Skocz do zawartości
abzol

po4 w wodzie ro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .Czy ktoś miał podobny problem.Sprawdzalem Po4 małą hanka w wodzie ro i pokazuje mi 0.10.Filtry i membrana wymieniona w styczniu .Za membraną mam filtr z żywicą potem filtr z sera silicat clear i jeszcze jeden filtr z żywicą .Żywica i sera silicat clear wymienione 3 dni temu .Co zrobić by po4 było zerowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nigdy nie miałem po4 w ro po di. Może żywica puszcza jakieś po4? Za membraną ile masz po4? 

Chodzi mi o różnice po4 po membramie i po żywicy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprawdzałem po 4 po membranie byłem przekonany ze membrana nie puszcza fosforanow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerobiłem temat jakies 5 lat temu właśnie w okresie Styczeń/Luty. Ale u mnie PO4 dochodziło w wodzie RODi do 0.2mg/L. Zmieniłem wtedy membrane i wszystkie filtry, ale nie mogłem uzyskać fosforanów poniżej 0.05mg/L. Dodałem nawet wtedy kartridż który wypełniłem żywicą na PO4 ale to nie pomogło. 

Skoro więc żywica nie pomogła to zakłożyłem, że fosforany w wodzie nie są zdysocjowane, a więc poniekąd niegroźne.

Do tej pory jednak nie umiem wytłumaczyć czemu przeszły przez membranę.

Fosforany i krzemiany sa stosowane w wodociągach jako inhibitory korozji. Więcej na ten temat tu:

http://www.vikingchemical.com/pdf/Corrosion Control in Portable Water Systems.pdf

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie może tu tkwi problem może mam kiepskiej jakości membranę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebyś miał pewność, odpuść 20litrow, zrób 4 pomiary po4. Jeden na wodociągu drugi przed membraną trzeci po membramie i czwarty po di. Ale zdejmij wszystkie wynalazki absorbery itp. Wtedy bedziesz miał jasność co wpływa, przepływa i wyplywa. Szkoda odrazu wymieniać membranę 

Edytowane przez dla syna (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Membrane mam  VONTRON 75GPD.A Ty jakiej membrany uzywasz

Edytowane przez abzol (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A producent to nie wiem. Opisany zestaw jest jako aquarius. Membrama 75gpd. Przemieniłem odrazu kolejność żeby membrama była wytrzymalsza 5mikron, węgiel, 1mikron, membrama, di. I od zawsze tds pokazuje 0,01. Po roku zmienilem filtry i zywice. Wynik nadal bez zmian 0,01. Nie przejmuje sie tym bo hanka kompletnie nic nie wykrywa. 

Edytowane przez dla syna (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tds pokazuje 1- 260 .2 jest za pierwsza żywicą i adsorberem krzemianow pokazuje 0.05   3 za 2 żywicą 0.00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, abzol napisał:

U mnie tds pokazuje 1- 260 .2 jest za pierwsza żywicą i adsorberem krzemianow pokazuje 0.05   3 za 2 żywicą 0.00

Bardziej mi chodziło o po4 niż tds gdyż z po4 masz problem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się do tematu RO. Może mi ktoś powie jak mam rozumieć. Otóż tds pokazał 002, więc zakupiłem nową membrame 75gpd. Stara miała już 3 lata (pozostałe wkłady wymienione 1,5 miesiąca temu). Po wymianie puściłem tak na około 30 min. wodę do kanału. Po tym czasie pomiar wody pokazał 009? Nie wywaliłem tej wody, tylko dałem do pojemnika od automatycznej dolewki. Na drugi dzień mierzę czystość, a tu 000? Dziś filtracja i tds pokazuje 001. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zlej pierwsze pół/litr spuść w kanał i dopiero "produkuj" - woda która stoi w membranie się "starzeje" (membrana działa jak powinna tylko pod odp. ciśnieniem)

przydaje się trójnik i zaworek zaraz za membraną /przed żywicą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.