Warlock Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Panie i Panowie, .... taki luźny temacik, burza mózgu, własne spostrzeżenia, itp. apropo wybarwiania koralowców twardych - tak żeby było miło i przyjemnie. Gdzieś się tam od czasu do czasu przewija to na forum/ w sieci stwierdzenie o "poprawnych/właściwych (zwał jak zwał) kolorach sps-ów - pytanie jakie właśnie są te "poprawne" wybarwienia, są jakieś wyznaczniki? Czy odbiega od normy . Jak by nie patrząc ogrom jest tego co może mieć wpływ na kolor. oświetlenie po zmianie np rur czy przejścia na led-y, wysoki poziom kh czy jakis innych preparatów, czy nawet trzymanie tego samego gatunku na różnej wysokości w zbiorniku i już może ulec zmiana jego wybarwienie, itp tematy - ogrom tego jest także .... Jakie są Wasze spostrzeżenia, sugestie, przemyślenia, itp ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Poprawne to te pastelowe kolory, a niepoprawne to te soczyście wybarwione jak u mnie [emoji14]Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 3 godziny temu, Warlock napisał: Panie i Panowie, .... taki luźny temacik, burza mózgu, własne spostrzeżenia, itp. apropo wybarwiania koralowców twardych - tak żeby było miło i przyjemnie. Gdzieś się tam od czasu do czasu przewija to na forum/ w sieci stwierdzenie o "poprawnych/właściwych (zwał jak zwał) kolorach sps-ów - pytanie jakie właśnie są te "poprawne" wybarwienia, są jakieś wyznaczniki? Czy odbiega od normy . Jak by nie patrząc ogrom jest tego co może mieć wpływ na kolor. oświetlenie po zmianie np rur czy przejścia na led-y, wysoki poziom kh czy jakis innych preparatów, czy nawet trzymanie tego samego gatunku na różnej wysokości w zbiorniku i już może ulec zmiana jego wybarwienie, itp tematy - ogrom tego jest także .... Jakie są Wasze spostrzeżenia, sugestie, przemyślenia, itp ?? Pytanie i odpowiedz w wypowiedzi Ile zbiorników tyle sugestii i tak w kółko 1 godzinę temu, fresz33 napisał: Poprawne to te pastelowe kolory, a niepoprawne to te soczyście wybarwione jak u mnie Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka tak ma Elita bez odpienka Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ILUZJONISTA Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Byłoby ciekawie i miło poczytać co ta "Elita" robi że ma tak wybarwione korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Wyzerowane nutrienty, duża moc oświetlenia, dobra cyrkulacja i cudowne buteleczki Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Wyzerowane nutrienty, duża moc oświetlenia, dobra cyrkulacja i cudowne buteleczki [emoji6]Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cudowne buteleczki można schować głęboko do szafy Zamiast 30 wystarczą 3 odpowiednie Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 20 minut temu, DarekB30 napisał: Cudowne buteleczki można schować głęboko do szafy Zamiast 30 wystarczą 3 odpowiednie Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Jakie są te 3 odpowiednie? :-) wywalę pozostałe 27 ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2018 Jakie są te 3 odpowiednie? :-) wywalę pozostałe 27 ;-) Balling Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edue Zgłoś Napisano 1 Maja 2018 8 godzin temu, DarekB30 napisał: Balling Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Darku z jakiejś konkretnej firmy lejesz ballinga? Czy może cz.d.a + dodatki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 1 Maja 2018 19 minut temu, Edue napisał: Darku z jakiejś konkretnej firmy lejesz ballinga? Czy może cz.d.a + dodatki? @Edue Często czytam takie posty/tematy siedząc na przeciwko swojego akwarium zastanawiam się co autor trzyma w akwarium, jakie to wymagające koralowce tam muszą być, w jakiej kondycji i kolorystyce że tak ważne jest aż tak precyzyjne dozowanie, tylko później sobie uświadamiam że "właściciel akwarium" chce mieć piękne akwarium ale już nie koniecznie chce i wie jak w nie inwestować aby cieszyło swoim wyglądem. Dyskusje na temat "magicznych buteleczek" zawsze wzbudzają spore emocje tak jak oświetlenie, może teraz powiem trochę za dużo ;-) ale te wszystkie magiczne buteleczki największą korzyść przynoszą - producentowi tych magicznych buteleczek ;-) Cytując jednego z forumowiczów tego forum i jednego z niewielu polaków który otrzymał międzynarodowe wyróżnienie TOTM: "The most important things I have learned so far: Take advice only from one man at a time and from one who can show you his tank and you know his results SPS – Stability Promotes Success No one knows your tank better than you, read, ask, but decide for yourself Think twice before you act Good things don’t happen fast in a reef tank" Wracając do tematu Balling - Tropic Marine A,B,C - od samego początku i nie planuje zmieniać Dozowanie - All-for-Reef ( również od Tropic Marin) + stront + jod Bakterie Nitribiotic ( Tropic Marin ) co jakiś czas dodaję Akwesan to zależy czy jest taka potrzeba czy nie, tu już muszę ocenić sam no i oczywiście NP Bacto Balance ( Tropic Marin ) i to już wszystko Taki zestaw funkcjonuje w moim akwarium od pół roku ( od czasu uruchoniemia ciągłej podmiany wody) funcjonuje i działa co najważniejsze więc jak działa to nie ma potrzeby zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 1 Maja 2018 Godzinę temu, DarekB30 napisał: @Edue Często czytam takie posty/tematy siedząc na przeciwko swojego akwarium zastanawiam się co autor trzyma w akwarium, jakie to wymagające koralowce tam muszą być, w jakiej kondycji i kolorystyce że tak ważne jest aż tak precyzyjne dozowanie, tylko później sobie uświadamiam że "właściciel akwarium" chce mieć piękne akwarium ale już nie koniecznie chce i wie jak w nie inwestować aby cieszyło swoim wyglądem. Dyskusje na temat "magicznych buteleczek" zawsze wzbudzają spore emocje tak jak oświetlenie, może teraz powiem trochę za dużo ;-) ale te wszystkie magiczne buteleczki największą korzyść przynoszą - producentowi tych magicznych buteleczek ;-) Cytując jednego z forumowiczów tego forum i jednego z niewielu polaków który otrzymał międzynarodowe wyróżnienie TOTM: "The most important things I have learned so far: Take advice only from one man at a time and from one who can show you his tank and you know his results SPS – Stability Promotes Success No one knows your tank better than you, read, ask, but decide for yourself Think twice before you act Good things don’t happen fast in a reef tank" Wracając do tematu Balling - Tropic Marine A,B,C - od samego początku i nie planuje zmieniać Dozowanie - All-for-Reef ( również od Tropic Marin) + stront + jod Bakterie Nitribiotic ( Tropic Marin ) co jakiś czas dodaję Akwesan to zależy czy jest taka potrzeba czy nie, tu już muszę ocenić sam no i oczywiście NP Bacto Balance ( Tropic Marin ) i to już wszystko Taki zestaw funkcjonuje w moim akwarium od pół roku ( od czasu uruchoniemia ciągłej podmiany wody) funcjonuje i działa co najważniejsze więc jak działa to nie ma potrzeby zmieniać. Ee to trochę tego lejesz. To już nie takie 3 butelki tylko trochę więcej ;-) Wczesniej myślałem że ja dużo leje. Ale dopiero od weekendu zacznę balling a puki co zwykle podmiany + Fe+jod+stront. Do tego raz w tygodniu jakis zooplankton. Co do moich kolorów to jestem na etapie przedszkola. No i bakterie oczywiście co jakiś czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 1 Maja 2018 5 minut temu, dla syna napisał: Ee to trochę tego lejesz. To już nie takie 3 butelki tylko trochę więcej ;-) Wczesniej myślałem że ja dużo leje. Ale dopiero od weekendu zacznę balling a puki co zwykle podmiany + Fe+jod+stront. Do tego raz w tygodniu jakis zooplankton. Co do moich kolorów to jestem na etapie przedszkola. W jakim celu dozujesz żelazo? mierzysz reguralnie jego poziom czy poprostu "czujesz" że trzeba ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 1 Maja 2018 22 minuty temu, DarekB30 napisał: W jakim celu dozujesz żelazo? mierzysz reguralnie jego poziom czy poprostu "czujesz" że trzeba ? Spagetti mi przestało rosnąć w reaktorze. Potem icp zrobiłem i wyszło na zero. Teraz zwykłe podmiany i af 1 kropla żelaza na tydzień wystarcza. Niby powinna być jedna kropla raz na dzień. Ale wtedy glon zapycha reaktor w tydzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 1 Maja 2018 10 godzin temu, DarekB30 napisał: [mention=25593]Edue[/mention] Często czytam takie posty/tematy siedząc na przeciwko swojego akwarium zastanawiam się co autor trzyma w akwarium [...] Darku czy z pełną świadomością używasz wszystkich produktów w swoim akwarium? Pytam ponieważ uważam że napisałeś fajnego posta ale w złym miejscu. Taki skrócony opis był by spoko w Twoim temacie/blogu jako opis Twojego sposobu czy Twojej drogi do fajnego (również w Twojej ocenie) akwarium. Niemniej jednak uważam że nie do końca jesteś świadom wszystkich procesów w swoim akwarium i sam powielasz prosty i poniekąd sprawdzony schemat. Co do samych buteleczek zgadzam się ze nie jest to prosta sprawa bez względu czy są to brązowe, niebieskie czy białe buteleczki samo ich lanie na ślepo nie przynosi wymiernych efektów. Dobrze wiedzieć czego brakuje w systemie i selektywnie to uzupełniać i takie właśnie jest zadanie tych wszystkich buteleczek. Sztuką jest jeszcze rozkminić czego aktualnie brakuje i ile należy uzupełnić aby było ok i nie przegiąć w drugą stronę. Poza tym nie wolno zapominać że zdrowy i piękny zbiornik to nie tylko chemia z buteleczek, proszków czy innych specyfików, to przede wszystkim biologia a tu gotowców nie ma - i to jest klucz do sukcesu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 3 Maja 2018 W dniu 5/1/2018 o 09:24, DarekB30 napisał: @Edue Często czytam takie posty/tematy siedząc na przeciwko swojego akwarium zastanawiam się co autor trzyma w akwarium, jakie to wymagające koralowce tam muszą być, w jakiej kondycji i kolorystyce że tak ważne jest aż tak precyzyjne dozowanie, tylko później sobie uświadamiam że "właściciel akwarium" chce mieć piękne akwarium ale już nie koniecznie chce i wie jak w nie inwestować aby cieszyło swoim wyglądem. Dyskusje na temat "magicznych buteleczek" zawsze wzbudzają spore emocje tak jak oświetlenie, może teraz powiem trochę za dużo ;-) ale te wszystkie magiczne buteleczki największą korzyść przynoszą - producentowi tych magicznych buteleczek ;-) Cytując jednego z forumowiczów tego forum i jednego z niewielu polaków który otrzymał międzynarodowe wyróżnienie TOTM: "The most important things I have learned so far: Take advice only from one man at a time and from one who can show you his tank and you know his results SPS – Stability Promotes Success No one knows your tank better than you, read, ask, but decide for yourself Think twice before you act Good things don’t happen fast in a reef tank" Wracając do tematu Balling - Tropic Marine A,B,C - od samego początku i nie planuje zmieniać Dozowanie - All-for-Reef ( również od Tropic Marin) + stront + jod Bakterie Nitribiotic ( Tropic Marin ) co jakiś czas dodaję Akwesan to zależy czy jest taka potrzeba czy nie, tu już muszę ocenić sam no i oczywiście NP Bacto Balance ( Tropic Marin ) i to już wszystko Taki zestaw funkcjonuje w moim akwarium od pół roku ( od czasu uruchoniemia ciągłej podmiany wody) funcjonuje i działa co najważniejsze więc jak działa to nie ma potrzeby zmieniać. Ohoho kolega zapomniał podkreślić tu jednej najważniejszej kwestii a mianowicie ciągła podmiana wody, która jakby nie było ciągle prostuje akwarium, bezustannie dostarcza mikro i makroelementy w odpowiednich proporcjach i to jest główny czynnik sukcesu. Na ballingu czda efekt byłby taki sam mogę się założyć to te podmianami robią robotę Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warlock Zgłoś Napisano 4 Maja 2018 W dniu 30.04.2018 o 16:20, fresz33 napisał: Poprawne to te pastelowe kolory, a niepoprawne to te soczyście wybarwione jak u mnie Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka a skąd to stwierdzenie? Mógłbyś szerzej rozwinąć swoją wypowiedz - dzieki pastelowe kolory kojarzą mi się z zeovitem i wlasnie magicznymi buteleczkami gdzie parametry są bardzo mocno wyżyłowane i wpływają stresujco na korale i stad taki kolory , sama zabawa jest jak stąpanie po cienkiej linie gdzie naprawdę trzeba być ostrożnym , żeby nie przeciągnąć tej lini. W dniu 30.04.2018 o 18:12, AnT napisał: Pytanie i odpowiedz w wypowiedzi Ile zbiorników tyle sugestii i tak w kółko tak ma Elita bez odpienka ....Ant podziel się swoimi spostrzeżeniami. tj oczywiste, że ile zbiorników tyle kolorów. Chodzi tu o opisanie własnych spostrzeżeń co miało wpływ w danym systemie . Luźna rozmowa ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach