Karolem88 Report post Posted April 20, 2018 Powoli startuje z nowym projektem . -Akwarium 80x60x45 216 l -Sump 91 litrów + 30 l dolewka -Pompa dozującą grotech tec 4ng -Obiegówka jebao dcp 8000 -Cyrkulacja tunze 6055x 2 szt podłączone pod multicontroler 7095 -odpieniacz shuran 120 na pompie aquabee2000-1 - lampa robiona na zamówienie na diodach cree 480 w skręcona na riderach na 320w Max wszystko sterowane andruino 5 kanałów ( w, b, rb, uv, r) Chyba wszystko :-) Robione wszystko od podstaw szafka, tło, hydraulika Wstawiam do oceny z postępujących prac :-) Pozdrawiam posolonych I czekam na opinie :-) zalane 19.04.2018 skala Vanuatu Palau 21 kg polowa żywej wody z działającego zbiornika reszta świeża solanka chyba tyle :-) mialem nie zalewać teraz, ale choroba postępuje wiec startujemy :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
lapsiak84 Report post Posted April 20, 2018 Super. Trzymam kciuki Karol. Powodzonka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemether Report post Posted April 20, 2018 Życzę powodzenia i czekam na foto relację. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
thomas kay Report post Posted April 20, 2018 profesjonalny początek, oby tak dalej Quote Tisze jediesz dalsze budiesz Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted April 20, 2018 Skała całkiem fajnie ustawiona. Jakie korale planujesz bo po sprzęcie domyślam się, że chyba SPS? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted April 21, 2018 13 godzin temu, nemether napisał: Życzę powodzenia i czekam na foto relację. Pozdrawiam Jak najbardziej będę na bierząco uaktualnial stan :-) 13 godzin temu, nemether napisał: Życzę powodzenia i czekam na foto relację. Pozdrawiam Dzięki 7 godzin temu, thomas kay napisał: profesjonalny początek, oby tak dalej Dzięki 5 godzin temu, maciej01 napisał: Skała całkiem fajnie ustawiona. Jakie korale planujesz bo po sprzęcie domyślam się, że chyba SPS? Witaj . Tak skala ułożona specjalnie w ten sposób ,abym mógł patyków wsadzić sporo z każdej strony . Ogólnie plan jest taki ,dużo spsow u góry , a dół lpsy . Quote Share this post Link to post Share on other sites
lech360 Report post Posted April 21, 2018 Powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawellb Report post Posted April 23, 2018 Ładny projekt. Skałę fajnie pokleileś. Troszkę inaczej bym rozstawił przegrody w sumpie. Tzn. wygospodarowalbym wiecej miejsca na środkową komorę. Kiedyś jakies glony czy dsb. Ale ogolnie super. Pomału do przodu. Powodzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted April 23, 2018 W dniu 22.04.2018 o 00:56, lech360 napisał: Powodzenia Dzięki . P.s. Kiedyś zawitam do Ciebie, widzę ze również z Białego :-) pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
lech360 Report post Posted April 23, 2018 A No z białego. Jak coś zapraszam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted April 23, 2018 10 godzin temu, pawellb napisał: Ładny projekt. Skałę fajnie pokleileś. Troszkę inaczej bym rozstawił przegrody w sumpie. Tzn. wygospodarowalbym wiecej miejsca na środkową komorę. Kiedyś jakies glony czy dsb. Ale ogolnie super. Pomału do przodu. Powodzenia. Dzięki ! Nad skala trochę czasu spędziłem. Chciałem żeby miejsca dla spsow było dużo . Dół oczywiście lpsy i zoa. Sump chciałbym większy, ale nie ma możliwości go wmontować. Natomiast uważam ze i tak da radę bez przesadnych dodatków :-) zobaczymy co będzie i jak będzie się prezentowało Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawellb Report post Posted April 24, 2018 Oczywiście, że da radę. Jak masz w planie ceramikę w sumpie to już ją daj. Piasek jaki planujesz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted April 24, 2018 46 minut temu, pawellb napisał: Oczywiście, że da radę. Jak masz w planie ceramikę w sumpie to już ją daj. Piasek jaki planujesz? Witaj ! Planuje dołożyć KZ aragonit bardziej kawałki przypominają mały żwir niz piasek, ale z tego co rozmawiałem praktyczniejsze . Kawałki maja 3-5 mm. Co sądzisz ? Ogolnie to dno okleiłem biała folia, także może nic nie być, albo jak rozdmucha nie będzie tak widać :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawellb Report post Posted April 24, 2018 Wydaje mi się, że takie podłoże jest ok. Ja mam drobny piasek. Jeśli bedziesz chcial mieć zwierzaki kopiące to takie kamyki nie za bardzo. Podłoże grubsze jest mniej podatne na przemieszczanie przez cyrkulację. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted April 25, 2018 No to już czekają :-) aż wszystko będzie na tip top :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted April 28, 2018 Dzisiaj mija 9 dzień od zalania :-) Woda zaczyna robić się zadowalająca Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawellb Report post Posted April 28, 2018 Tło jakie planujesz? Proponuje czarne Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted April 28, 2018 Tło jest czarne :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted May 4, 2018 Aktualizacja na 4.05.2018 lampa świeci jak szalona:-) wielkie podziękowania dla speca specjalnego od takich specjałów czyli MAGU :-) dziękuje i polecam :-) zrobil wszystko jak tralala teraz tylko pobawić się kolorami :-) i wreszcie uporządkowałem okablowanie żeby był łatwy dostęp. Pozdrawiam i zycze dalszej, udanej majówki wszystkim ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted May 9, 2018 Aktualizacja 9.05.2018 Już zaczęło się nabieranie kolorów zielonych :-) pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted May 19, 2018 Dzisiaj wybija rocznica . przepraszam miesięcznica :-) od powstania zbiornika . Doszedł piasek od Red sea 10 kilo żywy. Doszlo od AF life bio fil do sumpa. Woda zrobiła się mleczna ale juz się klaruje . Podziekowania dla silvia za podesłane rozwiązanie z koszykami na media filtracyjne ( szybkozłączki i siatka ) i doszła obsada slimaki ślimaki krab i rozgwiazda zdjecia do oceny :-) P.s. Od poniedziałku robie koronę ze spienionego pcv aby ukryć lampe w niej bo wali po oczach i dokładam 2xt5 w koronie po bokach . Z przodu i tylu . I pierwsze zwierzęta czytaj ryby będą wprowadzane z dniem 1 czerwca na dzień dziecka :-) pozdrawiam wszystkich :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
dla syna Report post Posted May 19, 2018 (edited) Co do ekipy zjadającej glony to ok skoro parametry wody na to pozwoliły. Ale z tą rozgwiazdą trochę przesadziłeś. Ona nie ma co jeść w tak świeżym piasku. Mam nadzieję że przetrwa. Edited May 19, 2018 by dla syna (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
lech360 Report post Posted May 22, 2018 Pipeta lub strzykawka wstrzykuj pokarm (mrożonki) w piasek, bo ci padnie. One chyba i tak długo nie wytrzymują w akwariach, wszystkie jakie miałem około roku, a maja co jeść bo akwa już pare lat funkcjonuje i piasku ze 2-3 cm Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolem88 Report post Posted May 24, 2018 Dzięki Panowie za rady :-) dzisiaj robie aktualizacje na dzień 24.05 kilka korali trafiło do baniaka z mojego już działającego 30 litrowego aquaela :-) cześć kupiłem i wrzucam do oceny :-) parametry wody na to pozwoliły fotki do oceny ;-) ( trochę niebiesko, ale nie umiem robić zdjęć pod ledami :-)) Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawellb Report post Posted May 25, 2018 Daj fotkę sumpa. Korona przyda się też jak wejdziesz w posiadanie ryb "skoczków " Quote Share this post Link to post Share on other sites