Skocz do zawartości
thomas516

Co to za odmiana borsuka

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie czy ten moj borsuk to jakis podgatunek czy mlode maja takie ubarwienie a potrm zzulknie? 

IMG_20180404_181355.jpg

akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie jest to Siganus Lo Vulpinus? zauważyłem ze mój tak czasami wygląda ,trwa to rożnie raz chwilkę a czasami dłużej ...niestety nie doszedłem od czego to zależy 

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borsuki zmieniają kolor w zależności od oświetlenia i stresu lub np gdy "idzie" spać.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wyglada Siganus magnificus. Jest nieco droższy od odmiany żółtej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, dla syna napisał:

Tak wyglada Siganus magnificus. Jest nieco droższy od odmiany żółtej 

ten o którym piszesz nie ma przy pletwach piersiowych czarnej obwódki/podkreslenia 

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siganus magnificus nie jest zolty tylko bialy i pletwa grzbietowa na krawedziach z czerwienia, tak jak pisal Raffy14  to jest mlody unimaculatus, udalo mi sie znalezc fotki mlodych osobnikow tej odmiay i tak samo wygladaly, ale na samym poczatku nie skojazylem bo glownie fotki sa doroslych 

akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda troche jak lo uspi 

https://erybka.pl/product-pol-11612-Lo-uspi-Rzadkosc-XL-Rezerwacja.html

Tylko lo uspi ma i brzuch czarny. Może to jakaś krzyżówka siganus vulpinus i uspi?

Edit: faktycznie to unimaculatus, znalazłam takie zdjęcie w necie

https://goo.gl/images/sW4tBq

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, thomas516 napisał:

Siganus magnificus nie jest zolty tylko bialy i pletwa grzbietowa na krawedziach z czerwienia, tak jak pisal Raffy14  to jest mlody unimaculatus, udalo mi sie znalezc fotki mlodych osobnikow tej odmiay i tak samo wygladaly, ale na samym poczatku nie skojazylem bo glownie fotki sa 

47 minut temu, niwre37 napisał:

ten o którym piszesz nie ma przy pletwach piersiowych czarnej obwódki/podkreslenia 

Faktycznie, z pamięci powiedziałem skupiając się na czarnym grzbiecie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem w google również zdjęcia siganus vulpinus i on też miewa na niektórych zdjeciach takie czarne plecy. Na oko te ryby różnią się tylko tym, że unimaculatus ma czarną kropkę z tyłu ciała. Może u obydwu gatunkow występuje taki czarny grzbiet, jako barwa ochronna lub młodocianego osobnika? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.