sky Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 właśnie zalałem swoje pierwsze akwarium z sumpem i już mam problem z chlupaniem, a mianowicie mam w kominie spływ, rewizje i powrót, ustawiłem tak żeby minimalnie się wlewała woda przez rewizje (w celu jak najcichceszgo działania akwarium), jednakże mimo tego sluchać chlupanie z rewizji... dodatkowo slychać też chlupanie ze spływu i rewizji, które są zanurzone w sumpie.... da sie to jakoś zniwelować ? bo spania tej nocy nie będzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 Da się, u mnie nic nie słychać. Ale pokaż jak masz to zrobione, jakieś zdjęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Khermorh Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 U mnie wystarczyła delikatne przykręcenie zawora na powrocie do sumpa i przestało chlupać. Cytuj http://Pierwsza solniczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 temat był już poruszany, może znajdziesz jakieś rozwiązanie dla siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) musisz ustawić poziom wody tak aby w akwarium był podobny jak w kominie woda nie powinna płynąc rewizja w miarę możliwości i dobrze mieć albo pompę obiegowa z regulacja najlepiej co 1% albo zawór bramowy według mnie do tego pierwszego lepiej dopłacić Edytowane 25 Lutego 2018 przez azgar (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 z foto jest problem bo mi w telefonie padł obiektyw... jeszcze mam 1 pytanie, bo obecnie mam tak wąż http://www.aquario.pl/filtracja/869-elastyczna-rura-flex-25mm-9779658531839.html który łączy pompe z rurą pvc, ale mam problem z drganiami i podejrzewam że ten wąż też coś przenosi, czy taki wąż: http://allegro.pl/waz-silikonowy-do-destylatorow-25-31mm-0-5-mb-i5094109122.html może być zamiast niego ?? gdzieś wyczytałem że musi być sylikonowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigos Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 włóż kawałek zwykłej gąbki do otworu rurki rewizji - u mnie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 U mnie też chlupało. Dałem na rewizję kolanko i jest cicho. może nie idealnie, ale cicho. Od czasu do czasu słyszę, że coś chlupnie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) włóż kawałek zwykłej gąbki do otworu rurki rewizji - u mnie działa zastanawiałem się nad tym, aczkolwiek boję się że w pewnym momencie akwarium się przeleje bo rewizja która ma działać jako zabezpieczenie będzie przytkane Edytowane 25 Lutego 2018 przez sky (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigos Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 u mnie cały czas trochę wody leci do rewizji właśnie przez gąbkę , nie zatkasz przecież nią otworu bo przepuszcza wodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 Bigos robiłeś test awaryjny? Zakręć zawór na spływie i zobacz czy ci rewizja całą wodę przyjmie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 1 minutę temu, katani napisał: Bigos robiłeś test awaryjny? Zakręć zawór na spływie i zobacz czy ci rewizja całą wodę przyjmie. No a jesli mamy sitko na splywie to raczej sie nie zatka spływ,wiec rewizja jesli jest z tej samej grubości co spływ to raczej nic nie grozi?dobrze myślę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimi Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) A jakie masz falowniki jeśli masz takie co możesz ustawić na pulsację lub przypływ i odpływ to woda w kominie będzie się podnosiła i opadała i w takiej sytuacji trzeba falowniki wyregulować na sterownikach.Tak jak koledzy i koleżanki pisali trzeba ustawić tak zawór lub pompę obiegową na sterowniku żeby lekko się przelewała przez rewizję.Tylko są dwie rzeczy do ustawienia falowniki jak masz takie i spływ przez rewizję. Edytowane 25 Lutego 2018 przez jimi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 Jeśli się nawtyka gąbki do rewizji to powolutku będzie zachodzić syfem a tego nawet nie zauważysz, dopiero jak zablokuje się sitko to bardzo możliwe, że rewizja tego nie odbierze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 25 Lutego 2018 rewizję trzeba ściąć pod skosem, u mnie nic nie słychać. Nawet małego chlupnięcia. Czasami z sumpa coś chlupnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) Takie cos u mnie w wersji DIY rozwiązało problem definitywnie Edytowane 26 Lutego 2018 przez Arek23 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 26 Lutego 2018 10 godzin temu, sky napisał: z foto jest problem bo mi w telefonie padł obiektyw... jeszcze mam 1 pytanie, bo obecnie mam tak wąż http://www.aquario.pl/filtracja/869-elastyczna-rura-flex-25mm-9779658531839.html który łączy pompe z rurą pvc, ale mam problem z drganiami i podejrzewam że ten wąż też coś przenosi, czy taki wąż: http://allegro.pl/waz-silikonowy-do-destylatorow-25-31mm-0-5-mb-i5094109122.html może być zamiast niego ?? gdzieś wyczytałem że musi być sylikonowy silikonowy na pewno zniweluje sporą część drgań, rozwiązań można jeszcze szukać w stopkach do pompy http://twistman.eu/pl/c/Weze-Silikonowe/54 http://twistman.eu/pl/p/Stopka-gumowa-PVC-wciskana-antywibracyjna/224 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jedikk1 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2018 Zatykanie rewizji gąbką to ryzykowna opcja, nawet bym nie próbował tego rozwiązania. Wcale nic nie musi się nawet zapełnić detrytusem i innymi resztkami, żeby się coś złego stało, wystarczy restart obiegówki która załapie inne obroty, albo zwykłe jej wyczyszczenie (co może zwiększyć ilość pompowanej wody), przypadkowe zahaczenie o zawór na spływie i tym samym zmniejszenie przepustowości, albo po prostu jakiś test obiegówki/zaworu na spływie, i zapomnienie o przywróceniu wcześniejszych ustawień. Jeśli gąbka taka wytłumi całe chlupanie, to nawet nie będzie słychać, że coś jest nie tak Kolanko 45 stopni w połowie długości i chlupanie powinno minąć. Cytuj 2011 30_Gallon_Nano_Reef 2015 2017 60_Gallon_Nano_Reef 20... SevenReefs.pl / Seven Reefs Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 26 Lutego 2018 polecam durso w kominie, u mnie działa tak od roku i jest cisza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach