Eilip999 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2018 Od 3 dni capnella przestała się pompować i wygląda tak Akwarium mam od 2 miesięcy capnellę od 2 tygodni wcześniej normalnie się pompowała więc niczego w akwarium nie robiłem. Dzisiaj zrobiłem pierwszą podmianę wcześniej tylko uzupełniałem odparowaną wodę. No3 10 No2 0 PH 7,5 KH 5,6 przed podmianą było 5 Zasolenie 34 ppt Myślicie, że to przez niskie kh? Mam to podnosić preparatami czy same podmian wystarczą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2018 dokładnie podnoś POWOLI kH i jej sie poprawi zakładam ze świeży zbiornik wiec podmiany powinny wystarczyć jak miałem mały zbiornik i widziałem ze marnieje odrazu wiedziałem ze mam Kh poniżej 6 Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2018 U mnie capnella tak ma, że od czasu do czasu zwiędnie. Potem na następny dzień, za dwa dni najpóźniej za trzy jest normalnie napompowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2018 Skała jest jakaś dziwnie czysta. Capnelle czasem marudzą ale potem się otwierają. Raczej trudno je ubić. Po podmianie może trochę narzekać, szczególnie jeśli miałeś kH 5 i dolałeś wody w której było 12 kH. Przy podmianie mogły się też zmienić inne parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2018 Skała to marco rocks w akwarium nie mam nic oprócz capnelli, chyba będę robił dzisiaj kolejną podmianę, bo nic się nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 ale co chcesz podmianą osiągnąć? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2018 Podniosłem kh sodą i capnella już wygląda normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 2 Maja 2018 Już wszystko było dobrze, ale dzisiaj zauważyłem, że mocno się przekrzywiła i wygląda jakby się złamała . Co się dzieje z tą capnellą. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Maja 2018 Cały czas wygląda Twój zbiornik jakby był wczoraj odpalony. Zero glonów. Jakim światłem i ile palisz?Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 2 Maja 2018 Zrób testy na ca, mg, kh, po4 i no3. Rzeczywiście wygląda zbiornik jakby był świeżo zalany. Może sprawdź też no2 i nh4. Podaj te wyniki i wszystko powinno być jasne. Jakieś zwierzaki poza koralowcami masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 2 Maja 2018 Tylko capnellą zbiornik ma już około 3 miesiące sam już nie pamiętam. Capnella już około miesiąca może więcej. Zrobię jeszcze dzisiaj testy i podmianę. W akwarium tylko capnella. Od tygodnia mam chyba okrzemki. Lampa diy 36w odpalona ja jakieś 40% tak żeby capnella się ładnie pompowała. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 2 Maja 2018 39 minut temu, Eilip999 napisał: Tylko capnellą zbiornik ma już około 3 miesiące sam już nie pamiętam. Capnella już około miesiąca może więcej. Zrobię jeszcze dzisiaj testy i podmianę. W akwarium tylko capnella. Od tygodnia mam chyba okrzemki. Lampa diy 36w odpalona ja jakieś 40% tak żeby capnella się ładnie pompowała. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Z podmianą się wstrzymać bo może cały czas woda jest zbyt świeża. Zrób testy i podaj wyniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 2 Maja 2018 u mnie w świeżym akwarium dochodziła do siebie ok. 2 miesięcy, potem ruszyła z kopyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 2 Maja 2018 No2 jest na 0 już wcześniej pisałem. Myślałem że to znaczy że woda dojrzała. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 3 Maja 2018 Już wszystko jest ok. Jeszcze będę robił testy.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 7 Maja 2018 Niby capnella się już normalnie pompuje, ale zrobiło się jej przebarwienie w miejscu w którym wcześniej była zgięta. Skala nadal czysta. ParametryKH 5No2 0No3 25Zasolenie 33 ppt Chyba będę musiał kupić jeszcze Ca i mg. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 7 Maja 2018 14 minut temu, Eilip999 napisał: Parametry KH 5 No2 0 No3 25 Zasolenie 33 ppt A czym są spowodowane tak niskie Kh i zasolenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 7 Maja 2018 Nie wiem. Już kiedyś podnosiłem kh sodą, bo było za niskie chyba będę musiał zrobić to jeszcze raz. W dodatku zalęgły mi się jakieś małe żyjątka, nie mogę im zrobić zdjęcia, ale wyglądają widłonogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 7 Maja 2018 (edytowane) 1 minutę temu, Eilip999 napisał: Nie wiem. Już kiedyś podnosiłem kh sodą, bo było za niskie chyba będę musiał zrobić to jeszcze raz. W dodatku zalęgły mi się jakieś małe żyjątka, nie mogę im zrobić zdjęcia, ale wyglądają widłonogi. Jak podniosłeś to trzeba było kontrolować kh i utrzymywać w granicach 7. Zasolenie też podnieś. Musisz kontrolować parametry na bieżąco, a nie raz na miesiąc. Nowe akwarium wymaga więcej uwagi niż dojrzałe. Edytowane 7 Maja 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 7 Maja 2018 Nie ma sensu wykonywać niepełnych testów. Pomiar kh i zasolenia bez pomiaru magnezu i wapnia to tak jakby pomiar w ogóle nie był wykonywany. Pomiar makro ma być kompletny. Inaczej wiemy że nic nie wiemy. Jeśli się okaże że magnez i wapń też są na niskim poziomie to znaczy że woda jest zbyt uboga we wszystko i problem się rozwiąże podnosząc zasolenie solą syntetyczną. Jeśli wapń i magnez będzie w średniej wartości wody oceanicznej to wystarczy podnieść kh najlepiej buforem dedykowanym. Oczywiście stopniowo bo nagłe zmiany są gorsze niż ich niedobór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 7 Maja 2018 Faktycznie. 3 miesiące a skała jak by wczoraj włożona. Ja też startowałem na Marco Rock 5 maja minęło dwa miesiące od startu a skała nie jest już taka czysta. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 Bo o niego nie chce biologia zatrybić jak ma parametry rozjechane i zbyt małe zasolenie.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 Dzisiaj zamawiam testy ca i mg. Potem zacznę korygować parametry, bo raczej dobrze nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 27 minut temu, Eilip999 napisał: Dzisiaj zamawiam testy ca i mg. Potem zacznę korygować parametry, bo raczej dobrze nie jest. Jakie te testy chcesz zamówić? I z jakiej firmy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 Jeszcze nie wiem coś taniego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach