakąkolwiek awarię, pamiętaj że grzałka często myli się tylko raz
Tisze jediesz dalsze budiesz
Napisano 31 December 2011 - 00:04
u mnie na szczęście nic się nie ugotowało - tylko 2 razy nagle ( i to 2 razy w nocy po 12 ) bezpieczniki wywaliły.
Pierwszy raz nie wiedziałem o co "comon" - wyłączałem wszystko po kolei i dopiero przy włączeniu grzałki znalazłem przyczynę. Jak zaniosłem do firmowego sklepu aquael-a w łodzi (przy tesco) to pan był strasznie zdziwiony co ona takie małe twarde białe kropki ma na sobie - "trudno co zrobić" . Nie miałem ani gwarancji ani dowodu zakupu więc kupiłem drugą nową.
Jak ostatnio (jakieś 3 mies. temu) znowu o 1 w nocy bezpieczniki mi wywaliły to pierwsze co sprawdziłem to grzałkę i bingo.
Ale ile czasu to mi zajęło .... niestety ponieważ wszystko jest budowane tanim kosztem więc w moim 5 letnim bloku czasami wywala bezpiecznik na klatce schodowej (bezpieczniki bez stopniowania są tańsze). żeby było śmieszniej to na klatce w skrzynce bezpiecznikowej pod moim numerem mieszkania wszystko było ok a prądu brak. Jak zadzwoniłem do elektrowni to oni stwierdzili że to sprawa administracji. Więc tak się wkurzyłem że pozrywałem plomby przed licznikiem sprawdziłem że jest napięcie i okazało się iż jakiś matoł moje bezpieczniki podpisał innym numerem mieszkania...
Teraz już wiem - jak nie mam światła to po 1 sprawdzam grzałkę a po 2 bezpieczniki "sąsiada"
Pierwszy raz nie wiedziałem o co "comon" - wyłączałem wszystko po kolei i dopiero przy włączeniu grzałki znalazłem przyczynę. Jak zaniosłem do firmowego sklepu aquael-a w łodzi (przy tesco) to pan był strasznie zdziwiony co ona takie małe twarde białe kropki ma na sobie - "trudno co zrobić" . Nie miałem ani gwarancji ani dowodu zakupu więc kupiłem drugą nową.
Jak ostatnio (jakieś 3 mies. temu) znowu o 1 w nocy bezpieczniki mi wywaliły to pierwsze co sprawdziłem to grzałkę i bingo.
Ale ile czasu to mi zajęło .... niestety ponieważ wszystko jest budowane tanim kosztem więc w moim 5 letnim bloku czasami wywala bezpiecznik na klatce schodowej (bezpieczniki bez stopniowania są tańsze). żeby było śmieszniej to na klatce w skrzynce bezpiecznikowej pod moim numerem mieszkania wszystko było ok a prądu brak. Jak zadzwoniłem do elektrowni to oni stwierdzili że to sprawa administracji. Więc tak się wkurzyłem że pozrywałem plomby przed licznikiem sprawdziłem że jest napięcie i okazało się iż jakiś matoł moje bezpieczniki podpisał innym numerem mieszkania...
Teraz już wiem - jak nie mam światła to po 1 sprawdzam grzałkę a po 2 bezpieczniki "sąsiada"
Borsuk nie żyje !!! :(

Logowanie »