Skocz do zawartości
plazmuczi

Pierwsze akwarium 275 L - prośba o rady :)

Rekomendowane odpowiedzi

Aqua Nova posiadam ale model 7000 cicha nie mam narazie z nią problemów...

A może Deltec SC 1456 widziałem go w pracy w akwarium 300l + sump świetnie sobie radził 

ReefMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, rumik21 napisał:

A może Deltec SC 1456 widziałem go w pracy w akwarium 300l + sump świetnie sobie radził 

Jeżeli już to bardziej się skłaniam do kupna serii "i" bo to jednak najnowsze wersje, ale też nie chce przewymiarowywać. Producent podaje, że SC1351/600i  jest do mocno obciążonego 350l, ten 1456 do 800l. U mnie w obiegu będzie jakieś 420-450l i póki się dobrze wszystkiego nie "naumiem" nie planuję tam wielkiej obsady .  Ponadto, nie szukam coraz droższych rozwiązań (hehe) , a celuję w jakieś w dobrej cenie;). Używkę rozsądną w rozsądnej cenie też przyjmę :) 

3 godziny temu, rumik21 napisał:

A i jeden cyrkulator to będzie za mało. 

OW-25 ma 8.5k l /h zmienić na 2 mniejsze np po 4.5 ? Czy dołożyć do niej coś ? 

A może używkę? Kolega drummer152 sprzedaje RW15 .

47 minut temu, Gr4b3Q napisał:

Może bubble Magus A8 od chinola? Sam się nad takim zastanawiam a koszt koło 850 zł

To myślę, że się nie opłaca. Aktualnie zamówienia z chin są bardzo uszczelniane (moja żona jest aliexpresoholiczką więc wiem). Wszystko praktycznie idzie już na weryfikację na urząd celny do zabrza i tam jak nie doliczą cło to dolicza VAT. Jak już mam kupić Bubble Magus to wole w PL od firmy za tę parę zł więcej, bo szkoda czasu i nerwów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzebiąc po necie znalazłem odpieniacz Skimz.  Ogólnie jestem zaskoczony, bo widzę, że jest w bardzo dobrej cenie, a parametrami przewyższa delteca do którego powoli się już przymierzałem, a który kosztuje drugie tyle. Ostatni post z opiniami jaki znalazłem o odpieniaczach skimz jest z maja 2017. Znalazłem też sklep z USA, w którym same pozytywne opinie, Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nic nie pisałem, ale to dlatego, że się dokształcałem i kompletowałem sprzęt. (wrzucę fotki wszystkiego + całe know how bo dużo, dużo, dużo rzeczy kupiłem z alternatywnych źródeł za psie pieniądze hehe) Aktualnie prawie wszystko już, mam planuję start we wrześniu (z uwagi na 2 tygodniowe wczasy w sierpniu). Wprawdzie temat do przeniesienia, bo z 275l zrobiło się prawie 400l, a w obiegu to będzie lekko z 550, ale to inna kwestia. 

Kilka pytań :

1. Mam świetną okazję kupić fiji branches w dobrej cenie i skłaniam się ku temu bardzo (właściwie to tak 95%) i chciałem podpytać tylko, bo planowałem początkowo start na jakiejś suchej skale (marco rocks czy coś podobnego). W skrócie proszę o rady. Czy taka skała to dobry pomysł? Czy będzie się ładnie prezentowała itd. Ogólnie w sumpie i tak będzie dsb+ refugium + kilka kg żywej z działającego, dobrego zbiornika.

2. ATM colony ktoś coś? Bo postów i opinii w necie tyle samo pozytywnych co i negatywnych. Aczkolwiek negatywne to gdybanie, a nie konkrety poparte faktami.

3.  Czy wydajność i wysokość podnoszenia pompy z wirnikiem igiełkowym jest mniejsza niż z wirnikiem łopatkowym. Przyznam szczerze, że 11 lat siedzę w branży pompowej hehe, ale z wirnikami igiełkowymi nigdy się nie spotkałem więc chcę zapytać kogoś kto miał. Kupiłem DCP 8000 z igiełkowym, w/g mnie pracuje b. dobrze (będzie służyła jako obiegowa), tyle, że w planach mam bajpas na filtr biopellets i chciałbym wiedzieć czy nie lepiej zmienić wirnik. Czy to poprawi sprawność pompy, bo młócić wodę chyba nie ma sensu. Ktoś coś na ten temat wie?

4. Czy ktoś doświadczony z okolic B-B, miałby czas poświęcić mi kilka chwil przy piwie/ kawie/ mineralce ? Oczywiście stawiam :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ensso

Ja wrzucę jeszcze swoje 3grosze odnoanie akwarium. Jak mieszasz szyby OW z Float to nie polecam na bezbarwnym silikonie. Ja się mocno rozczarowałem przy odbiorze takiej kombinacji wizualnie. Następne jak zrobię mieszane ow/float to tylko na czarnym lub bezbarwne ale full float lub full ow. 

Zresztą sam zobacz:

23m7e50.jpg

anlpol.jpg

Wychodzącą zieleń psuje efekt ow. Moim zdaniem lepiej przy bezbarwnym silikonie robić jednolite szkło niż mieszać. Powodzenia z projektem! :)

Edytowane przez ensso (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ensso

Ja już akwarium mam poklejone na bezbarwnym. Zrobiła to profesjonalna firma "po znajomość" więc zapłaciłem tyle co za samo szkło. Koledzy bardzo się przykładali i wszystko jest cacy. Ja nie zwróciłem uwagi na jakieś nieestetyczne aspekty wizualne, ale u mnie będą widoczne tylko 2 szyby, które są z OW, więc nie mam problemu z łączeniami. Komin mam wewnętrzny z uwagi na brak miejsca. Przy okazji ten baniak ze zdjęcia jakie ma wymiary ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ensso

120x60x50h 360L

Żadna firma nie oszuka odbijania światła przez szkło ;) full ow, a ów mieszane z float to zupełnie inna bajka :) najważniejsze, że ci odpowiada! :)

Edytowane przez ensso (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestie baniaka mamy chyba załatwioną, tylko nurtują mnie te pytania, które zadałem powyżej :) Czy ktoś coś? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.06.2018 o 23:26, plazmuczi napisał:

Dawno nic nie pisałem, ale to dlatego, że się dokształcałem i kompletowałem sprzęt. (wrzucę fotki wszystkiego + całe know how bo dużo, dużo, dużo rzeczy kupiłem z alternatywnych źródeł za psie pieniądze hehe) Aktualnie prawie wszystko już, mam planuję start we wrześniu (z uwagi na 2 tygodniowe wczasy w sierpniu). Wprawdzie temat do przeniesienia, bo z 275l zrobiło się prawie 400l, a w obiegu to będzie lekko z 550, ale to inna kwestia. 

Kilka pytań :

1. Mam świetną okazję kupić fiji branches w dobrej cenie i skłaniam się ku temu bardzo (właściwie to tak 95%) i chciałem podpytać tylko, bo planowałem początkowo start na jakiejś suchej skale (marco rocks czy coś podobnego). W skrócie proszę o rady. Czy taka skała to dobry pomysł? Czy będzie się ładnie prezentowała itd. Ogólnie w sumpie i tak będzie dsb+ refugium + kilka kg żywej z działającego, dobrego zbiornika.

2. ATM colony ktoś coś? Bo postów i opinii w necie tyle samo pozytywnych co i negatywnych. Aczkolwiek negatywne to gdybanie, a nie konkrety poparte faktami.

3.  Czy wydajność i wysokość podnoszenia pompy z wirnikiem igiełkowym jest mniejsza niż z wirnikiem łopatkowym. Przyznam szczerze, że 11 lat siedzę w branży pompowej hehe, ale z wirnikami igiełkowymi nigdy się nie spotkałem więc chcę zapytać kogoś kto miał. Kupiłem DCP 8000 z igiełkowym, w/g mnie pracuje b. dobrze (będzie służyła jako obiegowa), tyle, że w planach mam bajpas na filtr biopellets i chciałbym wiedzieć czy nie lepiej zmienić wirnik. Czy to poprawi sprawność pompy, bo młócić wodę chyba nie ma sensu. Ktoś coś na ten temat wie?

4. Czy ktoś doświadczony z okolic B-B, miałby czas poświęcić mi kilka chwil przy piwie/ kawie/ mineralce ? Oczywiście stawiam :) 

Ad 1 branches to po prostu "gałęzie" cięższe niż klasyczna skała. Często stosowana jako dodatek do ogólnej aranżacji. fidzi ma najwiekszą powierzchnię filtracyjną w stosunku do innych np pukani. Z tego punktu widzenia to najlepszy wybór.

Osobną kwestią jest analiza czy ta okazyjna skała nie pochodzi ze zbiornika likwidowanego zaniedbanego w ostatnim okresie funkcjonowania. Wtedy wystepuje ryzyko ze bedzie oddawać do wody niekoniecznie to co byśmy pożądali.

Ad 2 - nie wiem co to jest

Ad 3 - rozterki można odpuscić; igła "mieli" życie potrzebne w systemie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Arturro napisał:

Ad 1 branches to po prostu "gałęzie" cięższe niż klasyczna skała. Często stosowana jako dodatek do ogólnej aranżacji. fidzi ma najwiekszą powierzchnię filtracyjną w stosunku do innych np pukani. Z tego punktu widzenia to najlepszy wybór.

Osobną kwestią jest analiza czy ta okazyjna skała nie pochodzi ze zbiornika likwidowanego zaniedbanego w ostatnim okresie funkcjonowania. Wtedy wystepuje ryzyko ze bedzie oddawać do wody niekoniecznie to co byśmy pożądali.

Ad 2 - nie wiem co to jest

Ad 3 - rozterki można odpuscić; igła "mieli" życie potrzebne w systemie

Dzięki.

Ad. 1. Co do skały to właśnie są takie gałęzie i są nieużywane. Zastanawiałem się tylko jak to będzie wyglądało w zbiorniki gdy zamiast dodatku do aranżacji, będzie stanowiło 100%.

Ad. 2. Odpowiedź dzisiaj otrzymałem na FB od kogoś kto aktualnie startuje na tym zbiornik. Więc co trzeba wiem.

Ad 3. Co masz na myśli "odpuścić"? Co to znaczy "mieli życie", to, źle ? Wymienić ten wirnik na normalny ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, plazmuczi napisał:

Dzięki.

Ad. 1. Co do skały to właśnie są takie gałęzie i są nieużywane. Zastanawiałem się tylko jak to będzie wyglądało w zbiorniki gdy zamiast dodatku do aranżacji, będzie stanowiło 100%.

Ad. 2. Odpowiedź dzisiaj otrzymałem na FB od kogoś kto aktualnie startuje na tym zbiornik. Więc co trzeba wiem.

Ad 3. Co masz na myśli "odpuścić"? Co to znaczy "mieli życie", to, źle ? Wymienić ten wirnik na normalny ? 

Ad. 3. Wirnik igiełkowy mieli wszystko co wpadnie do pompy. Normalny wirnik poda dalej a igła po prostu zniszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc w takim razie jak to się ma do pompy odpieniacza ?

A co ważniejsze, gdzie mogę kupić wirnik do dcp 8000 ? Czy będzie pasował np z pompy DCT-8000 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz zakupioną pompę z "iglą"to zostaw, przecież  nie oznacza to destrukcji biologicznej. Tu za chwile pojawi się ktoś kto będzie mieć inne zdanie i zachwali parametr wydajnościowy.

W kwestii skały branch fiji - sam się zastanawiam przy nowym projekcie czy aquascaping nie zdominować "gałęziami" - wszystko zależy od gustu nad którymi jak wiadomo się nie dyskutuje :)

Mysle, że branch ma raczej zastosowanie dla korali twardych rosnących 'w krzak" dla pozostałych zajmuje miejsca. I jeszcze jedno, co mi przychodzi do głowy - mam odczucie, iż będzie mniej tej skały w zbiorniku, co oznacza też mniejszą powierzchnie filtracyjną.

Edytowane przez Arturro (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Wirnik chyba zmienię, bo 35 zł kosztuje. Tylko kwestia czy z dct będzie pasował do dcp, ale to zobaczymy. Co do skały to zdaję sobie sprawę, że objętościowo będzie jej mniej, ale w planach jest refugium+dsb w sumpie i tam też kilka kg żywej lub siporax. Ogólnie w samym zbiorniku mam zamiar zrobić "przestrzennie" z myślą o miejscu na przyszłe życie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.