junior13 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 reklamowanie skały przypuszczam bardzo ciężki temat , ogólnie sklepy sa nastawione na zarabianie kasy i wcześniejsze moje reklamację rożnych produktów które odbiegały od normy sporadycznie kończyły się sukcesem . Więc zaoszczędzę sobie nerwów i odpuszczę . Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 @junior13 ta skała się w oczach rozsypuje -szkoda twoich nerwów i kolejnego ryzyka, ja bym kupiła nową skałę, i bez restartu;-) i tak będzie wszystko dojrzewało na nowo, zrobisz jak uważasz ale ze zdjęć to ta skała wygląda jak kruszydło! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 tym bardziej warto zareklamować, sprawa jest prosta nie rozumiem jakie to nerwy to sprzedawca powinien mieć powod do stresów, ja tam bym nie odpuscił dla zasady, to nie tylko skała to też stracony czas jaka kasę i ile czasu pochłonął temat zanim to zabrzmi politycznie wyszlo szydło z worka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 1 minutę temu, @Beti napisał: nie no oczywiście masz racje,ale bardziej mi chodzi o to aby kupić czy wymienić na nową,już nie kupować takiej samej lub po reklamacji aby nie dał sprzedawca podobnego syfu,może źle napisałam w sensie aby każdy zrozumiał co chciałam napisać,ale najważniejsze jest to że ta skała to jakiś badziew! masz rację w 100% to okropny badziew, najgorsze że można tak się nadziać i tak jak pisał autor zrazić do naprawde fajnego hobbi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 tylko zastanawia mnie kto i jakie sklepy dziś sobie jeszcze na takie rzeczy pozwalają, ryzyko strata klienta, opinia, jakaś masakra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Rękojmia – ustawowa, czasami obligatoryjna odpowiedzialność sprzedawcy względem kupującego za wady fizyczne oraz prawne rzeczy sprzedanej. i tyle - reklamować i się nie zastanawiać warto zerknąć np. tu https://www.prawokonsumenckie.pl/pl/a/rekojmia Wady fizyczne mogą polegać na: - braku określonych właściwości (np. zawyżono parametry, użyto innych materiałów, brak odpowiednich walorów estetycznych, większe koszty eksploatacji). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 zwykła niezgodność towaru z opisem (jak dla mnie skała nie nadaje się do akwarium morskiego) tak jak wyżej rękojmia, problem największy to sprzedawca może zaprzeczyć że to jego skała, ale jak to stacjonarny sklep można w środku dnia zrobić reklamę, warto też napisać w odpowiednim dziale opinię dla siebie i dla innych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 W dniu 4.04.2018 o 22:07, silvia napisał: Rękojmia – ustawowa, czasami obligatoryjna odpowiedzialność sprzedawcy względem kupującego za wady fizyczne oraz prawne rzeczy sprzedanej. i tyle - reklamować i się nie zastanawiać no tak racja,ale Marku raz to trzeba mieć jeszcze paragon lub fakturę, pytanie czy autor to ma, bo bez tego chyba dziś nic nie załatwi, a jeśli ma niech próbuje, a w tym czasie kupić coś innego ( ja bym kupiła suchą z pewnych źródeł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 dodam tylko że reklamujac z tytułu rekojmi mozemy zażądać też zwrotu za szkody wywolane przez wadliwy niezgodny z opisem przedmiot, przerabiałem to warto to dodać, dla przykladu kupujesz jakąś część hydrauliczną do domu dajmy na to termostat placisz fachmanowi za montaz okazuje sie bubel, musisz znowu zaplacić fachmanoi za demontaż, za to tez można żądać zwrotu pieniążków, dodatkowo jezeli był to zakup na odległość to sprzedawca pokrywa koszty wysyłki w obie strony (jezeli w gre wchodzi wymiana/naprawa) Od lat korzystam tylko i wyłacznie z rękojmi, żadne tam gwarancje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Revell Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 5 minut temu, @Beti napisał: no tak racja,ale Marku raz to trzeba mieć jeszcze paragon lub fakturę,pytanie czy autor to ma,bo bez tego chyba dziś nic nie załatwi,a jeśli ma niech próbuje,a w tym czasie kupić coś innego ( ja bym kupiła suchą z pewnych źródeł) Oprócz paragonu można wykazać dokonanie transakcji z danym sprzedawcą za pomocą wyciągu z konta bankowego. Jest to możliwe w sytuacji, gdy za dany produkt zapłaciliśmy kartą. Oprócz tego za dowód mogą posłużyć zeznania świadków lub też oświadczenie kupującego, który jest stroną umowy. Sprzedawca nie może odmówić przyjęcia reklamacji z powodu braku paragonu czy też faktury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 1 minutę temu, @Beti napisał: no tak racja,ale Marku raz to trzeba mieć jeszcze paragon lub fakturę,pytanie czy autor to ma,bo bez tego chyba dziś nic nie załatwi,a jeśli ma niech próbuje,a w tym czasie kupić coś innego ( ja bym kupiła suchą z pewnych źródeł) paragon czy rachunek ułatwia sprawę ale nie jest konieczny .. ale jego brak przy uporze sprzedającego na pewno nie ułatwi "sprawy" w dzisiejszych czasach gdy można "upartego" sprzedawce obsmarować wszędzie gdzie się da sprzedawca tylko więcej może stracić na sporze i ciąganiu po sądach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Jak zamówienie przez internet i jest na koncie klienta lub mailowo potwierdzona sprzedaż to jest to dostateczny dowód. I ja tez bym się nie czaił tylko pisał, co to za sklep. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 1 minutę temu, Revell napisał: Sprzedawca nie może odmówić przyjęcia reklamacji z powodu braku paragonu czy też faktury. no chyba że w czasie gdy dokonywaliśmy zakupu sprzedawca nie miał w ofercie danego towaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 no to i ja przy okazji coś więcej się teraz dowiedziałam, widocznie za mało reklamuję stąd też nie do końca znam wszystkie procedury, ale i to dobrze że się pisze o tym, pewno nie jeden też nie wie i może teraz wykorzystać swoje prawa;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Kupowane za pośrednictwem allegro z 2lata temu więc jakiś tam ślad jest, ponieważ paragonu się chyba nie doszukam . Napisze do sprzedającego zobaczymy co odpisze, ale na razie muszę się uporać z akwarium . Zwierzęta mają pierwszeństwo ---- Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Revell Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Teraz, silvia napisał: no chyba że w czasie gdy dokonywaliśmy zakupu sprzedawca nie miał w ofercie danego towaru I takie sytuacje u siebie przerabiałem. Wracając do tematu, chce założyć niedługo pierwsza solniczke, nie chciałbym się naciać, trzeba pokazywać kto, gdzie, jak, i czy celowo... Nie dajmy się oszukiwać, to nie są małe pieniądze. A sprzedawcy liczą na podejście "szkoda zachodu" nie tedy droga, według mnie. Walcz! Czekam na wieści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 1 minutę temu, junior13 napisał: Kupowane za pośrednictwem allegro z 2lata temu więc jakiś tam ślad jest, ponieważ paragonu się chyba nie doszukam . Napisze do sprzedającego zobaczymy co odpisze, ale na razie muszę się uporać z akwarium . Zwierzęta mają pierwszeństwo ---- kurczaki takie rzeczy nie na allegro jak skała ejjj szkoda to trzeba zobaczyć wymacać jak jajka świąteczne hehe ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 3 minuty temu, @Beti napisał: i takie rzeczy nie na allegro jak skała zależy od kogo znane sklepy też sprzedają przez allego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 renomowane sklepy też wystawiają na allegro . Jeżeli mamy dobry kontakt ze sprzedającym idzie się dogadać i dostaniem to co chcemy (mówię tu o kształcie) Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Ok,ale przyzjajcie że jak zobaczyć na żywo to na żywo;-) zawsze jakieś ryzyko występuje co mamy teraźniejszym przykładem tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Jak więcej niz dwa lata to by by maszkaro, niestety pierwsze sprawdz dokladnie kiedy kupiles moze sie zalapiesz nie odkladaj bo okaze sie ze sie spoxniles 1 dzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 7 minut temu, @Beti napisał: Ok,ale przyzjajcie że jak zobaczyć na żywo to na żywo;-) zawsze jakieś ryzyko występuje co mamy teraźniejszym przykładem tego Ja skałę zamawiałem przez net i dostałem dokładnie co chciałem. no może do 1 kawałka z 30 bym się przyczepił. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 parę miesięcy jeszcze zostało na reklamacje ,coś tam zadziałamy ale bez spiny. Jaka skałę polecacie w moim przypadku -bez dojrzewania Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Ja kiedyś kupiłam skalę o nazwie atlantic coral rock i zastanawiam się, czy to nie to samo badziewie pod inną nazwą. Skała po moczeniu w ro rozplywala się w dłoniach miejscami, robila sie z niej jakby papka z wapnia a na dnie pojemnika w którym się moczona była gruba warstwa pyłu. Moze została poddana zbyt agresywnej chemii do oczyszczenia. Miejscami mogłam palcem dziury wydlubac. Gdybyś wymieniał to mogę polecić Marco rocks. Jest to fajna koralowa czysta skała, nie ma żadnych śladów organiki ani na wierzchu, ani w środku po rozłupaniu i jest dosc porowata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach