azgar Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 Całe i mg będzie w normie o ile zasolenie dobre masz. Nie ma w takim akwarium konsumpcji bo co jednego miekasa masz, a skala biała jak by dojrzewania nie bylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 (edytowane) A to przebarwienie to coś złego? Bo nie wiem czy coś działać czy to tak zostawić. Edytowane 8 Maja 2018 przez Eilip999 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 Jak stoi sztywno, jest ładnie napompowana to zostaw ją w spokoju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 2 godziny temu, Eilip999 napisał: Jeszcze nie wiem coś taniego. Polecam Colombo ,a tanio to można kupic kilogram jabłek w Biedronce:-)jak chcesz miec cos wiarygodnego?jak na poczatek chcesz tanio...to co chcesz kupic listki z JBL? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 Myślałem nad testem jbl ca mg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu Zgłoś Napisano 8 Maja 2018 Proponuje Ci oddać wodę do sklepu z morszczyzną, żeby zrobili komplet testów, będziesz miał obraz sytuacji. Zasolenie koniecznie podnieś. Co do kH, to bardzo uważaj, zmiana z 5 na 7 przez dodanie sody, czy dedykowanego środka, bez większych problemów może wywrócić kilkuletnie akwarium, co dopiero taką świeżynkę. Proponuje Ci używać dozownika, lub po taniości dosypać troszkę do automatycznej dolewki, niech się powoli "dozuje". Pamiętaj, że to musi być proces ciągły, poparty testami, a nie jednorazowe "strzały". Cytuj www.magu.pl większy: https://nano-reef.pl/...550l duży: https://nano-reef.pl/...ystko-zle-300l/ mały: https://nano-reef.pl/...odmian-by-magu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 10 Maja 2018 Zrobiłem testy Mg 1320 Ca 480 Kh 5 Skalibrowałem refraktometr i teraz wskazuje 34, ale na wszelki wypadek kupię płyn kalibracyjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Maja 2018 Gdzie wyparowało kh? Pytanie do tych co twierdzą że podmiany wystarczą [emoji14] Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 10 Maja 2018 3 godziny temu, Eilip999 napisał: Zrobiłem testy Mg 1320 Ca 480 Kh 5 Skalibrowałem refraktometr i teraz wskazuje 34, ale na wszelki wypadek kupię płyn kalibracyjny. Wystarczy większości zwykła woda Ro,szkoda kaski na ten płyn,a teraz widzisz jak ważne są testy wiarygodne,Kh wyparowało:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 12 Maja 2018 Capnella rano i wieczorem wygląda tak a czasami nawet bardziej się zgina. W dzień normalnie się pompuje. Nie wiem czy nie lepiej będzie teraz odciąć ja od tej martwej części. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Maja 2018 Cały czas jestem pod wrażeniem czystości tej skały heh może być tak że się w tym miejscu zgięcia "odczepi" i zrobi szczepka. A jak zacznie być źle czyli nie będzie się "pompować" to tnij nad tym "załamaniem". Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 12 Maja 2018 Co do skały to nie wiem inni też pisali, że nie mają glonów na marco rocks. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Maja 2018 U mnie po tym czasie była już szaro fioletowa od glonów wapiennych i organiki. U Ciebie wygląda to tak jakbyś nie paliłw ogóle światła i miał sterylny zbiornik.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 25 Maja 2018 Parametry z wczoraj: KH 7.3 MG 1460 CA 460 zasolenie 35 Skała nadal czysta. Capnella wygląda tak jak na zdjęciu, w dzień się dobrze pompuje. Wydaje mi się, że przebarwienie i chyba to jest już martwa część korala się zwiększa. Zostawić już tak to kh czy jeszcze podnosić? Myślicie, że mogę dokupić jakieś nowe koralowce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Maja 2018 Jaką masz tam lampę?Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 25 Maja 2018 Diy 36W 1 na power led. 18W royal boue na 50% 10 godzin dziennie, 9W niebieskie + 9W białe na 20% 10 godzin dziennie. Mam zwiększyć? Dobierałem tak, żeby capnella się pompowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 25 Maja 2018 Godzinę temu, Eilip999 napisał: Capnella wygląda tak jak na zdjęciu, w dzień się dobrze pompuje. Wydaje mi się, że przebarwienie i chyba to jest już martwa część korala się zwiększa. Zostawić już tak to kh czy jeszcze podnosić? Myślicie, że mogę dokupić jakieś nowe koralowce? Jak by to była martwa część korala to górna część by się oddzieliła lub koral by po prostu padł. To jest tylko przebarwienie. Możesz kupić jakieś szczepki korali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 25 Maja 2018 14 minut temu, Eilip999 napisał: Diy 36W 1 na power led. 18W royal boue na 50% 10 godzin dziennie, 9W niebieskie + 9W białe na 20% 10 godzin dziennie. Mam zwiększyć? Dobierałem tak, żeby capnella się pompowała. Nic jej nie ma, one czasem mają focha i potrafia 2dni być skurczone.Skoro się pompowala a nic nie zmieniłeś to cierpliwości:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eilip999 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2018 Od kilku dni skałę zaczynają porastać glony. Trochę brązowych ale jednak większość zielonych. Dodatkowo niektóre korale są od 3 dni mocno przykurczone. Parametry No3 50 Kh 7.2 Ca 400 Mg 15300 Zasolenie 35 ppt Mam jakoś korygować te parametry? Nie wiem co może mieć taki zły wpływ na korale. I co powoduje taki wysoki poziom no3. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach